Dünyada büyük etkiler yaratan korona salgını nedeniyle en çok etkilenen sektörlerin başında turizm yer alıyor. Süreç bitse bile desteklerin bir yıl kadar turizm sektörüne yönelik olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten (TÜRSAB) Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve ETC Tur sahibi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Gencer “En az bir yıl boyunca kredilerin ertelenmesi gerekiyor” dedi. Gencer “Turizm sektörü bu virüsten en ağır şekilde etkilenen sektör. Tüm esnaf iki üç ay kadar kapatıyor. Gördüğümüz o. Süreç bittiğinde yavaş yavaş dolmaya başlayacaklar fakat bize ne turist gelecek ne de gidecek. Biz bir yılımızı kaybettik” açıklamalarında bulundu.

‘1 MİLYAR DOLAR KAYIP’

Türkiye’de toplamda 10 bin, İzmir’de ise 450 acente olduğunun altını çizen Gencer, “Yüzde 50 oranında otel kendini satıyorsa, yüzde 50 biz satıyoruz. Bize bu yönden destek olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı. Toplamda ülke genelinde gelen turist sayısının 45 milyon, İzmir özelinde ise 1.2 milyon olduğunu belirten Gencer, toplamda 1 milyar dolarlık bir ekonomik kayıp olduğunun altını çizdi. Gencer “Çalışanları ile değil, turist getirip götürdüğümüzde, lokantalar, kafeler, oteller gibi 50 sektöre doğrudan katkı yapan iş kolu turizm sektörüdür. Turizm sektörü kendini tamamen sıfırladı. Bizim de ofislerimiz kapalı. SGK ödelemeleri ertelendi evet ama çalışmayanın SGK’sı zaten muaf olmalı. KDV neden erteleniyor, satış olmayan bir şeyin KDV’si olmaz, gelir vergisi de olmaz. Ekim ayında gelindiğinde hem ekim ayı hem nisan ayını ödeyeceğim. Bizlerin muaf olması lazım. Zaten 5 yıldır krizlerle boğuşuyoruz. Biz bunları süspanse ederek, alınan kredilerle devam ettirdik. Şimdi aldığımız kredilerin devamı var dolayısıyla faizsiz minimum 6 ay ertelenmesi gerekiyor. Gerekirse 0 faizle 1 yıllık destek yapmaları gerekiyor”

‘SORUN BANKALARDA’

TÜRSAB Ege BTK Başkanı Kıvanç Meriç de ekonomik anlamda acentelerin uzun süre ayakta kalamayacağını belirtti. Meriç, “Ofislere gitmeyelim, evden çalışalım dendi. Şu an günlük işlemler yapılıyor ve ticaret yapılmıyor. Bakanımız mayıs sonu dedi. Ağustos’a kadar kötü bir süreç geçecek. Acenteler son 5 senede zaten sermayesini yemiş bir sektör. 2015 yılında başlayan bombalamalar ve Türkiye’de turistlere yönelik saldırılarla 2016 tartışmaları ve 2017 krizleriyle acenteler zaten kendini ayakta tutabilmek için sermaye yemiş durumda. Turizm acentelerinin ciddi bir sermayeye ihtiyacı var. Krizler nedeniyle kredilerinde gecikmeler olmuş, vergilerde gecikme olmuş, SGK’larda gecikme olmuş işletmeleriz. Devlet vergi ve SGK gecikmelerini göz önünde bulundurmayacağız dese dahi inisiyatif bankalarda. Malesef acentelerin kredi notları şu an düşük. Yüzde 20 riskleri var. Bankanın korkusu; ben krediyi verirsem ve geri dönmezse ben yüzde 20’sini ödeyeceğim, devlette kalanı zar zor ödeyecek diyerek istemiyor. Acenteler gözden çıkarılmış durumdalar. Oysa Türkiye’yi ayakta tutan sektördür turizm. En büyük sıkıntımız bankalarla” dedi.  

‘KAPSAMI GENİŞLETİLSİN’

Biseta Tur Sahibi Bircan Tağıl, turizm acentelerinin bu süreci atlatabilmesi için desteğin artırılması gerektiğini söyledi. Tağıl, “Bu süreç hiç birimizin hazır olmadığı şekilde geldi. Zaten kar payı düşük kuruluşlarız. Fakat çarkın dönmesi için can başla çalışıyorduk. Birden bire her şeyin iptal olması nedeniyle ödeme yaptığımız hiç bir yerden iade alamadık. Grup biletlerimiz ötelendi. Tüm şirketlerin hava yollarında parası var. Bu bizim için büyük bir sıkıntı. Uçak bileti satamıyoruz. Ofislerimiz kapalı. Personelimizi korumamız için SGK desteğinin yapılması gerekiyor. 450 iş günü daha olmamış personel için ne yapmamız gerekiyor bu anlamda kapsam alanının genişletilmesi gerekiyor” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber