Tarihi surları, kutsal mekanları, mağaraları, Dicle Nehri’nin hayat verdiği renkli ve çok kültürlü coğrafyası ve doğal güzellikleriyle 9 bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan kent kendine özgü kültürel dokusu ve yemek kültürü ile Anadolu’nun zenginliğini yansıtıyor. Bereketli Hilal olarak adlandırılan Fırat ve Dicle nehirlerinin ortasında kalan Mezopotamya bölgesinin kuzey ucunda yer alan Diyarbakır, tarih boyunca farklı isimlerle anılmış. Asur Hükümdarlığı Dönemi’nde Amed ismiyle bilinen şehir, Cumhuriyet Dönemi’nde Diyarbekir ismini almış.

GEZİLECEK YERLER

Anadolu’nun en eski kentlerinden olan Diyarbakır, çok zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip. Şehrin merkezinden geçen Dicle Nehri, Diyarbakır’a görsel güzellik katmasının yanında bereketli Mezopotamya topraklarını da suluyor. Dünyanın en büyük kent surlarından olan Diyarbakır Surları şehrin sembolü. Ulu Camii, Gazi Köşkü, Meryem Ana Kilisesi, Behram Paşa Camii, Diyarbakır Kalesi, Cahit Sıtkı Tarancı Evi ve Müzesi ve Hevsel Bahçeleri ziyaret edilecek yerler arasında. On Gözlü Köprü: Diyarbakır seyahatinin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan On Gözlü Köprü, Dicle Nehri’nin üzerinde, Mardin Kapısı’nın 3 km batısında yer alıyor. Diyarbakır’ın klasikleşen fotoğraf karelerinin eşsiz üyesi olan köprü, 6. yüzyılda I. Anastasias döneminde inşa edilmiş. On açıklığa sahip oluşu nedeniyle halkın On Gözlü Köprü olarak adlandırdığı bu tarihi yapıdan Dicle Nehri ve Hevsel Bahçelerinin manzarasını izleyin. Diyarbakır Surları: Çin Seddi ve İstanbul Surları ile birlikte dünyanın en uzun, en geniş ve en sağlam olarak günümüze ulaşan surlar arasında gösterilen Diyarbakır Surları, Diyarbakır seyahatinde olmazsa olmaz duraklardan biri. Kent merkezinde kendisiyle aynı ismi taşıyan Sur ilçesinde yer alan surların tarihi geçmişi 9 bin yıl öteye uzanıyor. 2015 yılından bu yana UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesinde yer alan surlar iç ve dış kale olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Diyarbakır Ulu Camii: Diyarbakır Ulu Camii, kentte bulunan tarihi camiler arasında en büyük ve en ünlüsü olarak Diyarbakır seyahatinin uğrak tarihi mekanlarından biri. Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan Ulu Camii, Hz. Ömer döneminde Martoma Kilisesi’nin bulunduğu alana inşa edilmiş. Dış bezemeleri, Osmanlı kitabeleri ve mistik atmosferi ile Ulu Camii kentin sosyal ve tarihi dokusuna tanık olmak için muhteşem bir durak. Malabadi Köprüsü: İsmi türkülere konu olan, sinema filmleri ve dizilerde de mekan olarak kullanılan Malabadi Köprüsü, Diyarbakır’ın en önemli sembollerinden. Diyarbakır ile Batman arasındaki Batman Çayı üzerinde yer alan Malabadi Köprüsü, 1147 yılında Artukoğullarından Timurtaş tarafından yaptırılmış. Sarı kalker taşları, üstü eğimli yapısıyla mimarlık şaheseri olarak gösterilen köprü hoş bir manzaraya sahip. Bakırcılar Çarşısı: Diyarbakır, Türkiye’de bakır işçiliği konusunda öne çıkan en önemli merkezlerden biri. Diyarbakır Bakırcılar Çarşısı ise kentin bu asırlık geleneğinin yansımalarını görebileceğiniz eşsiz bir durak. Kahve fincanları, bakır sahanlar, kazanlar, biblo ve hediyelik eşyalarla dolu olan çarşı, kenti ziyaret edenlerin de uğrak noktalarından.

NASIL GİDİLİR?

Diyarbakır Havalimanı, kent merkezine 6 km uzaklıkta. Diyarbakır’a İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa ve Trabzon’dan direkt uçak seferleri ile ulaşılabiliyor. Diyarbakır Havalimanı’ndan Diyarbakır şehir merkezine ulaşım: Diyarbakır Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için belediye otobüsü, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Z2 ve Z3 numaralı otobüsleri havalimanı şehir merkezi arası ulaşımda en çok kullanılan araç. Hem ekonomik hem de konforlu bir seçenek olan belediye otobüslerinden Z2 hattı Havalimanı-Üniversite, Z3 hattı ise Havalimanı-Dağkapı arasında hizmet veriyor. Belediye otobüsleri 06.40-21.20 saatleri arasında 30 dakikada bir sefer yapıyor.