Kıbrıs adasının en kalabalık, en önemli sanayi, kültür, ticaret ve ulaşım merkezi olan şehir, Yeşil Hat adı verilen ve Birleşmiş Milletler denetimindeki sınırlarla ikiye ayrılıyor. Tarihi MÖ 4 binli yıllara uzanan Lefkoşa, günümüze kadar birçok farklı medeniyetin egemenliğine giren ve bu medeniyetlerin izlerini taşıyan bir görünümde. GEZİLECEK YERLER Yaklaşık 6 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan ve tarih boyunca sürekli yerleşimin görüldüğü Lefkoşa gezilecek yerleriyle ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Tarih boyunca Kıbrıs’ta egemen olan farklı medeniyetlerin mimari yapıları ve izlerini hala Lefkoşa sokaklarında görmek mümkün. Şehrin Türk mimari yapısını en iyi yansıtan örneklerinden Arap Ahmet Camii, 1845 yılında inşa edilmiş. 1209 ile 1228 yılları arasında inşa edilen St. Sophia Katedrali,  günümüzde Selimiye Camii olarak biliniyor. Kıbrıs’ın en ihtişamlı dini yapıları arasında gösterilen bu eser, Lefkoşa’ya gelenlerin mutlaka görmesi gereken noktalardan. Şehrin ziyaretçi çeken bir başka ibadethanesi de Haydarpaşa Camii. İki farklı girişi bulunan Büyük Han’ın tarihi 1572 yılına uzanıyor. Adadaki Türk kültürünün izlerini taşıyan Büyük Han, Osmanlı’nın fethinden bir yıl sonra halktan toplanan vergilerle inşa edilmiş. Bir dönem hapishane, kısa bir süre de kimsesizler için barınak olarak da kullanılan han, günümüzde sanat galerisi, hediyelik eşya satan dükkanlar ve restoranla önemli bir çekim noktası. Yine aynı bölgede bulunan Arasta Sokağı da kentin en eski alışveriş merkezlerinden. Günümüzde etnografya müzesi olarak kullanılan Derviş Paşa Konağı, Lefkoşa ve Kıbrıs’taki Osmanlı mimarisinin zarif örnekleri arasında en dikkat çekenlerden. Venedik surlarıyla çevrili Lefkoşa şehrinde, bu surlar Osmanlılara karşı savunma amacıyla Venedikliler tarafından yapılmış. Üç kapısı bulunan surlarda Girne Kapısı, kente giriş ve çıkışın yapıldığı en hareketli yerler arasında.

  1. yüzyılda Venedik tarzında inşa edilen Taş Eserler Müzesi (Lapidary Museum), Selimiye Camii’nin doğusunda bulunuyor. Orta Çağ’dan günümüze birçok taş eser, lahit, sütun örneği bulunduran müzede, mermerden yapılan St. Mark Aslanı en çok dikkat çeken eserlerden.
Lefkoşa yıl boyunca düzenlenen festival ve kültür sanat etkinlikleri ile de hareketli bir yapıda. Lefkoşa Oda Orkestrası, Belediye Orkestrası ve Kent Orkestrası’nın etkinlik takviminde birbirinden güzel konserler bulunuyor. Her yıl ağustos ayında düzenlenen halk dansları festivali, kentteki kültürel etkinlikler arasında en çok takip edilenlerden. Disko, gece kulübü, kumarhane, sinema, kafe ve barlar insanların buluştuğu, zaman geçirdiği, sosyalleştiği alanlar. Dans etmek ve eğlenmek için ilk adres şehrin dört bir yanına dağılan diskolar oluyor. Ayrıca farklı bütçelere hitap eden oteller, özel program, gösteri ve şovlarla konukları eğlendiriyor. Türk Kıbrıs mutfağı, farklı kültürlerin etkisiyle leziz yemek örnekleri sunuyor. Oldukça zengin bir kültürel birikimin eseri olan Kıbrıs Türk mutfağında, Ege, Akdeniz lezzetlerinden zeytinyağlılar, Türk ve Orta Doğu yemekleri, Avrupa mutfağı ve dünya mutfaklarından farklı örnekleri kolaylıkla bulmak mümkün. Antik çağlardan bu yana Akdeniz’in en önemli yerleşim alanlarından biri olan Lefkoşa, köklü tarihi geçmişi, hareketli şehir yaşantısı, korunan doğası, adanın turizm merkezlerine olan yakın konumu, Türkiye’den ulaşım kolaylığı ve uygun fiyatlı konaklama seçenekleriyle cazip bir destinasyon. NASIL GİDİLİR? İstanbul’a 1 saat 15 dakikalık uçuş mesafesindeki Lefkoşa’da, Ercan Uluslararası Havalimanı bulunuyor. Havalimanı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin turistik merkezi Girne’ye 40 kilometre, Lefkoşa’ya ise 22 kilometre uzaklıkta. Ercan Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Hatay ve Gaziantep’ten doğrudan uçuş bulunuyor. Lefkoşa uçak bileti alarak çok kısa bir yolculukla ulaşılabilen bu şehir, tatil yapmak ve farklı bir deneyim yaşamak isteyenlerin gözdesi. Türk vatandaşlarının KKTC’ye kimlikle giriş yapabiliyor olması da büyük avantaj. Kıbrıs’a Mersin Taşucu ve Antalya’nın Alanya ilçelerinden feribot seferi bulunuyor. Her gün karşılıklı olarak yapılan seferlerde feribot Girne Limanı’na ulaşıyor. Feribota yaya olarak binildiği gibi bisiklet, motosiklet, otomobil, kamyon ve tır gibi araçlar da kabul ediliyor. BUĞRA TOKMAKOĞLU / ÖZEL HABER