Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM Kliniği'nde görevli Uzm. Dr. Özgür Süner, alkol bağımlılığının ömür boyu süren bir hastalık olduğunu belirterek, tedavisinin mümkün olduğunu vurguladı. Bağımlılıkla mücadelede düzenli tedavi sürecinin önemine dikkat çeken Süner, toplumda bu hastalığın daha fazla farkındalık yaratılması gerektiğini ifade etti.
Alkol bağımlılığında tedavi sürecinin, kişinin genel sağlık durumu ve diğer faktörlere göre şekillendirildiğini anlatan Uzm. Dr. Süner, ayaktan tedavi ve yatarak tedavi seçeneklerinin bulunduğunu söyledi. Ayakta tedavi, ilaç tedavisi ve psiko-sosyal destekle güçlendirilirken, yatarak tedavi sürecinde ise arındırma işlemi ve ilaç destekleri uygulanıyor. Süner, tedaviye düzenli katılımın başarı oranını artırdığını vurguladı.
"BAĞIMLILIK BİR BEYİN HASTALIĞIDIR"
Bağımlılığın, kişilik ya da irade eksikliği ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğunu belirten Süner, bağımlılığın beyinle ilgili bir hastalık olduğunu ve hayat boyu devam ettiğini söyledi. Toplumda bu hastalığa dair eğitimler verilmesi gerektiğini ve okullarda tarama çalışmalarının başlatılmasının önemini dile getirdi.
AİLE DESTEĞİ BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE KRİTİK
Bağımlılığın bir aile hastalığı olduğuna dikkat çeken Süner, ailelerin doğru tutumlarının tedavi sürecinde çok önemli olduğunu ifade etti. Suçlayıcı veya aşırı koruyucu yaklaşımların tedaviye zarar verebileceğini belirten Süner, ailelerin kişinin yanında olduklarını hissettirmesinin tedavi sürecine olumlu katkı sağladığını söyledi.
Bağımlılığın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Süner, tedavi sürecinin ilk aşamasında kullanılan ilaçlar ve çip tedavisinin alkol isteğini önemli ölçüde engellediğini belirtti. Değişim sürecinin sadece alkolle sınırlı kalmaması gerektiğini ve çevre değişikliği gibi önlemlerin tedavi sürecine yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.