İzmir Valiliği ile Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), aile kurumunun korunması ve güçlendirilmesine yönelik önemli bir iş birliğine imza attı. 2025 yılının "Aile Yılı" ilan edilmesi kapsamında hazırlanan protokolün lansman toplantısı, DEÜ Sabancı Kültür Sarayı’nda düzenlendi. Toplantıda, protokol doğrultusunda gerçekleştirilecek akademik ve uygulamalı faaliyetlerin yol haritası ele alındı.
GENİŞ KATILIMLI LANSMAN TOPLANTISI
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Yeşim Kebapçıoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda protokol üyesi, akademisyen ve öğrenci toplantıya katıldı. Etkinlik, DEÜ Özel 75. Yıl İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinden oluşan koronun müzik dinletisi ve “Ailenin DEÜ’sü” adlı tanıtım videosuyla başladı.
BİLİMSEL GÜCÜMÜZÜ TOPLUMSALP SORUMLULUKLA BULUŞTURUYORUZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, aile kurumunu destekleyen her çalışmanın içinde yer almaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. Yılmaz, “Sayın Cumhurbaşkanımızın 2025 yılını Aile Yılı ilan etmesinin ardından, İzmir Valiliği tarafından başlatılan bu sürece bilimsel bilgi ve kurumsal tecrübemizle katkı sunmak üzere hızlıca dahil olduk. Eğitimden danışmanlığa, farkındalık çalışmalarından politika önerilerine kadar geniş bir yelpazede etkin rol alacağız” dedi.
“AİLE KURUMU TOPLUMUN TEMELİDİR”
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ise aile yapısında yaşanan çözülmelere dikkat çekti. “Aile, toplumsal yapının taşıyıcı kolonu. Ancak son yıllarda ciddi bir yıpranma süreci yaşanıyor. Bu durum sadece bireyleri değil, toplum düzenimizi de tehdit eder hale geldi” diyen Elban, Aile Yılı kapsamında yürütülecek her çalışmanın önem taşıdığını vurguladı.
AİLENİN VİZYON BELGESİ PANELLE TARTIŞILDI
Lansman toplantısının ardından, “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı” başlıklı panel gerçekleştirildi. DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan’ın moderatörlüğünde düzenlenen oturumda, Aile ve Sosyal Hizmetler İzmir İl Müdürü Melih Keleş, Türkiye genelindeki demografik değişimlere ve İzmir özelindeki aile yapısına dair önemli veriler paylaştı. Keleş, doğurganlık oranlarının ülke genelinde 2,1’in altına, İzmir’de ise 1,2 seviyelerine gerilediğini belirterek bunun ciddi bir toplumsal sorun olduğuna dikkat çekti.
“AİLE ENSTİTÜSÜ KURULACAK”
Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, il düzeyinde yürütülecek her türlü faaliyet için bilimsel altyapı hazırlayacaklarını ifade etti. Eğitim, danışmanlık, seminer, çalıştay ve konferanslar gibi başlıklarla yürütülecek programların koordinasyonunu sağlayacaklarını belirten Erdoğan, DEÜ bünyesinde bir Aile Enstitüsü kurma hedeflerini de kamuoyuyla paylaştı.
TOPLUMSAL FAYDA İÇİN ORTAK ADIMLAR
Panelde söz alan DEÜ Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yağmur Soylu da iş birliği protokolü çerçevesinde üniversite tarafından üstlenilecek akademik ve sosyal çalışmalara dair bilgilendirmelerde bulundu.