Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, savunma sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kızılötesi lens üretimine başladı. Bu lensler, ASELSAN ile işbirliği içinde, özellikle dürbünlerde ve termal görüntüleme sistemlerinde kullanılacak.

Üretim Başarılı Bir Şekilde Gerçekleşti

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Optik Kaplama Merkezi Sorumlusu, Doktor Öğretim Üyesi Yusuf Doğan, yaptığı açıklamada, üniversitenin ilk üretilen kızılötesi lenslerin ASELSAN’a teslim edildiğini belirtti. Merkezin yıl içinde faaliyete geçtiğini vurgulayan Doğan, lens üretim sürecinin her aşamasının başarıyla tamamlandığını söyledi. Lenslerin, kalite kontrol birimlerinden geçerek, şu anda dürbünlere entegre edilmiş durumda olduğu ifade edildi.

Savunma Sanayisinde Kullanılacak Lensler

Doğan, üretilen lenslerin özellikle savunma sanayisinde kullanılan termal görüntüleme sistemlerinde yer alacağını belirtti. Kızılötesi lenslerin farklı termal bölgelerde kullanılabilecek şekilde üretilebileceği vurgulandı. 3-5-8-12 mikron aralığındaki kızılötesi bölgeler, özellikle insan vücut sıcaklığını görüntüleme ve lazer takip sistemlerinde kullanılan yüksek sıcaklıklara ayarlı sistemler için uygun olacak. Doğan, üretim sırasında her sisteme özel lens üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

ASELSAN’a Yüzde 100 Yerli Ürün Entegrasyonu

Lenslerin üretimi ve kaplaması, ASELSAN ile yapılan işbirliği çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Doğan, ASELSAN’ın ürettiği yerli savunma ürünlerinin optik sistemlerinin de bu lenslerle entegre edildiğini belirtti. Bu şekilde, ASELSAN’ın üretmiş olduğu yerli ürünlere yerli optiklerin eklenmesiyle, tamamen yerli bir üretim süreci oluşturuluyor. Optiklerin, özellikle CAT sistemleri ve diğer termal görüntüleme projeleri gibi farklı sistemlere de entegre edilebileceği ifade edildi.

Ar-Ge ve Yeni Ürün Geliştirme Odaklı Çalışmalar

Merkezin asıl amacının, Ar-Ge, optik üretim ve kaplama üzerine çalışmalar yapmak olduğunu belirten Doğan, şu an için seri üretim yerine Ar-Ge odaklı bir üretim modeli izlediklerini söyledi. Ancak kullanılan cihazların seri üretime uygun olduğunu vurgulayan Doğan, ASELSAN’ın mevcut cihazlarına birebir entegre olabilen lenslerin üretildiğini aktardı. Üniversite, ASELSAN’a, henüz üretilemeyen veya Ar-Ge aşamasındaki yeni cihazlar, yeni kaplama reçeteleri gibi konularda destek vererek, savunma sanayisinin ihtiyaçlarına cevap vermeyi hedefliyor.

Google, "Willow" Adını Verdiği Yeni Kuantum Çipini Tanıttı Google, "Willow" Adını Verdiği Yeni Kuantum Çipini Tanıttı

Gelecekteki Hedefler ve Savunma Sanayisine Katkı

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nin kızılötesi lens üretimi, savunma sanayisinin yerli üretim kapasitesine önemli bir katkı sağlıyor. Üniversite, yerli savunma teknolojilerinin gelişmesine destek olmak ve ASELSAN gibi önemli firmalarla işbirliklerini güçlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Yıl içinde yapılacak üretimler ve Ar-Ge projeleriyle, Türk savunma sanayisinin ihtiyaçlarına cevap verilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA