Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) ev sahipliğinde ve Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık etti. Toplantıda TİSK heyeti görüşlerini paylaştı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın ekonomik veri ve raporlarını sundu. Komisyon, üçüncü toplantısını 22 Aralık Salı günü Türk-İş’in ev sahipliğinde yine çevrimiçi yapacak. Asgari ücret belirlenirken salgın sürecinin göz önünde bulundurulmasını belirten TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, “Her yıl aralık ayıyla beraber kurulan asgari ücret masası, bu yıl ne yazık ki salgının getirdiği olağanüstü şartların gölgesinde kuruldu. Bu nedenle, asgari ücretin dönemin koşulları dikkate alınarak belirlenmesi her zamankinden çok daha büyük önem taşıyor. Asgari ücret, çalışma hayatının tüm göstergelerine doğrudan veya dolaylı olarak etki eden önemli bir gösterge niteliğinde bulunuyor. Öncelikle belirtmek isteriz ki, tüm projelerimizde temel aldığımız ‘yeni nesil sendikacılık’ bakış açımız çerçevesinde, bizim için çalışanımızla birlikte büyümek esas. Çalışanlarımızın hayat kalitesini artıran, işletmelerimize değer katan her türlü kararın en büyük destekçisiyiz” dedi.

Asgari ücretin yükselmesi kayıt dışı çalışmayı arttırıyor”

Koronavirüs sebebiyle birçok işletmenin geçici olarak kapanmak veya faaliyetlerini daraltmak zorunda olduğunu söyleyen Koç, “2021 yılı asgari ücreti belirlenirken, bu işletmelerin durumu ve geleceğinin de dikkate alınması büyük önem taşıyor. Son yıllarda özellikle Doğu Avrupa kaynaklı işgücü maliyetlerinde ciddi rekabet ile karşı karşıyayız. 1,3 milyon genç işsizimiz var ve üzülerek belirtmeliyiz ki her iki yükseköğrenim mezunu gençten biri işsiz. Asgari ücret artışlarıyla paralel artışını sürdüren kayıt dışılık bugün yüzde 33 seviyelerinde seyrediyor” dedi. Ücret üzerindeki vergilerin geri çekilmesi gerektiğini söyleyen Koç,  “Olağanüstü şartlar taşıyan bu dönemde asgari ücret desteğinin tüm işletmeleri kapsayacak şekilde ve özellikle toplu iş sözleşmeli işyerlerinde artarak devam ettirilmesi hayati nitelikte bulunuyor. Rekabet içerisinde olduğumuz ülkelerin ve OECD ortalamasının oldukça üstünde olan ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin uygun seviyelere çekilmesi hem çalışanlarımıza hem de işverenlerimize nefes aldıracak bir adım olacaktır” dedi.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, beşer işveren ve beşer devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde düzenlenen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oyçokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Mevcut asgari ücret: Net 2 bin 324 TL

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira olarak uygulanıyor. Türk-İş’in 2020 Kasım ayı araştırmasına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 517 TL, yoksulluk sınırı ise 6 bin 198 TL. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın “yaşama maliyeti” ise aylık 3 bin 74 TL olarak hesaplandı.   -medyascope.tv