İzmir'in merkezinden Kiraz’ın uzak köyü Cevizli'ye kurulan köprü yeni nesillere ışık olacak. Üç ayrı kuruluşun işbirliğiyle hayata geçirilen ve 25 Aralık'ta hizmete açılacak kütüphane sayesinde okuma hevesi olan ancak kısıtlı imkanlar nedeniyle kitaba hasret yüzlerce öğrenci hayallerine kavuşacak. Projenin mimarlarından YKKED (Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği) İzmir Şubesi Başkanı Özgün Utku, yaptıkları çalışmaya ilişkin şunları söyledi: "Kiraz'ın bu bölgesinde çevredeki köylerden de taşımalı eğitim ile öğrenciler geliyor. Buranın toplamda bin 300 kadar bir nüfusu var. Amacımız buraya bir kütüphane kazandırmak ve buradaki köy okuluna yeni kitaplar kazandırmak. Bunun için yer olarak da köy kahvesini belirledik. Daha sonra kütüphanemiz için köye kalıcı bir yer de kazandıracağız. Talep bize köydeki öğretmenlerden geldi. Gidip oraya yeri incelediğimizde projemizi büyütme kararı aldık. Kuracağımız kütüphane sadece öğrencilere ve çocuklara değil, gençlere ve köydeki kadınlara da hizmet verecek. Diğer köylerin aksine burada genç nüfus fazla. Buranın gençleri kente gidip çalışmak yerine köylerine geri dönüyor. Fakat yerin konumundan ötürü imkanlar biraz az. Okur yazarlık da düşük seviyede. Kitaba daha çok ihtiyaçları var. Tamamen gönüllü bir oluşumla yola çıktık. Bağışlayacağımız kitapların yarısını topladık, hedefimiz 4 bin kitap göndermek. Bu projeyi genişleterek çevredeki diğer alanlara da yaymayı ve seferberliğimizi genişletmeyi planlıyoruz. 25 Aralık Pazar günü resmen kütüphaneyi açacağız. Biz burada çocukların ve gençlerin kitap okumanın ruhunu hissetmesini, yaşamasını istiyoruz. Biz buraya bir köprü kurduk, devamı gelecek. Açtığımız bu yolda yürümeye devam edeceğiz."

‘ATATÜRK ÇOCUKLARI’

İzmir Kitap Gönüllüleri Üyesi Mesut Tin de, yaptıkları çalışma ile bölge halkına önemli bir hizmet sunacaklarının altını çizerek, "2006 yılından beri köylere kütüphane kurmak için çalışıyoruz. Kiraz'daki kütüphanemiz de toplam 44'üncüsü olacak. Kurduğumuz tüm kütüphanelerin ortak adı Atatürk Çocukları Kütüphanesi. Projemiz için de özel bir isim düşündük. Burasının adını Atatürk Çocukları Mevlüt Kaplan Kütüphanesi yapacağız. Mevlüt Kaplan, Köy Enstitüleri'nin eski mezunlarından ve içlerinde en yaşlı olanlardan bir tanesi. Bu projeyi paydaşımız olan Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ile birlikte hayata geçireceğiz. Diğer bir yanda Mevlüt Kaplan'ın kitapları başta olmak üzere, çok sayıda çocuk kitapları yayınlayan Özgür Yayınları da eserleriyle bize destek verecek. Biz bu sayede Mevlüt Kaplan'ın adını da yaşatıp gelecek nesillere anlatmış olacağız. Önemli olan öldükten sonra birinin adını parka vermek değil. O yaşıyorken onun adını yaşatıp mutlu etmektir. Örnek olmuş bir insanı yeni nesille tanıştıracağız. Mevlüt Amca da zamanında bu bölgede dağlarda, köylerde gezerek ilköğretim müfettişliği yapmış, buraya önemli hizmetleri olmuş. Burası aslında bir halk kütüphanesi olacak. 7'den 77'ye herkese hizmet verecek. İçinde çocuk kitapları, yerli ve yabancı kitaplar, araştırma ve inceleme, roman, kişisel gelişim, edebiyat eserleri, dergiler, bilim kitapları gibi çok sayıda türde eser olacak. Her yaşa, her düşünceye uygun kitaplar yer alacak. Tam bir halk kütüphanesi olacak. Atatürk'ün "Eğer kitaplar olmasaydı ben bu yaptıklarımın hiçbirisini yapamazdım" diye bir sözü vardır. Bu fikri gelecek nesiller anlatacağız" dedi.

‘KİTAP BAĞIŞI’

Eğitim emekçisi ve emekli Milli Eğitim Müfettişi Mevlüt Kaplan'ın oğlu ve Özgür Eğitim Yayınları'nın sahibi Özgür Kaplan ise şunları ifade etti: "Babam 1965-1980 yılları arasında Kiraz, Ödemiş, Tire, ve Bayındır ilçelerinde müfettiş olarak hizmet verdi. Bu bölgeyi köy köy bilir. O günlerde yokluk vardı ama bugün artık olanaklar fazla. Bizim de böyle bir yardım olanağımız vardı. Güzide iki gönüllü oluşumla birlikte böyle bir kitaplık kurmaya karar verdik. Umarız kısa sürede bitirip hizmete açacağız. Kitap bağışlamak isteyen gönüllülerin de yardımlarını 858 Sokak No: 9/B Konak adresinde faaliyet gösteren Özgür Eğitim Kurumları'na bekliyoruz." Erman Şentürk / Özel Haber