Hizmet projeleri yoluyla insan haklarını ve kadının toplumdaki konumunu yükseltmek amacıyla çalışan uluslararası bir iş ve meslek kadınları kuruluşu olan Uluslararası Soroptimist Örgütü, bu yıl 100’üncü kuruluş yılını gururla kutluyor. Soroptimistlik hakkında bilgiler vererek geçmişten bugüne yapılan çalışmaları aktaran Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu 2021-2023 Dönem Başkanı Sevil Koca, örgütün tüzüğünde belirtildiği üzere üyeleri “meslekte, iş hayatında her bakımdan yüksek ahlak ilkelerine bağlı” vasıflı ve seçkin iş ve meslek kadınlarından oluştuğunu söyledi. Başkan Koca ve Koçlular, Soroptimistlik Kulüpleri’nin çalışmalarını anlattı:

DAHA İYİ YAŞAM İÇİN…

Latince "sorore" ve "optima" sözcüklerinden oluşan soroptimist kelimesi "En iyiyi amaçlayan kadınlar" anlamına gelmektedir. Soroptimistler, küresel ağının üyeleri ve uluslararası ortaklıklar aracılığıyla genç kız ve kadınların yaşamlarını değiştirmek için fırsatlar yaratır. 121 ülkede, yaklaşık 72 bin üyesi ile Uluslararası Soroptimist Federasyonu, kadınlar ve kız çocukları için farkındalık yaratmak ve onların haklarını savunmak, bu amaçlar doğrultusunda yaptığı çalışmalar ile onlar için daha iyi bir yaşam sağlamak uğruna bir araya gelmiş meslek kadınlarından oluşan dünya çapında bir hizmet örgütüdür. İlk olarak 1921 yılında California Oakland’da kurulmuştur. Uluslararası Soroptimist Federasyonu, her biri kendi içinde ünyon yani bölge ve kulüplere ayrılmış, Amerika, Avrupa, Afrika, İngiltere, İrlanda ve Güney Batı Pasifik olmak üzere beş federasyondan oluşur.

İLK KULÜP PARİS’TE

Uluslararası Soroptimist Federasyonu (SI), Birleşmiş Milletler ’de genel danışmanlık konumu olan bir sivil toplum kuruluşudur. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin başlıca merkezleri olan New York, Cenevre ve Viyana’da, Paris’te UNESCO’da, Roma’da FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)’da ve Nairobi’de UNEP (Birleşmiş Milletler Çevre Programı)’de daimi gönüllü temsilcileri vardır. Avrupa’daki ilk SI Kulübü, 1924 yılında Paris’te kurulmuş, 1930 yılında da Avrupa Federasyonu SIE) kurulmuştur. Günümüzde Avrupa Federasyonu’nda 57 ülkede bin 200 kulüple yaklaşık 34 bin üyesi vardır. Uluslararası Avrupa Soroptimist Federasyonu (SIE)’nun Strasburg’da Avrupa Konseyi’nde katılımcı statüsünde temsilcisi vardır. Federasyon, Brüksel’ deki Avrupa Kadın Lobisi’ne üyedir ve Viyana’daki Güvenlik ve İş birliği Organizasyonu’nda da temsil edilmektedir.

1948’TE İSTANBUL’DA

Türkiye’de ise ilk kulüp, 1948 yılında araştırmacı yazar Müfide Ferit Tek tarafından İstanbul Soroptimist Kulübü adıyla kurulmuştur. 1951 yılında Ankara Soroptimist Kulübü’nün kurulmasının ardından Türkiye Soroptimist Kulüpleri Birliği 1953 yılında faaliyete geçmiş, 1978 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile kamu yararına hizmet eden kuruluş olarak tescil edilmiş ve 1980 yılında Avrupa Federasyonu’na (SIE) üye olmuştur. Bugün Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu’na üye olan kulüplerin sayısı 34, üye sayısı ise 964’dür. Ülkemizdeki kulüplerimiz gerek ulusal gerekse uluslararası çalışmalarıyla toplum yararına başarılı çalışmalar ve projeler yapmaktadır.

ANA HEDEFLERİ

İnsan hakları, çevre, sağlık, eğitim ve ekonomik güçlenme alanlarında projeler üreten Soroptimislerin ana çalışma hedefleri ise; insan haklarının tüm insanlara sağlanması ve özellikle kadının toplum içindeki konumunun yükselmesi, kadınların sosyal ve ekonomik haklarına kavuşmasını sağlayarak, yoksulluğu ve cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmak, kadın ve kız çocuklarının eşit koşullarda eğitim ve öğretim yapmalarını sağlamak, kadınların yönetim, politika ve karar üretmede gelişmelerini sağlamak, kadınların ve çocukların sağlık olanaklarından yararlanmalarını sağlamak, temiz su, sağlıklı yaşam koşulları ve temel gıda kaynaklarına ulaşabilmeyi sağlamak, uluslararası anlayış ve dostluğa katkıda bulunmak olarak sıralanabilir. Türk soroptimistleri, kadının statüsünü geliştirmek, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla çalışır. İnsan Hakları ve kadının sorunlarının çözümü konusunda kamuoyu oluşturarak eşitlik, kalkınma ve barış için çaba gösterir. Sağlık, eğitim çalışmaları, kadının ekonomik ve sosyal alanda güçlendirilmesi ve temiz su, güvenli gıda, iklim değişikliği gibi çevre konularında etkinliklerinde bulunur, barış kültürünün yaygınlaşması için programlar yapar, çeşitli konularda konferanslar ve paneller düzenler. Soroptimistler, uluslararası dostlukları geliştirmek, toplumda ve dernek içinde her kademede karar üretmek, bölgesel, ulusal ve uluslararası topluluklarda iletişim ağı kurmak üzere gönüllü hizmet verir. Bu çalışmalarda siyasi ve dini tarafsızlığını mutlak surette korur. Topluma hizmet götürmenin yanında yurt içi ve yurt dışındaki soroptimistlerle dostluk ve kardeşlik bağları kurmak, güçlendirmek, uluslararası toplantılara katılmak, Türkiye ve Türk kadınının tanıtılması için programlar geliştirmek soroptimistlerin görevleri arasındadır.

BAŞKAN’DAN MESAJ

Son olarak bu dönem, ‘Gücümüz Birliğimiz, Kadınlar Geleceğimiz’ sloganıyla yola çıktıklarının altını çizen Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu 2021-2023 Dönem Başkanı Sevil Koca, “Türk Soroptimistler, Uluslararası Soroptimist Kimlikleri ve etkin projeleriyle yurt dışında Türk kadınını başarı ile temsil etmiş, organizasyon tarafından düzenlenmiş proje yarışmalarda ödüller almış, Dünya ve Avrupa soroptimist kuruluşlarında başkanlık yaparak, yönetim kurullarında görev alarak değerli hizmetlerde bulunmuşlardır. Dileğimiz, kadın ve kız çocuklarının en temel hak ve ihtiyaçlarına ulaşmak için bu kadar çaba göstermeye gerek kalmadan, toplumsal cinsiyet eşitliğinin layıkıyla sağlandığı, evrensel insan hakları ve temiz çevre, sağlıklı yaşam koşulları gibi en temel ihtiyaçların eşit sağlandığı dünya yaratmak” diye konuştu. Ana çalışma hedefleri İnsan haklarının tüm insanlara sağlanması ve özellikle kadının toplum içindeki konumunun yükselmesi • Kadınların sosyal ve ekonomik haklarına kavuşmasını sağlayarak, yoksulluğu ve cinsiyet ayrımını ortadan kaldırmak, • Kadın ve kız çocuklarının eşit koşullarda eğitim ve öğretim yapmalarını sağlamak, • Kadınların yönetim, politika ve karar üretmede gelişmelerini sağlamak, • Kadınların ve çocukların sağlık olanaklarından yararlanmalarını sağlamak, • Temiz su, sağlıklı yaşam koşulları ve temel gıda kaynaklarına ulaşabilmeyi sağlamak, • Uluslararası anlayış ve dostluğa katkıda bulunmak… Sayılarla Soroptimistler Dünyada Soroptimistler (SI) • 121 ülkede • 72 bin üye Avrupa Federasyonu (SIE) • 57 ülkede • 1200 Kulüp • 34 bin Üye Türkiye Federasyonu (TSKF) • 34 Kulüp • 964 Üye • 14 Şehir Tolga Yaman / Özel Haber