Kuraklık, tarımın her alanında olduğu gibi bal üretimini de olumsuz etkiledi. Türkiye’nin ortalama bal üretimi yılda 105 bin ton ve dünya üretiminde 3. sırada yer alıyor. Üretimin kuraklığa bağlı olarak 70-80 bin tonlarda kalacağı tahmin edilirken, özellikle ihracatta büyük rol oynayan çam balında ciddi kayıp yaşanıyor. İzmir İli Arı Yetiştiricileri Birlik Başkanı Hüseyin Şengül, “Şimdiye kadar arılarda yüzde 25 kayıp yaşandı. Bu mart ayında yüzde 60’lara dayanacak. Bizler bu kayıpla bir sonraki yıl üretime geçebilmek istiyorsak ciddi anlamda arıcılık kredileri ve destekler sağlanmalı” dedi.

BÜYÜK KAYIP VAR!

Arıcılığın ihracatta büyük rol oynadığını ve ülke ekonomisi için çok önemli bir sektör olduğunu belirten Başkan Hüseyin Şengül Türkiye’de yaklaşık 75 bin kişinin arıcılık ile geçindiğini ve bunun 55 bininin çam balı üreticisi olduğunu söyledi. Şengül, “Öyle büyük bir sektör ki dünyada 3. sıradayız. Çam balı üretimi ülkedeki toplam bal üretiminin yüzde 70’i kadar. 2020’de karşılaştığımız kuraklıktan dolayı çam bal vermiyor. 2019 ve 2018’de ülkede elde edilen balın bugün yüzde 80’i kayıp. Balın kayıp olması demek arıcılığın bitmesi demek. Eğer bal olmazsa kovan da olmaz. Arı yaşamaz zaten. Şu ana kadar arıcılıkta yüzde 20-25 gibi kayıp oldu. Mart ayında bu yüzde 60 arı kaybı olacak demek” diye konuştu.

‘İTHAL EDECEĞİZ’

Balı ihraç ederken ithal etme durumuna düşeceğimizi belirten Şengül, “Bal sezonu kapandı. Ağustosta başlar ve ekim sonuna kadar uzanır çam sezonu. Bu 3 ay geçti zaten. Ağustos ayında arı bal bulamadığı için bal yok. Kovana balı getirecek arı da yok üstelik. Çiçek balında da büyük kayıp var. Yüzde 50 kadar. Bu nedenle yurt dışından bal ithal edilmek zorundayız. Geçtiğimiz yıl 350 liraydı tenekesi şuan 750 lira. Fiyat arttı ama bal ama yine de yok. Olmadığı için ithal edilmek zorunda. Büyük bir ekonomik kayıp. Bakıldığında milyon dolarlarca kayıp var” ifade etti.

FAİZSİZ ERTELENME

Üreticinin zor durumda olduğunu ifade eden Şengül, “Bakanlığımız bizden bilgi istedi ve vergileri iletip İzmir İl Müdürlüğü’ne arıcılık kredilerinin bir yıl faizsiz ertelenmesini istediğimizi yazdık. Bir kredi sağlanması lazım. Borcu olan kimseye bankalar kredi ermiyor. Vermedikleri için bir sonraki yıl böyle olmasa dahi elde para olmadığı için üretici bu işi yapamayacak. Sektörü iki üç yıl boyunca etkileyecek bir sıkıntı. Arı olmadan kovan, kovan olmadan arı olmuyor. Mevcut kredilerin bir yıl faizsiz ertelenmesini talep ediyoruz. İnşallah olumlu sonuç çıkar yoksa üretici çok zor durumda” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber