Korona virüs salgını devam ediyor. Sonbaharın da yaklaşmasıyla birlikte grip ve zatürre vakalarının da korona virüse karşı kişileri savunmasız bırakacağı ihtimali uzmanları korkutuyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Sarhan Sakarya, pandeminin etkisini artırdığı bu dönemde özellikle kronik rahatsızlığı bulunanların, kış mevsiminin yaklaşmasıyla grip ve zatürre aşısı yaptırması gerektiği önerisinde bulundu.

‘ZAYIF DÜŞÜRECEKTİR’

Grip aşısının çalışan ya da çalışmayan herkesin yaptırması gerektiğini belirten Sakarya, “Özellikle 65 yaş ve üzeri kişiler, sağlık çalışanları, kronik akciğer hastalığı, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar, özel bir nedenle dalağı alınmış ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanmak zorunda olanlar kesinlikle yaptırmalıdır. Akciğer hastalığı geçirirseniz korona virüs ile birlikte ölüm oranının çok yüksek olduğu durumlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle akciğer enfeksiyonlarından kaçınmak için zatürre ve gribe karşı olan aşı bulunduğumuz dönem için önerilen bir durum. Korona virüs ile birlikte diğer hastalıklara yakalanmamanız lazım. Çünkü bu hastalıklar sizi virüse karşı zayıf düşürecektir” diye konuştu.

‘ÖNERMİYORUZ’

Zatürre aşısının yapılması için belli kriterler olduğunu söyleyen Dr. Sakarya, “65 yaşının üstünde olan herkesin mutlaka zatürre aşısını yaptırması lazım. 65 yaşın altında olanlar için de zatürre aşısı için belli durumlar var. Bunlardan bazıları da kronik hastalığı, kalp hastalığı, akciğer hastalığı olanlar ve AIDS gibi korunmak için 65 yaş altına öneriyoruz. Ancak her şeyiniz normalse her hangi bir sıkıntınız yoksa o zaman 65 yaş altına zatürre aşısı önermiyoruz” dedi.

‘KORUYAMAYABİLİR’

Zatürre aşısının her zaman yaptırılabildiğini de sözlerine ekleyen Dr. Sakarya, “Bu aşı ‘pnömokok’ dediğimiz mikroba karşıdır. İki tip zatürre aşısı bulunmaktadır. Birincisi ömür boyu koruma sağlar. İkinci tip aşı ise sadece iki yaş üstüne yapılabilir. Beş yıl koruyuculuğu vardır ve beş yılda bir tekrarlanmalıdır. Fakat grip için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her yıl aşının formülünü belirler. Yani grip aşıları için koruyuculuk sadece o dönemki mikroorganizmanın tipine göre yapıldığı için gelecek seneki tipler için sizi koruyamayabilir. Onun için biz bu tür şeylerde grip aşılarında bir mevsimi göze alırız. ‘Eylül ayında olanlar bir sonraki eylül ayında etkindir’ diye kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ETKİSİ YOK!’

Grip ve zatürre aşısının korona virüsü hafifletmediğini belirten Dr. Sakarya, “Aşının korona virüs karşısında herhangi bir hafifletici etkisi yoktur. Yani aşı sadece hedef aldığı hastalığa karşı sizi korur. Buna karşın, grip veya zatürre geçiren bir hastanın aynı anda korona virüse yakalanması tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Aşı ile savunmaya güç katabilirsiniz… Bu nedenle risk grubunda olan bireylerin en azından zatürre ve gribe karşı savunmalarını güçlü tutmaları için aşı olmasını öneriyoruz. Bulunduğumuz dönemde herkes kendi sağlığını düşünerek hareket etmeli. Bu nedenle önceden tedbir almakta yarar var…” diye konuştu. İbrahim Şengül