Avukatlar olarak yeni yıldan en büyük beklentilerinin adalet olduğunu açıklayan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmazer, hukuk ve siyaset ayrımı için çoklu baro yasasına karşı mücadele edeceklerini vurgulayarak, İzmir'de kurulması planlanan yeni baroya dair oluşumla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

‘SİYASALLAŞTIRMA’

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Özgür Yılmazer, Ege Telgraf'a yaptığı değerlendirmede yeni yıldan beklentilerini şu sözlerle ifade etti: "Bilinen adıyla, çoklu baro yasası olan Avukatlık Yasası'nda yapılan değişiklik daha henüz tasarı aşamasındayken Türkiye'nin dört bir yanından barolar olarak, yapılmak istenen bu değişikliğe itirazımızı yöneltmiş ve siyasal iktidarın "Barolar siyasetin arka bahçesi haline geldi, siyasallaştı" argümanına karşı, aslında yapılmak istenenin, iktidarın kendisine muhalif olarak gördüğü baroları etkisizleştirerek, yandaş barolar yaratmak istediği olduğunu söylemiştik. Bu itirazımızda vurguladığımız ana tema, yapılan yasal değişikliğin asıl kendisinin baroları siyasallaştıracağı idi. Tam da dediğimiz gibi oldu. Aradan çok kısa bir zaman geçmesine rağmen, Çoklu Baro Yasası meyvelerini vermeye başladı. Çok kısa bir süre önce, Ankara'da da ikinci baro kurmak için ilk adım atılmış, Türkiye Barolar Birliği'ne başvuru yapan kurucu üyeler, yeni baro kurmak için gerekli iki bin avukatın imzasına toplamaya başlamıştı. Yapılan başvurunun ardından Ankara 2 No'lu Baro Kurucular Kurulu Üyeleri arasında yer alan Avukat Aydın Akpınar, MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’la birlikte MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmiş ve görüşmenin arından sosyal medya hesabından "Ankara 2 No'lu Baro'nun kurucular kurulu üyesi Sayın Avukat Aydın Akpınar Bey ile birlikte, Sayın Genel Başkanımıza kuruluşla ilgili arzda bulunarak emir ve talimatlarını aldık" ifadelerini kullanmıştı. Nitekim İstanbul'da 2 No'lu baro maalesef kuruldu."

‘İZMİR’DE ZOR’

İzmir'de ikinci baro kurulmasına dair girişimlerin başarıya ulaşamayacağını dile getiren İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Yılmazer, "İzmir'de de aynı minvalde çalışmalar başlatıldı. Kısa bir süre önce, Madımak Katliamı sanıklarının avukatı olarak tanınan ve 24'üncü dönem AKP İzmir Milletvekili olan Ali Aşlık, İzmir'de ayrı bir baro kurmak için çalışma başlattığını açıkladı. İşte tüm bu beyan ve girişimler, bizim en başından itibaren dikkat çektiğimiz "Baroların siyasallaştırılması ve yandaş barolar kurulması" tehlikesinin ete kemiğe bürünmesidir. Bizler daha önce de söyledik, söylemeye de devam edeceğiz. Bu yasa değişikliği ile hedeflenen, meslek örgütlerinin yapısını ve seçim sistemlerini değiştirilerek baroların iktidar tarafından siyasal olarak ele geçirilmesi ve mevcut durumlarının işlevsizleştirilmesidir. İzmir'in demokrasi kültürü, ideolojik altyapısı, Atatürk ilkelerine ve cumhuriyet değerlerine bağlılığı nedeniyle İzmir'de henüz ikinci bir baro kurulabilmiş değil. Buna muvaffak olabileceklerini de düşünmüyoruz" sözleriyle baroların bölünmesine karşı bu yıl da mücadeleyi sürdürecekleri mesajını verdi.