Kırşehir’de 50 yıldan fazla bir süredir ayakkabı tamiratı yapan Cuma Şenlik, mesleğini gelecek nesillere aktarmada büyük bir zorlukla karşılaşıyor. Oğlu dışında başka bir çırak yetiştiremeyen Şenlik, ayakkabı tamirciliği mesleğinin devamını sağlamak için çırak bulma konusunda güçlük çektiğini belirtti.

Bu ülkede sifon çekmek, sakız çiğnemek ve saç uzatmak yasak! Peki ne yapılabiliyor? Bu ülkede sifon çekmek, sakız çiğnemek ve saç uzatmak yasak! Peki ne yapılabiliyor?

Cuma Şenlik, oğlunun küçük yaşlardan itibaren bu mesleği öğrenmeye başladığını ve zamanla bu alanda uzmanlaştığını dile getirerek, "Oğlum, benim ustam oldu. Zorlandığı noktalarda ona yardımcı oluyorum. Ancak çırak bulmak oldukça zor. Oğlum, mesleğimi öğrendikten sonra mühendislik okudu ve bir süre fabrikada çalıştı. Şimdi ise tekrar yanıma gelerek mesleğimi yaşatmaya devam ediyor," şeklinde konuştu.

Cuma Şenlik’in oğlu Ayvaz Şenlik, uzun yıllar mühendis olarak bir fabrikada çalıştıktan sonra babasının izinden giderek ayakkabı tamirciliğine geri dönmüş. Baba ve oğul, hem geleneksel zanaatkarlığı yaşatmaya çalışıyor hem de modern ayakkabıcılığı sürdürme çabası gösteriyor. Ayvaz Şenlik, "22 yıl bir fabrikada çalıştım. Çocukluğumda babamdan bu mesleği öğrendim. Zaman zaman hala eksik kaldığım noktalarda babamın deneyimlerinden faydalanıyorum," diyerek, mesleki mirası nasıl devraldığına değindi.

Ancak, her ikisi de mesleklerinin devamı için genç nesilden çırak bulma konusunda büyük zorluklar yaşadıklarını ve bu değerli zanaatın kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Kaynak: İHA