İzmir'in Bornova ilçesinde yaşayan Nebahat Türkyılmaz, geri dönüştürülemeyen deri parçalarına Ebru Sanatı işleyerek çevre dostu ve özgün eserler üretiyor. Deri ile Ebru Sanatı'nı birleştirerek defter, cüzdan, gözlük kılıfı, takı ve çanta gibi eşyalara dönüştüren Türkyılmaz, yaptığı bu eşyalarda sürdürülebilir sanat anlayışını benimseyerek ilerliyor.

Atık Derileri Ebru Sanatıyla Birleştiriyor (1)

EBRU VE DERİ: İKİ SANATIN BULUŞMASI

20 yıl önce Ebru Sanatı’na ilgi duymaya başlayan Nebahat Türkyılmaz, zamanla dericilikle de tanıştı. Bornova Halk Eğitim Merkezi'nde aldığı dericilik eğitimi sonrası, deri üzerinde Ebru Sanatını uygulamak için kolları sıvadı. Atık deri parçalarını toplayan ve bunları Ebru Sanatı ile işleyen Türkyılmaz, elde ettiği derileri çeşitli eşyalara dönüştürerek hem sanatını icra ediyor hem de çevreye katkı sağlıyor.

Nebahat Türkyılmaz, deri üzerine uyguladığı Ebru Sanatı ile ilgili şunları ifade etti: "Deri üzerine eğitimler aldım ve Ebru Sanatını deriye uygulamaya başladım. Atık derileri değerlendirerek hem geleneksel bir teknik hem de sürdürülebilir bir sanat anlayışıyla eşyalara dönüştürmek çok keyifli. Çöpe gidecek olan derileri alıp, Ebru Sanatıyla işliyor ve her bir parçayı özgün bir hale getiriyorum."

Ressam Gülşah Bulut, Türkiye’nin sanat haritasını değiştiriyor Ressam Gülşah Bulut, Türkiye’nin sanat haritasını değiştiriyor

Atık Derileri Ebru Sanatıyla Birleştiriyor (2)

ESERLER, HEM SANAT HEM İŞLEVSELLİK TAŞIYOR

Türkyılmaz'ın tasarımları yalnızca estetik değil, aynı zamanda işlevsel. Yaptığı defterler, hem sanatla uğraşanlar için resim çizebileceği bir alan sunuyor, hem de günlük kullanım için ideal. "Sıradan bir deri çantayı taşımanın yerine, özgün tasarımlar kullanmak, size farklı bir hava katıyor" diyen Türkyılmaz, tasarımlarının sadece kullanıcılar için değil, çevre için de anlam taşıdığını vurguluyor.

Sanatçının bir sonraki hedefi ise, Türkiye'de tanınan bir sanatçı olmak ve Ebru Sanatını deriyle birleştirerek daha geniş bir kitleye ulaşmak. "Türkiye'nin Ustaları listesine girdim. Bir sonraki hedefim ise Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmek" şeklinde konuşarak, sanatı ve kültürü daha da derinlemesine tanıtma amacını sürdürüyor.

Kaynak: İHA