Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, çalışma hayatına ilişkin düzenlemeleri içeren “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin görüşmelerine başladı. Komisyon, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı ve teklif, çeşitli eleştiriler ve değerlendirmeler eşliğinde tartışıldı.

Muhalefetten Eleştiriler: Asgari Ücret ve Emekli Maaşları Tartışması

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, vatandaşların asgari ücret ve en düşük emekli maaşlarının yükseltilmesi yönünde talepleri olduğunu vurguladı. Teklifte Türk Silahlı Kuvvetlerine ilişkin bazı hükümleri sakıncalı bulduğunu dile getiren Usta, özellikle orgeneral ve oramirallerin yaş haddinin artırılmasını eleştirdi. DEM Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç ise teklifin bazı hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatarak, iptal gerekçelerinin giderilmeden aynı uygulamanın sürdürülmesini eleştirdi. Oluç ayrıca TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine de güvensizlik belirtti.

CHP’den Komisyon Eleştirisi ve Emekli Maaşlarına Yetersizlik Vurgusu

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, teklifin geniş kapsamlı olduğunu ancak tali komisyonların sürece dahil edilmediğini belirtti. Milli Savunma Komisyonunun konularının Plan ve Bütçe Komisyonu ile ilişkisinin sorgulanması gerektiğini ifade etti. Türeli, emekli aylıklarındaki artışların yetersiz kaldığını ve TÜİK’in enflasyon hesaplamalarına güvenilmediğini belirterek, gerçek fiyat artışlarının vatandaşlarca hissedildiğini dile getirdi.

Malatya’da demokrasi mitingi: Binlerce kişi alanda toplandı! Malatya’da demokrasi mitingi: Binlerce kişi alanda toplandı!

Teklifin Savunması ve AK Parti Milletvekillerinin Görüşleri

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, teklifin torba kanun uygulamasının Anayasa Mahkemesi iptal kararları nedeniyle hazırlandığını ve bunun geçici bir uygulama olduğunu söyledi. Milli Savunma Bakanlığındaki düzenlemelerin FETÖ sonrası personel ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunu vurguladı. Asgari ücret ve emekli aylıklarının artırılmasının imkanlar dahilinde yapıldığını ifade etti.

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, kanunla teknolojinin çalışma hayatında daha etkin kullanılması, yurt dışındaki vatandaşların sosyal güvenlik işlemlerinin kolaylaştırılması, iş gücü piyasasında şeffaflığın artırılması gibi hedeflerin olduğunu aktardı. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde tecrübeli general ve amirallerin hizmet sürelerinin uzatılması ve terfi düzenlemeleriyle askeri personel ihtiyacının etkin karşılanmasının amaçlandığını belirtti.

Yeni Düzenlemeler ve Dijitalleşme Hedefleri

Kurt ayrıca, halk plajlarının kamu yararı gözetilerek ücretsiz ve sağlıklı işletilmesinin sürdürüleceğini, Gençlik ve Spor Bakanlığı personelinin mali haklarının güçlendirileceğini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığındaki turizm işletme belgeli tesislerde çalışanların haftalık izinlerinde esnekliğin sağlanacağını aktardı. İşçilere kayıtlı elektronik posta yoluyla bildirim yapılabilmesi ve bu bildirimlerin hukuki geçerliliğe sahip olmasıyla iş ilişkilerinde dijitalleşmenin destekleneceğini, işverenlerin belge yükünün azaltılarak maliyet ve zaman tasarrufu sağlanacağını belirtti.

Komisyon Görüşmeleri Devam Ediyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kanun teklifinin tümü üzerinde görüşmeler devam etmekte olup, çalışma hayatına yönelik kapsamlı düzenlemeler dikkatle ele alınmaya devam ediliyor.

Kaynak: AA