'Aşk Listesi' İzmirli seyircilerden tam not altı 'Aşk Listesi' İzmirli seyircilerden tam not altı

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, Tokat aynalı çarığı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescil belgesini aldı. Bu, Tokat'ın 23’üncü, Orta Karadeniz'in ise 86’ncı coğrafi işaret tescilli ürünü olma özelliği taşıyor.

YÜZYILLARDIR SÜREGELEN BİR GELENEĞİN İZLERİ

Tokat aynalı çarığı, Tokat’ın kültürel miraslarının simgelerinden biri olarak yüzyıllardır büyükbaş hayvan derisinden üretiliyor. Ayna, boncuklar ve ponponlarla yapılan süslemelerle tamamen el işçiliğiyle üretilen bu geleneksel ayakkabılar, 18. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip. Osmanlı arşivlerinde de kayıtlara geçen bu çarıklar, özellikle düğünlerde gelinlerin duvaklarını örttükten sonra kendilerini ve çevrelerini görebilmek amacıyla kullanılıyordu.

Tokat Olgunlaşma Enstitüsü'ndeki atölyede, bu geleneksel ayakkabının yapımı, usta İlhan Özarslan tarafından öğretiliyor. Özarslan, "200 yıllık Tokat aynalı çarığının coğrafi işaret alması bizleri mutlu etti. Bu mesleği gelecek nesillere aktarmak için çaba gösteriyoruz" diyerek, geleneği yaşatmaya kararlı olduklarını belirtti.

VALİ KÖKLÜ: "BU GELENEK GELECEĞE TAŞINIYOR"

Tokat Valisi Abdullah Köklü, aynalı çarığın 200 yıllık geçmişinin, Tokat’ın kültürel değerini yansıttığını ifade etti. "Coğrafi işaret alması, geçmişi ve geleneği yaşatması bakımından çok önemli. Tokat, Anadolu’daki ilk medeniyetlerin kurulduğu yerlerden biri. Bu geleneklerin geleceğe taşınmasıyla ilimizin kültürel değeri artıyor" dedi.

Kaynak: AA