İzmir Medicana Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Öner Yıldırım, düne kadar bilgisayardan, telefon ve tabletlerden uzaklaştırmaya çalıştığımız çocuklarımızın bugün, zorunlu olarak günlerinin neredeyse üçte ikisini elektronik aletlerin başında geçirdiklerini anımsattı. Korona virüs nedeniyle hem Milli Eğitim Bakanlığı’nın hem de kurs ve dershanelerin başlattığı online eğitim nedeniyle öğrencilerin televizyon, bilgisayar ve tabletlerin başından kalkamadığına işaret eden Dr. Yıldırım, " Uzun süreli online eğitim obeziteye, görme bozukluğuna, baş, boyun, sırt ve omuzda ergonomik sorunlara ve çeşitli göz problemlerine yol açabilir" uyarısında bulundu.  

‘DİKKAT EDİLMELİ’

Pandemi ile birlikte pek çok yeni kazanımın alışkanlık haline getirildiğini ifade eden Dr. Yıldırım,"Bunun beraberinde eğitim sisteminde de yeni düzenlemeler hayatımıza girdi. Uzaktan eğitim süreci eğitimin devamlılığı adına öğrencileri ekran karşısına getirdi. Geçtiğimiz süreçte ekran karşısında eğitimin yüz yüze eğitimden bir takım farklılığı olduğu gözlemlendi. Uzaktan eğitimde yüz yüze eğitimde olan etkileşim, öğrenme ortamı ve öğretmenin sınıf yönetimi konuları bir takım farklılıklar gösterdi. Uzaktan eğitim algısının öğrencilerin performansı ile yakından ilişkili olduğu düşünülüyor. Etkileşimin etkinliği ile ilgili öğrencinin algısı da öğrenme sonuçlarını değiştirebiliyor. Bu nedenle uzaktan eğitim gören öğrencilerin ders esnasında dikkatlerini dağıtacak herhangi bir şeyin etrafta olmamasına özen gösterilmelidir" dedi.

‘SOSYAL OLMAK’

Uzaktan eğitimde çocukların molalarda ve derslerden arta kalan zamanlarda egzersiz yapmalarını, oyun oynamalarını ve teknoloji kullanımının sınırlandırılması gerektiğini söyleyen Dr. Yıldırım, "Uzaktan eğitim çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi rahatsızlıklar ortaya çıkarabilir. Uzun süre ekran karşısında ders ile ilgilenen çocukların konsantreleri bir süre dağılabilir. Bu nedenle derslerde sık sık molalar verilmeli. Tabi burada velilere de çok büyük bir iş düşmekte. Çocukların dikkatlerini toparlayabilmeleri için molalar da çocuklar ile sohbet edilmeli, egzersiz yapılmalı ve oyunlar oynanmalıdır" diye konuştu. Çocukların ders dinledikleri ve çalıştıkları odanın havalandırılması gerektiğini belirten Dr. Yıldırım, "Güneş ışığının içeri girmesini sağlamak, fiziksel izolasyonu bozmadan bahçe ya da bahçede zaman geçirmesini sağlamak, mümkünse evde, balkonda veya bahçede spor faaliyetlerine izin verecek bir ortam sağlamak ve düzenli hareket etmesini sağlamak yararlı olacaktır. Ayrıca çocuğunuzun arkadaşlarıyla sosyal mesafeyi koruyarak zaman geçirmesini sağlayın. Sosyal etkileşime devam etmek ve sosyal olarak topluma bağlı kalmak çok önemlidir" dedi.

‘DESTEĞİMİZE AŞIRI İHTİYAÇLARI VAR’

Dikkat dağılmasını önlemek için bazı düzenlemeler yapılabileceğini kaydeden Dr. Yıldırım," Oturma düzeninde değişiklikler, pencere önünde oturmama, dikkat dağıtıcıları görüş açısından çıkarma, sık sık mola vermek, mobil telefonu uçuş moduna almak, televizyon ve bilgisayar gibi eğlence amaçlı ekran kullanımını, çalışılan süre boyunca kapalı tutulmasını sağlamak gibi önlemler alınarak dikkat bozukluklarının önüne geçilebilir" diye konuştu. Son olarak çocukların zor bir süreçten geçtiklerini söyleyen Dr. Yıldırım, “Çocuklarımız çok da alışık olmadıkları uzaktan eğitim süreciyle karşı karşıya bulunuyor. Bu süreç çocuklarda tatil havasından çıkamamaya, okul ciddiyetine geçememeye, evde fazla zaman geçirdiği için sosyallikten uzaklaşmaya, aşırı teknoloji kullanımına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle çocuklarımızın bizim desteğimize ve motivasyonumuza aşırı ihtiyaç duydukları bir dönemi yaşamaktayız. Elbette ki uzaktan eğitim ve pandemi dönemi çocuklarda tek başına Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) oluşturabilen bir etmen değildir. Ancak uzaktan eğitim DEHB olan çocukların semptomlarını arttırabilir veya teşhisi olmayan çocuklarda da DEHB benzeri semptomların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Bu bakımdan yukarıdaki bu önerilerin uzaktan eğitim alan çocuklar için uygulanmasının yararlı olacağı görüşündeyim” dedi. İbrahim Şengül / Özel Haber