İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Ege Maden İhracatçıları Birliği, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (Türkiye Maden İhracatçı Birlikleri) ve İZFAŞ ortaklığında 23-26 Mart 2021 tarihlerinde düzenlenecek 6. Uluslararası Taş Kongresi’nin tanıtımı 26 Ağustos 2020 Çarşamba gerçekleştirilmişti. 6. Uluslararası Taş Kongresi Sektör Danışma Kurulu Toplantısı, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan ve TÜMMER Başkanı İbrahim Alimoğlu, 6. Uluslararası Taş Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Türkiye genelinde 20’nin üzerinde derneğin başkanlarının katılımıyla, doğal taşı arayıp bulan, üreten, tasarlayan, uygulayan, ticaretini yapan müteahhit ve yatırımcıların katılımıyla online olarak gerçekleşti.

‘İHRACATTA 4.’YÜZ’

Doğal taş sektörüne büyük önem verdiklerini belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Doğal taş sektörüne büyük önem veriyoruz. Çünkü bu sektör ülkemizin istihdamına, İhracatına ve ülke tanıtımına büyük katkı sağlıyor. Son yıllarda, doğal yapı taşlarının tekrar keşfedildiğini, diğer ürünlere oranla daha estetik ve daha doğal olması nedeniyle daha fazla tercih edildiğini görmekteyiz. Bu trend dünya mermer rezervinin, üçte birinden fazlasına sahip olan ülkemizin ihracatına da olumlu yansımaktadır. Ülkemiz doğal taş sektörü 2019 yılında, 1,86 milyar dolarlık ihracatla, Dünyada en çok doğal taş ihracatı gerçekleştiren 4.ülke olurken, küresel doğal taş ihracatından yüzde 4’e yakın pay aldı. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz üç ülke ise sırasıyla Çin, ABD ve Suudi Arabistan oldu. Çin ve ABD’ye yaptığımız doğal taş ihracatının toplam doğal taş ihracatımızdaki payı yüzde 50’nin üzerinde. Bildiğiniz üzere Suudi Arabistan, doğal taş ihracatımızda en büyük pazarlarımızdan bir tanesi ”dedi.

‘AMBARGO OLUMSUZ’

Arabistan’ın Türkiye’ye uyguladığı ambargonun ihracatçıları olumsuz etkilediğine değinen Gülle, “Çözüme kavuşturmaya yönelik çalışmaları Ticaret Bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz. Doğal taş sektörümüz, verdiği 1,8 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası ile “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefimize ulaşmamızda kilit önem taşıyan sektörler arasında yer alıyor. Ülkemizin doğal taş sektöründeki ihracat ürünleri baktığımızda ise blok ve işlenmiş mermer 2019 yılı ihracatında sırasıyla yaklaşık 853 milyon ve 932 milyon dolar ile ilk sıralarda yer almaktadır. Doğal taş ihracatımızın yüzde 96’ya yakınını ise doğal ve işlenmiş mermer oluşturmaktadır. Pandeminin pazarlarımızdaki olumsuz etkilerine rağmen, sektördeki birçok mal grubunda ihracatımızın ocak-eylül döneminde, önceki yılın aynı dönemine göre, artış sağladığını görüyoruz. Bu dönemde, önceki yılın ilk 9 ayına göre, işlenmiş granitte yüzde 57,Granit Ham Blokta yüzde 42,Kaldırım ve Döşeme Taşlarında yüzde 27, İşlenmiş Kayağan Taşında ise yüzde 25 artış yaşanması sektörümüzün gücünü ortaya koyuyor” açıklamalarında bulundu.

‘BAŞARILI GEÇECEK’

İhracatı artırma yönünde hareket edeceklerini söyleyen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer, “6. Kongrenin olması doğal taşın ham maddesinin ana kaynağının burada olduğunu tüm dünyaya yapılacak sunumlarla geniş kapsamlı katılımcıların sektörü temsil eden derneklerle ve birliklerle birlikte yürütülmesi ses getirecektir. Katma değeri yüksek ürünlere geçebilmek ve doğal taş kullanımını arttırmak üzere planlanan bu kongre inanıyorum ki başarılı geçecek. Korona nedeniyle blok ürün satışı düştü. İşlenmiş ürünlerde artış var. Ama daha ileriye gidebilme adına ihracat artırma yönünde gayret edeceğiz” dedi.

‘BEN DEĞİL BİZ’

Bir arada daha güçlü olunabileceğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, “Ben değil bizi büyütmek mutluluğunu taşıyorum. Emeği geçen tüm başkanlarımıza hiçbirisi egosunu öne çıkarmadan biz diyerek inanılmaz sinerji yarattılar. Hepimizin derneklerimizin sektörün haklı olduğumuzun ispat için önce kendi dinamiklerimizi harekete geçirmeliyiz. Aktif olmalıyız. İnadına üretim inadına ihracat” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk