Çocuğun sağlıklı gelişmesinde sağlıklı beslenmenin katkısı çok fazladır. Ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı beslenmesi için bilgili olması çok önemlidir. Çocukluk çağındaki beslenme çocuğun hayatının her anına etki edeceği için gerekli durumlarda bir diyetisyenden yardım alınması gerekmektedir. Beslenme ve diyet uzmanı ile detaylı görüşme sonrasında çocuklara özel beslenme önerileri hazırlanarak yine kişiye özel bir beslenme tablosu oluşturulabilmektedir. Çocuğun henüz gelişme çağındayken her sağlıklı besinden yeterli miktarda ve düzenli şekilde almaya ihtiyacı vardır. İşte bu konularda da çocuğa özel hazırlanmış beslenme programı devreye girmektedir. Aynı şekilde bu diyet tedavisi sayesinde fazla kiloları bulunan çocuklarda da sağlıklı bir şekilde zayıflama da sağlanabiliyor. Gelişme çağındaki çocuklar sürekli olarak bir büyüme halindedir. Bu süreçte çocukların sağlıklı büyüyebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir. Sağlıklı beslenme her yaştan insan için çok önemli iken özellikle sürekli gelişmekte oldukları için çocuklar için daha çok önem taşır. Çocukluk döneminde beslenme sağlıklı bir şekilde yapılırsa ilerleyen yaşlarda diyabet, kalp hastalıkları, kolesterol, aşırı şişmanlık yani obezite ya da tansiyon gibi hastalıklar ile karşılaşma riski de azaltılabilir. Çocuklara özel beslenme önerileri arasında ilk olarak çocuğun yiyeceği besinlerin doğal ve katkısız olmasına dikkat edilmesi söylenebilir. Sağlıklı ve düzenli beslenme için çocuğun özellikle sebze tüketmesinin önemli olduğunu biliyoruz ancak bu noktada sebzenin ve meyvenin mevsiminde yetişmiş sebze olması gerektiği de mutlaka bilinmelidir. Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta çocukları olabildiğince paketli gıdalardan uzak tutmaktır.

Çocukların büyük bir çoğunluğu abur cubur tüketmekten hoşlanabilir ancak bu durum çocuk beslenmesi açısından oldukça sakıncalı bir durumdur. Çocukluk döneminde tüketilen abur cuburlar ya yine o dönemde ya da ileriki dönemlerde bireye şişmanlık, obezite ve benzeri sorunlarla dönebilir ve kişinin zayıflama konusunda büyük çabalar sarf etmek zorunda kalmasına sebep olabilir. Zararlı atıştırmalıkların içerisinde katkı maddeleri ve boyalar bulunur, bu da hem kısa vadede hem de uzun vadede çocukta birtakım rahatsızlıklara yol açabilir. Bu besinlerden çocuğu uzaklaştırmak için öncelikle çocuğun tüketmekten hoşlandığı sağlıklı besinler belirlenmelidir. Belirlenen besinler çocuklara doğrudan verilmek yerine, onlarla çeşitli sağlıklı atıştırmalıklar yapılarak çocuğa sunulabilir. Kuruyemişler, çeşitli sebzeler, çeşitli meyveler ya da tahin ve pekmez gibi besinler bu amaçla kullanılabilir.

ÇOCUKLARA CİPS TARİFİ

Malzemeler: 2 yufka, 4 yemek kaşığı krem peynir, 2-3 yemek kaşığı su, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı pul biber ve kekik 
Hazırlanışı: Krem peyniri biraz su ve zeytinyağı ile karıştırdıktan sonra içine baharatları da ekleyin. Hazırladığınız bu karışımı yufkaların arasına sürün. Minik parçalar halinde birbirine yapışmış yufkaları kesin ve 200 derecelik fırında yaklaşık 10-15 dakika fırınlayın. Afiyet olsun.

Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan