Yıllık 7,4 milyar liralık üretime sahip yumurta sektöründe fiyatlar hızla değişiyor. Son 1 ayda yumurtanın fiyatına yaklaşık yüzde 30 zam geldi. Koli fiyatı ise 16-20 lira arasında değişiyor. Buna rağmen Türkiye’nin yumurta borsası konumundaki Afyonkarahisar’ın Başmakçı ilçesinde kooperatifler ve birlikler fiyatlarda yaşanan atışla ilgili açıklama yapmıyor. Yumurtanın fiyatının yükselmesinin nedenini dışa bağımlı ham madde ve pandemi nedeniyle üretici sayısının azalmış olmasına bağlayan İzmir Kanatlı Et Üreticileri Birliği Sözcüsü Varol Gürol, “Böyle devam ederse batacağız. Fiyatların yükselmesi ve devletin yatırımları açısından çok üzücü bir tablo bizi bekliyor. Doların yükselmesiyle maliyetler yükseldi. Bizim hammaddemizin yüzde 70’i ithal. Bunlar etkiliyor. Şu an tavuğun kilosu 8.95’e satılıyor. Dengesiz üretimden kaynaklı. Üretim hiçbir şekilde kısılmadı fakat pandemiden dolayı ihracat bitti. Ellerdeki malın çıkması için fiyat kırmaya başladık. Üretimin fazlalığıyla alakalı bir durum bu.” dedi.

‘İHRACAT BİTTİ’

Yüzde 15’inin dış piyasaya satıldığı ve entegrelerin üretimleri aşağı çekmek zorunda kaldığını belirten Varol, tavuk üreticisinin yapılan işten zarar ettiğini söyledi. Varol, üreticilerin bu durumdan etkilenmesinin uzun vadede ülke ekonomisi için büyük bir problem olduğunu belirtti. Pandemi sürecinin ihracatı etkilemesinden sonra herhangi bir destek almadan devam ettiklerini dile getiren Varol, “Özellikle Kuzey Irak kapısının kapanması üreticiyi çok fazla etkiledi. Bunun yanı sıra iç piyasada durum büyük olumsuzluklar yarattı. Çünkü bu işte karlı çıkan ve kazanan marketler oluyor. Yüzde 70 ve 80 marketlere bağlı bir ekonomi var. Protein fiyatı neredeyse buğdayla aynı oldu. Yıllık 2.2 milyon ton üretim var. Yüzde 15’i çok fazla ürün yapıyor. Yazları tavuk sektörü fiyatı zirve yapar. Geçen yılın fiyatlarını bile yakalayamadık. İhracat da olmayınca hiç kazanamıyoruz” açıklamasında bulundu.

‘BÖYLE GİDERSE…’

Devletin destek vermesi gerektiğini ve üreticinin bu süreçten çok zararlı çıktığını belirten Varol, “Üretimin kısılması gerekiyor. Arz ve talebe göre bir üretim gerçekleşmesi lazım. Yoksa sistem çökecek. Üretici batar. İhracatın artması lazım. Ama kapalı. Tavuk üretiminde ihracata endeksli bir kurulum yapıldı. Hükümet bunu destekledi, hibeler verildi. Yanlış yatırımlarla üretim kapasitesi haddinden fazla arttı. Malın fiyatı düştü. Bazı ürünlerin fiyat politikaları yeniden elden geçirilmeli. Aksi koşulda üretici batıyor” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber