Genelge ile 65 yaş üstü vatandaşlara getirilen son kısıtlamaların ardından zorlu günler geçirdiklerini belirten ve devletten ekonomik yardım istediklerini söyleyen Tüm Emekliler Sendikası MYK Üyesi İbrahim Yılmaz, "Biz bu yasakların ilk dalgasını Mart Nisan ve Mayıs aylarında yaşadık. Şimdi eski yasaklar kademe kademe yeniden geri getiriliyor. Ve ilk olarak da 65 yaş üstü vatandaşlar yasaklardan nasibini aldı” dedi. Yılmaz, “Geçtiğimiz günden itibaren kamuda çalışan yaşlı, kronik rahatsızlığı bulunan arkadaşlarımızı idari izne çıkartmaya başladılar. Onlar maaşlarını ve sosyal haklarını alıyorlar şimdilik büyük bir sıkıntıları yok. Ancak, bizim yaş grubumuzda aramızda esnaflık yapan, berber olan, manav olan, bakkalı olan çok sayıda arkadaşımız var. Aramızda mağdur olan küçük esnaflar var. Sıkıntıları devam ediyor. Dükkanını açacak, yasaklardan ötürü işine gidemiyor, kendi işyerini açamıyor” diye durum tespiti yaptı.

‘ÇALIŞMAK ZORUNDALAR’

‘Zaten emeklilerin yüzde 60'ı ülkenin ekonomik şartlarında çalışmak zorunda. Mecburiyetten ötürü çalışıyorlar’ diyerek sözlerini sürdüren sendikacı Yılmaz, “Yüzde 40'lık bir kesim yasaklardan ötürü işinden, ekmeğinden oldu. Bugün zaten emeklilere köle gözüyle bakılıyor. Yarım maaşa, sigortasız, yol ve yemek parası olmadan kayıt dışı çalışmaya razı oluyoruz. Emeklilere çırak muamelesi yapılıyor. Borç, harç, geçinemiyor, yaşlılar çalışmak zorunda kalıyor. Devlet resmi rakamlarda açıklamıyor ama bugün Türkiye'de emeklilerin yüzde 7'si çöplerden karton toplayarak geçimini sağlamak zorunda kalıyor. Bu insanlar günde 15-20 lira için, yaz kış demeden sokakları geziyor. Bu olay, bu ülkede emeklilere verilen değerin göstergesidir" dedi.

‘NASIL GEÇİNECEKLER?’

Yılmaz, yasaklar devam ettiği takdirde icra ve haciz sorunuyla karşı karşıya kalacaklarını duyurdu ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi tekrar yasaklar başladı. Bu insanlar nasıl geçinecek? Borçlarını nasıl kapatacak? Kredi çekenler pandemi sürecini atlatmak için borcu borçla kapatmaya yöneldi. Şimdi çalışıp borç ödeyeceklerdi. Gidişatımız hiç iyi değil. Biz yasaklara karşıyız. Eğer bunu yapacaklarsa, toplumun tüm kesimlerine yönelik önlem alınsın. 65 yaş üstü vatandaşlar kalabalık yerlere gitmesin, düğünlere katılmasın, marketlere girmesin deniyor. Peki, yaşlılar Giresun'da mitinge gidiyor, Ayasofya Camisi'nde açılışa katılıyor, orada korona yok mu? Bu genelgelerle alışveriş merkezleri açılmadı mı? Orada virüs yok mu? Herkesin sağlık koşulları, yaşam koşulları dikkate alınarak yasaklar uygulanmalı. İnsanların hayatlarını ikame ettirebileceği imkânlar sağlanmalı ki, sonra yasak gelsin. Dükkanını kapatan esnaf arkadaşlarımız ne yapacak? İşini durdurmak zorunda olan yaşlı esnaf arkadaşlarımıza devlet tarafından aylık geliri kadar yardım yapılsın ya da bu yasaklar gözden geçirilsin. Kamuda çalışıp da izne ayrılanların maaşları ödeniyor ancak onların da evdeki su, elektrik, doğalgaz gibi tüketim giderleri artıyor. Bunlar da devlet tarafından ödenip, vatandaşa destek sunulmalı. Gelecek aylarda bizleri büyük bir sıkıntı bekliyor. İşinden, ekmeğinden olan esnaf arkadaşlarımız önümüzdeki süreçte hacizlerle uğraşacak. Borç kapıya dayandı. Televizyonda reklamlar dönüyor ancak biz devletten karşılıksız destek alan hiç öyle bir esnaf görmedik." Erman Şentürk / Özel Haber