Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde açılacak yeni program ve bölümleri açıkladı. Türkiye'de 20 yükseköğretim kurumu bünyesinde kurulan yeni program ve bölümlerden birisi de EÜ çatısı altında eğitim verecek olan Yapay Zekâ Mühendisliği Bölümü oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın başkanlığında, Yıldız Teknik Üniversitesi Otağ-ı Hümayun'da 'Yapay Zekâ, Dijitalleşme ve Büyük Veri' toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Prof. Dr. Erol Özvar, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan, Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ve Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak'ın yanı sıra yeni program ve bölümlerin açılacağı 20 üniversitenin rektörleri katıldı.

'PROGRAM SAYISI ARTACAK'

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantıda yaptığı konuşmada, yapay zeka, yapay zekânın çözümleri, dijitalleşme, büyük veri konularında insan kaynağı yetiştirmek üzere lisans- ön lisans seviyesinde program açılmasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Bu amaçla Yükseköğretim Kurulu bünyesinde 'Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu' kurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Özvar, "Çalışma grubu, değişik ülkelerdeki üniversitelerin bölüm/program yapılarını inceleyerek muhtemel program önerilerini Yükseköğretim Kurulumuza sundu" dedi. Prof. Dr. Özvar, çalışma grubunun önerilerini değerlendirdiklerini ve yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında üniversitelerde 2'si ilk kez olmak üzere 5 lisans ve tamamı yeni 12 ön lisans programı açılmasına karar verdiklerini ancak ilerleyen günlerde program sayısının artacağını belirtti. Halihazırda farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunan 'Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri', 'Yazılım Geliştirme' ve 'Bilgi Güvenliği Teknolojisi' bölümlerinin farklı üniversitelerde de açılmasını karara bağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Özvar, bunlara ilaveten 2 yeni lisans programının açılmasına karar verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Özvar, lisans seviyesinde açılması planlanan yeni bölümlerin 'Veri Bilimi ve Analitiği' ile 'Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi' olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Programların bir kısmında ilk kez, müfredatta yer alan ve seçilecek dersleri büyük üniversitelerimizin öğretim üyeleri tarafından online ve senkron biçiminde verilecek. Böylelikle programların açılacağı üniversitelerin öğrencileri başka bir üniversite öğretim üyesinden de ders alabilecek. Ayrıca sektör temsilcilerinin de katkı vereceği bu programlardan azami fayda sağlamak istiyoruz. Açılacak yeni programlarda kalite güvencesinin sağlanması en önemli gündem maddemizdir. Bilişim ve yapay zeka alanında uzman hocalarımız ile ilgili sektör temsilcilerinin katkıları yeni programlarımızın müfredatların niteliklerini yükseltecektir." Programların hangi üniversitede açılmasına ilişkin karar verirken pek çok hususu göz önünde bulundurduklarını belirten Prof. Dr. Özvar, "Önce bünyesinde bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi lisans programları ile bilgisayar programcılığı, web tasarımı ve kodlama gibi ön lisans programları olan üniversitelerimizi belirledik" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi dünya üniversiteleri sıralamasında yerini aldı Boğaziçi Üniversitesi dünya üniversiteleri sıralamasında yerini aldı

EÜ'nün eğitim-öğretim ve araştırma geliştirme alanlarında niteliğini ve kapasitesini artırmaya devam ettiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak ise "Dijital bir çağın içerisinde bulunuyoruz. İletişim ve bilgi teknolojilerindeki ilerlemelerin yol açtığı çok yönlü ve kapsamlı bir değişimi yaşıyoruz. Küresel yarışta bilimsel gücün ülkeleri öne geçirdiğini ve belirleyici olduğunu biliyoruz. Üniversitelere yani bizlere düşen görev ise bilimin rehberliğinde bugünü ve daha da önemlisi geleceği yönetmemiz gerekiyor. Ayrıca, toplumumuzun beklentilerine bilimin perspektifinden bakarak, ihtiyaçları belirleyip, geleceğe yönelik gerçekçi tedbirleri almak zorundayız. Bu dijital çağda üniversiteler büyük bir rekabetin içerisinde bulunuyorlar. Biz de Ege Üniversitesi olarak küresel rekabette yarışabilmek için dijital kapasitenin önemli faktörlerden birisi olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda bir yandan eğitim öğretim ve araştırma geliştirme alt yapımızı güncelliyor bir yandan da dijital dünyanın sunduğu algoritmaları yakından takip ediyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA