İzmir Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde hemşire olarak çalıştıktan sonra emekli olan Özgül Gedikli, kurduğu Çocukları, Kadınları, Aileleri Koruma Spor Kulübü (ÇOVAK) ile İzmir’in dezavantajlı semtlerinde çocuklar ve kadınlar için dokuz yıldır aralıksız projeler yürütüyor. Boş bir arazide çocukların molotof kokteyli yapmasına şahit olduktan sonra, nasıl müdahale edebileceğini düşünerek işe başlayan Gedikli, kurduğu dernekte 1000 çocuğa elini uzatıyor.

‘UYUMLU KİŞİLER’

‘Biz çocukların, gelecekte suça karışmış bireyler olması yerine sporcu, tiyatrocu, iş yaşamında başarılı, topluma uyumlu kişiler olması için çalışıyoruz. Başta Buca, Karabağlar, Karşıyaka, Konak gibi ilçeler olmak üzere İzmir’deki dezavantajlı bölgelerdeki risk grubunda bulunan çocuklara ulaşıyoruz’ şeklinde söze başlayan Gedikli;”Göç ile gelmiş, parçalanmış ailelere mensup, ekonomik durumu uygun olmayan çocuklarımız bunlar. Hiçbir bedel olmadan, tamamen gönüllülük esasıyla 1000 çocuğumuza kol kanat germeye çalışıyoruz. Çocuklarımızın sayıları giderek büyüyor, çünkü içimize girdikçe birbirlerine, çevrelerindeki diğer çocuklara haber veriyorlar. Diğer yandan aile içi şiddeti önlemek üzere çalışmalar yapıyoruz. Özellikle kadınlarla çalışıyoruz” dedi.

SANATTAN EĞİTİME…

Özgül Gedikli sözlerini şöyle sürdürdü; “Çocuklara oriantiring, bale, müzik, halk oyunları, resim, seramik, çini gibi sanatın her dalında eğitimler veriyoruz. Bunun yanında okuldaki başarılarını yükseltmek üzere de matematik, Türkçe, İngilizce gibi dersler alıyorlar. Üniversiteye giden çocuklarımız var, onların alan dersleri ile ilgili ihtiyaç duyulduğunda Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden akademisyenlerden destek alarak pekiştirme eğitimleri organize ediyoruz. Yine giyim kuşamları konusunda eksiklikleri bağışlar yoluyla temin etmeye çalışıyoruz. Yine çevremizden ve kendi bütçemizden ayırabildiklerimizle doğrudan burs yardımı yapıyoruz. Yazları onları tatile götürmeye çalışıyoruz.”

BAKIŞ AÇISI

‘Biz bu çocukların hayata bakışını değiştirmeye çalışıyoruz. İlkokuldan sonra her hangi bir akademik kariyer düşünmeyen çocuklarımız üniversiteye başladı. Paylaşmayı, sevgiyi, topluma uyumlu davranmayı öğreniyor hepsi. Birbirlerine karşı dahi ilk etapta hırçın davranan çocukların birbirlerine nasıl daha dost canlısı davrandığını görüyorsunuz kısa süre sonra. Okulla iletişimi olmayan, öğretmenleri ile arası olmayan çocuklarımız bugün farklı bir noktada” diyen ÇOVAK kurucusu, “Tiyatro oyunları hazırlıyor, sahneliyoruz. Kısa süre önce doğru diyalog kuramayan çocuklarımız burada oyun oynuyor. İletişim kuramadıkları öğretmenleri onları ayakta alkışlıyor. Bu çocuklarımız hayatta başka seçeneklerin olduğunu, kendilerini bekleyenden daha iyi bir gelecek kurmanın mümkün olduğunu görüyorlar. Eğitim alarak büyüyen çocukların aralarında, devlet memuru, avukat, öğretmen, sporcu öğrenciler var” şeklinde konuştu.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’

Gedikli sözlerini şöyle tamamladı: “Şu anda dernek yerimiz yok. Daha önce kullandığımız yeri boşaltmak durumunda kaldık. Pandemi dönemi de araya girince sıkıntılı olan süreç daha da zora girdi. Biz yaptığımız hiçbir çalışma için çocuklardan ya da ailelerinden bir aidat almıyoruz. Tüm giderimizi ben kendim karşılamaya çalışıyorum, nadir olarak bağışlar geliyor. Ancak elbette yetmiyor. Bugün bir yerimiz dahi yok maalesef. Dolayısıyla başta ağırlıklı olarak çalıştığımız Buca Belediyesi olmak üzere, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden, kentimizdeki iş insanlarından, sivil toplum örgütlerinden destek bekliyoruz. Bir takım kapıları çaldık ancak geçmişte başka konularda yaşadıkları olumsuz deneyimlerden sanıyorum, olumsuz bakıyorlar. Ancak bizim bugüne kadar yaptığımız tüm çalışmalar şeffaf. Bir an önce destek almaya ihtiyacımız var.” Utkucan Akkaş / Özel Haber