Giderek artan vaka sayıları ve kapıya dayanan dördüncü dalganın gölgesinde aşı tartışmaları bitmek bilmiyor. Aşılamada yaşanan durgunluğun en çok da sağlıkçıları olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, "Pandemi ile mücadelede en etkin silahımız aşılardır. Aşılama ne kadar gecikirse pandemi çıkmazından o kadar geç kurtuluruz" diyerek özetledi.

GÜNDE 600-700 KİŞİ

Pandemide kapıya dayanan dördüncü dalga tehlikesinden tek kurtuluş yolunun aşı olduğunu kaydeden Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlıkçıların bu konudaki özverisine halktan gereken karşılığı beklediklerini söyledi ve "Korona virüs hastalığına aşı olanlar da olmayanlar da yakalanabiliyor. Aşı olmayanların da yaşadığımız durumda elbet payı vardır ama pandeminin gidişine çok büyük etkisi olduğunu düşünmüyoruz. Pandemilerde toplum sağlığını koruma adına yaptırımlar gelebilir. En azından nüfusun yüzde 70'inin aşılanması ve toplum bağışıklığı sağlanması için bazı yaptırımların ya da zorlamaların getirilmesinde fayda olacaktır. Toplumsal bağışıklığı sağlayabilmek adına vatandaşlarımızın en azından yüzde 70 oranında aşılanması gerekiyor. Bazı ülkelerin anayasalarında aşılama ile ilgili maddeler var. Bizim yasalarımızda sadece umumi hıfssızsaha kanununda sadece çiçek aşısı olma zorunluluğu var. Şu anda zaten o aşı ortada yok. Vatandaşa zorla aşı yapma açısından toplumsal bağışıklığı sağlamak adına bazı yaptırımlar getirilebilir. Ben aşı yaptırmak istemiyorum, bireysel haklarım var diyenler oluyor. Niye bana zorla, vücuduma bir şey zerk ediliyor gözüyle olaya bakanlar da var. Lokal olan hastalıklar açısından elbette bu düşünülebilir ama pandemi gibi bir durumda bunun düşünülmesi doğru değil. Kişinin kendi kararıdır, aşı yaptırmayabilir diye düşünmek yanlıştır. Sağlık çalışanlarına baktığımızda, inanılmaz bir efor sarf ediyorlar ve aşı yapacağız diye gece gündüz çalışıyorlar. En basitinden bir hemşire arkadaşımız günde 600-700 aşı yapmak için çabalıyor. Piyasada 4-5 farklı çeşit aşı var. İnsanlar bazı aşılara karşı tedirginlik yaşıyor ama toplumsal bağışıklık için bunun bir kenara bırakılması ve aşıların olunması lazım. Biz bu aşıyı ne kadar ertelersek bu pandemi çıkmazından o kadar geç kurtulacağız. Önümüzdeki döneme dair kaygılarımız var. Vaka sayılarımız artıyor, delta varyantı yayılıyor. Pandemiyle mücadelede aşıdan başka çare yok. Herkes acilen aşısını yaptırmalıdır" dedi.

7/24 MESAİYE HAZIRLAR

Doğruyol aşı olmayan vatandaşların önümüzdeki süreçte aşı olan kesimin de kaderini çizeceğini hatırlattı ve şunları ifade etti: "Aşı olmaktan kaçmamak gerekiyor. Covid 19'dan kurtulmanın tek yolu şu an için aşıdır. Başka bir çıkar yolumuz yok. Maske, mesafe ve aşı kavramları bir bütün olarak düşünülmeli. Alabileceğimiz daha başka bir önlem yok. Sağlık personeli arkadaşlarımız da bu konuda ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Hatta bizim aşı merkezleri kurulması konusunda önemli tavsiyelerimiz ve çağrılarımız vardı. Aile hekimleri kısmen rahata kavuşmuştu fakat önümüzdeki günlerde dördüncü dalga başlarsa, bulaş riskinin arttığı ortamlarda daha zor günler geçirebiliriz. Bu yüzden halen söylüyoruz, aile hekimlerinin ortamları aşılamaya müsait değil. Bulaş riskini önlemek adına, okullar, spor salonları, parklar, camiler, gibi daha rahat ortamlarda ve açık alanlarda aşılama devam etmelidir. Aile hekimliği birimlerindeki bekleme süreleri risk oluşturuyor. Umarız önümüzdeki süreçte dördüncü dalga gelmez. Ama vaka sayıları katlanarak artıyor. Sağlık Bakanlığı'nın aşılama merkezleri kurulması adına bazı adımlar atması gerekiyor. Aile hekimlerinde çalışan personel arkadaşlarımız bugün gerekirse 24 saat mesai yapmaya hazır. Sağlık çalışanları fedakarlığa her zaman hazırdır. Hiç kimse ben aşı yapmayacağım demiyor. Koşa koşa göreve gidiyorlar. Bu bir sorumluluk. Pandeminin ilk dönemlerinde acil servislerde ve yoğun bakımlarda çalışan arkadaşlarımızın durumunu herkes biliyor. Aylarca sevdiklerinden yakınlarından uzak kaldılar. Aşı yapan sağlıkçılar bugün yemek yemeden, tuvalete bile gitmeden sıra bekleyen vatandaşlarımıza aşı yapmak için çalışmaya devam ediyor. Bu konuda gerçekten büyük özveri gösteriyoruz. Vatandaşımızın da bu fedakarlığa karşı gereken karşılığı vermesi lazım. Ben aşı olmayacağım diyerek bu özveriyi görmezden gelmek doğru değil. İşin cefasını sağlıkçılar çekiyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda daha duyarlı olması ve bizlere yardımcı olmaları lazım." Erman Şentürk / Özel Haber