Arabuluculuk sürecine nedensiz katılmayan taraf için durum nedir?

Bir tarafın başvurusu ve arabulucunun davetine rağmen, ilk toplantıya nedensiz olarak katılmayan ve bu nedenle toplantının yapılamamasına sebebiyet veren taraf, dava kısmen veya tamamen lehine sonuçlansa bile yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutulur ve lehine vekalet ücretine hükmedilmez.

Arabuluculuk sonucunda ne elde edilir?

Arabuluculuk sürecindeki görüşmeler gizli tutulur. Sonuçta anlaşma olması durumunda düzenlenen belge ilam (mahkeme kararı) niteliği taşımaktadır.  Taraflar kararın gereğini, anlaşmaya rağmen yerine getirmezlerse, karar, sulh hukuk mahkemesinden icra edilebilirlik şerhi alınması suretiyle icraya konulabilir.

Ödenecek ücret nedir?

Dava şartı olarak arabuluculuk bürosu tarafından atama yapıldığında, tarafların anlaşması durumunda, yeni kira bedeli ile eskisi arasındaki fark üzerine yüzde 6 oranı uygulanmak suretiyle belirlenecek arabuluculuk ücreti ödenir. Bu bedel taraflar arasında eşit olarak paylaşılabileceği gibi, taraflardan biri de üstlenebilir. Söz konusu bedel; bakanlıkça belirlenecek iki saatlik ücretin altında olamaz. Bu rakam güncellenerek alt sınır olarak 4 bin lira şeklinde belirlenmiştir.

Dava şartı olarak arabuluculuk bürosu tarafından atama yapıldığında, tarafların anlaşamaması durumunda, söz konusu bedel, Bakanlıkça belirlenecek iki saatlik ücret kadardır ve arabulucuya Bakanlıkça ödenir, taraflar herhangi bir ödeme yapmazlar.

İhtiyari arabuluculukta ise taraflar Bakanlığın belirleyeceği alt sınırın üzerinde ve anlaşma belgesindeki bedele uygulanacak yüzde 6’lık oranın üzerinde bedeli serbestçe belirleyerek ödeme yapma olanağına sahiptirler. İhtiyari arabuluculukta taraflar anlaşamazlarsa, Bakanlık arabulucuya herhangi bir ödeme yapmaz. Taraflar, Bakanlıkça belirlenmiş alt sınır kadar, yani iki saatlik ücret bedeli kadar ödemeyi arabulucuya yapmakla yükümlüdürler.

Anlaşma sağlanırsa ne olur?

Düzenlenen arabuluculuk tutanağı gereği taraflar edimlerini yerine getirirler. Edimler yerine getirilmez ise taraflar sulh hukuk mahkemesinden icra edilebilirlik şerhi almak suretiyle kararı icraya koyabilirler.

Anlaşma sağlanamazsa ne olur?

Taraflar yeni kira bedelinin belirlenebilmesi için şahsen veya avukatları aracılığıyla mahkemeye başvururlar.

Hangi mahkeme görevlidir?

Kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemeleri görevlidir.
                                
Hangi mahkeme yetkilidir?

Yetkili mahkeme kira sözleşmesinde belirlenmiş olabilir. Eğer kira sözleşmesinde belirlenmediyse davalının yerleşim yeri mahkemesi veya dava konusu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. 

İzleyen yazımızda farklı soruların yanıtları sürecektir...

Arabulucu Avukat Nurdan Heris