Aydın Büyükşehir belediyesi, Efeler ve Germencik Belediyeleri’nde yürütülen OHAL soruşturma kapsamında Valilik kararı ile yaklaşık 100 işçi işten çıkartıldı. Aydın Büyükşehir Belediyesi ile Efeler ve Germencik Belediyesi’nde çalışan yaklaşık 100 işçinin yürütülen OHAL soruşturma kapsamında Valilik kararı ile işten çıkartıldığı bildirildi. CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ve Süleyman Bülbül’de konu ile ilgili yaptıkları açıklamada, Valilik kanalıyla belediyelere, çalışanların isimleri gönderildiğini ve güvenlik soruşturmalarının olumsuz olduğu gerekçesiyle işten çıkarılmalarının istendiği belirttiler. Belediye İş Sendikası Aydın Şube Başkanı Hidayet Yaman, işçilerin güvenlik soruşturması bahanesiyle işten çıkartıldığını belirterek, “Şu an net bir sayı yok elimizde. İşçilerimize Valilikten bir yazı geldiğini öğrendik. Ama yaklaşık 100 işçi olduğunu biliyoruz. Biz bu işin yargıda çözüleceğini inanıyoruz. Yargıya taşıyacağız. Arkadaşlarımız masum olduğunu inanıyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi. BirGün’e ulaşan işçiler, Valiliğin aldığı bu kararının hukuksuz olduğunu ve bu karara karşı mücadele edeceklerini ifade ettiler. Efeler Belediyesi’nde çalışan bir işçi, bu yapılan kişilik haklarını saldırı olduğunu belirterek, “Belediyemizden çıkartılan işçilerin hepsi Kürt ve Alevi kökenli insanlar. Ben de öyleyim. Etnik kimlikler üzerinden yapılan bu zulmün ve kıyımın karşısında eğilmeyeceğiz, yılmayacağız. Onlar bize zulmettikçe biz daha da kenetleneceğiz birbirimize. İlk değil bu zulüm, tarih boyunca kimliğimizden dolayı uğradığımız bu kıyım karşısında hep dik durduk, yılmadık ve hep daha da çoğaldık” diye konuştu.

SESİNİ ÇIKARTAMAYAN KADINLARIN SESİ OLACAĞIM

Efeler Belediyesi’nde çalışan bir kadın işçi ise, “Psikolojim darmaduman oldu. 2 çocuğum var. Bir anda işsiz kaldım. Ve soruşturma kapsamında deniyor. Üstümüze bir kara leke attılar. Ailemin, arkadaşlarımın suratına nasıl bakacağım… Bu haksızlığa karşı avazım çıktığınca bağıracağım. 1.5 yıldır emek verdiğim kendi yerimden bile daha çok sahiplendiğim ve canla kanla çalıştığım bu isletmenin çatısı altında birçok başarıya imza atmış ve takdir aldım. Haksızlığa hiç tahammül edemediğim bu hayatta bu durumun bu hale gelmesi canımı acıtmış ve gururumu yerler altına almıştır. Suçlandığım şey karsısında zerre kadar bir fikrim ve bilgim yoktur. Bir kadın olarak benimle birlikte çıkartılan ama sesini çıkartamayan kadınların sesi olacağım” şeklinde konuştu. Efeler Belediyesi’nde çalışan bir diğer işçi de, “Bir sene olmadı daha yeni evlendim. Ödemelerim var. Tek başıma evi geçindiriyorum. Bankalara borcum var. Pandemi sürecinde işsiz kaldık kod 29 dan dolayı. Şu an her hangi bir yerde çalışma şansımız da yok. Ne yapacağız bu durumda yetkililerin konuya el atmasını istiyoruz” dedi. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir işçi de, “Ben bu iş olduğu için eşimden ayrılma kararı aldım ayrı eve çıktım kendi başıma ayakta kalmaya çalışıyorum ancak bu işten çıkarıldığım için nasıl geçineceğimi bilmiyorum. Sağlığım da başka işlerde çalışmak için uygun değil. Bu iş benim tek umudumdu şimdi ne yapacağımı bilmiyorum” diye konuştu.

HİÇBİR SUÇUM YOK

Bir diğer işçi de hakkında hiçbir soruşturma dosyası olmadığını belirterek, “29 kodla çıkarılmamız hakkında olabilir, bir suçumuz olmadığı için doğal olarak bilgimiz yok. 29 kodla çıkarıldık. Şimdiye kadar vermiş olduğumuz emek gerek eski çalışma hayatımız, gerek okul hayatımız üzerine sanki hiçliğe terk edildik” ifadelerini kullandı. Hakkında açılan dava, soruşturma veya kovuşturma olmadığını ifade eden Aydın Büyükşehir Belediyesinde çalışan diğer bir işçi de, “Kürt kimliğimin olması bu soruşturmada güvenlik sorunu olarak görülüyor. Alenen bir hukuksuzluk ve tek adam rejiminin kayyumcu zihniyeti. Bu kriz ve pandemi döneminde işsiz kaldım, evime nasıl ekmek götüreceğim? Çıkışımızı Kod-29’dan yani yüz kızartıcı suçtan yaptılar. Nasıl, nerede iş bulacağım? Bu yapılan hukuksuzluğa karşı hepimizin ortak mücadele vermesi lazım” diye konuştu.

SADECE MUHALİF DÜŞÜNCELERİ, DURUŞLARI VAR

CHP Aydın Milletvekilleri Bülent Tezcan ve Süleyman Bülbül’de konu hakkında ortak açıklamada bulundular. Valilik kanalıyla belediyelere, çalışanların isimleri gönderilmiş ve güvenlik soruşturmalarının olumsuz olduğu gerekçesiyle işten çıkarılmaları istendiği belirtilen açıklamada, “Soruşturmanın kapsamıysa ne belediyelerle ne de kişilerle paylaşılmıştır. Yaptığımız araştırma neticesinde öğrendik ki soruşturma kararları sadece kişilerin muhalif düşüncelerine dayanıyor. Hatta bir çalışanın babasının sendikalı olması nedeniyle güvenlik soruşturmasının olumsuz sonuçlandığını öğrendik. Bu kişiler haklarında yürütülen bir dava ya da kesinleşmiş bir yargı kararı yok. Kısaca kendilerinin ve yakınlarının sadece muhalif düşünceleri, duruşları var” denildi.

AKP’NİN KEYFİLİĞİ KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu soruşturma nasıl, kim tarafından yürütülüyor, bilgiler nasıl toplanıyor belli değil. Anayasa kararlarının bağlayıcılığına rağmen hala bu uygulama ne yazık ki devam ediyor. Yani fikir ve düşünce özgürlüğü var diyen AKP, kendi icatları olan güvenlik soruşturmalarıyla bu özgürlüğe karşılık işsizlikle yurttaşları cezalandırıyor. Anayasa’nın 70. maddesine göre herkesin kamu hizmetine girme hakkı vardır. Ancak haklar hukuka aykırı bir şekilde sınırlandırılıyor. AKP olağan şüpheliler yaratarak, düşman politikası yürütüyor. Bu hukuksuzluğa bir an önce dur denilmelidir. İnsan onuruna, insan haklarına aykırılık teşkil eden bu uygulama ve AKP’nin keyfiliği kabul edilebilir değil.” (Birgün)