Şizofreni, karmaşık bir zihinsel sağlık bozukluğu olarak ön plana çıkıyor. Bireyin düşünce, duygu ve davranışlarında ortaya çıkan ciddi bozukluklar, uzun vadeli bir süreçte devam edebilmekte. Ancak, şizofreniye dair anlayış ve tedavi seçenekleri, gün geçtikçe artan bir bilinç düzeyine sahip

BERNA SEVER / EGE TELGRAF- Şizofreni genellikle genç yetişkinlik döneminde başlar ve belirtileri pozitif (sanrılar, halüsinasyonlar, düşünce bozuklukları) ve negatif (duygu düzeyinde azalma, konuşma azlığı, motivasyon eksikliği) semptomlar olarak iki ana kategoride sınıflandırılıyor.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ

İlaçlar: Antipsikotik ilaçlar, şizofreni semptomlarını kontrol etmede etkili olabiliyor ve bireyin işlevselliğini arttırabiliyor.

Psikoterapi: Bireyin günlük yaşam becerilerini geliştirmesine yardımcı olup duygusal destek sağlayabiliyor.

Diş teline avantajlı alternatif: Şeffaf plaklar Diş teline avantajlı alternatif: Şeffaf plaklar

Destekleyici Hizmetler: Topluma uyumu desteklemek ve sosyal becerileri geliştirmek için destekleyici hizmetler önemli.

NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Şizofreni, genetik, biyolojik, nörolojik ve çevresel faktörlerin karmaşık etkileşiminden kaynaklanabiliyor. Aile öyküsü, stres, travma gibi risk faktörleri şizofreni gelişiminde rol oynamakta.

ERKEN TANI VE TEDAVİNİN ÖNEMİ

Erken tanı ve tedavi, şizofreni semptomlarının kontrol altına alınmasına ve bireyin yaşam kalitesinin artırılmasına yardımcı olabilmekte. Tedaviye uyum ve düzenli takip, başarıyı destekleyebiliyor.

Kaynak: Ege Telgraf