İzQ İnovasyon Merkezi faaliyetleri kapsamında, 6-7 Mart tarihlerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ev sahipliğinde, İzmir Metro A.Ş.’nin açık veri desteği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile “Akıllı Kent Dönüşümü İçin Öncelik: Akıllı Ulaşım Sistemi” ana teması ile düzenlenen hackathon başladı. Katılımcıların, raylı ulaşım etrafında İzmir Metro A.Ş. tarafından tespit edilen problemlere çözüm olacak, sürdürülebilirlik ve erişilebilirlik temalı yenilikçi projeler üretmesinin hedeflendiği etkinlik 24 saat sürecek. Seçilecek projeler hayata geçirilecek. izto-mahmut-ozgener

‘GENÇLERE GÜVENELİM’

UNDP Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat’ın sunuculuğunu üstlendiği etkinliğin açılış konuşmasını yapan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, gençlere güvenmek gerektiğinin altını çizerek; “Fikirlerinizi bekliyoruz, başarılı çözümler üreteceğinize de yürekten de inanıyoruz. İnovasyon merkezimizin kapsamı ve çatısı altında daha birçok önemli ve yenilikçi projede bir araya gelmek dileğiyle tüm katılımcılara bir kez daha hoş geldiniz diyor ve başarılı ve keyifli bir 24 saat geçirmenizi diliyorum” dedi.

2.5 KAT BÜYÜME HEDEFİ!

Metro A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ufuk Tutan, hizmet alanlarını 2025 yılına kadar 2.5 kat büyüteceklerini belirterek, istihdam ve taşıma potansiyelini de arttıracaklarını aktardı. Hackathonu çok önemsediklerini belirten Tutan, “Bu tür sonuca giden girişimlerin sorunlarımıza yenilikçi ve sürdürülebilir çözüm olacağına inanıyoruz. Umarım 24 saatin sonunda çok başarılı sonuçlar elde edeceğiz. Raylı sistemlere sahip büyükşehirler buradan çıkan sonuçları merakla bekliyor” diye konuştu. Etkinlikte, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve UNDP Türkiye Temsilci Yardımcısı Seher Alacacı Arıner de konuşma yaptı.

ÇÖZÜMLER ORTAYA KONACAK

Raylı ulaşım; kentsel ulaşım sistemleri içerisinde, yüksek taşıma kapasitesi, enerji verimi, çevrecilik ve erişilebilirlik özellikleri nedeni ile en önemli çözümlerden biri olarak öne çıkıyor. İzmir ulaşım hackathonu ile İzmir kent yaşamının tam odağında bulunan raylı ulaşım deneyiminin yenilikçi yaklaşımlar ile daha da ileri götürme hedeflendi. Etkinlikte, raylı ulaşım ve mobilite teması altında İzmir Metro AŞ. tarafından tespit edilen problemlere çözüm olacak, sürdürülebilirliği, sosyal faydayı ve erişilebilirliği ön plana çıkaracak çözümler ortaya konacak. İzmir hackathon katılımcılarının, İzmir Metro A.Ş.’nin paylaşacağı verilere dayanarak ulaşımla ilgili belirlenen sorunlara yenilikçi fikir ve projelerle teknolojik çözümler geliştirmesi amaçlanıyor. Hackathon jürisi projeleri, uygulanabilirlik, ölçeklendirilebilirlik, yenilik ve özgünlük gibi kriterlere göre değerlendirilecek.

SORUNLAR ŞÖYLE!

İzmir hackathon etkinliği İzmir Metro A.Ş. adına şu sorun alanlarında yenilikçi çözümler üretilmesine katkı sunacak: -Beş ve yedi vagonlu araçlar duraklara yaklaşırken yolculara, hangi vagonda ne kadar boş yer olduğunu en az maliyetle bildiren çözümler, -Makinist kontrolü ile yapılan frenlerde enerji tasarrufu için yenilikçi çözümler, -Olası yangın durumlarında duraklardan insanların en erken ve etkin biçimde tahliye edilebilmelerine dair yenilikçi çözümler -İzmir Metro A.Ş.’nin paylaştığı API’lar kullanılarak kentte raylı ulaşım temalı yenilikçi çözümler -Ulaşımda erişilebilirlik için yenilikçi çözümler Utkucan Akkaş