Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, Amman'da Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye'nin dışişleri ve savunma bakanları ile genelkurmay ve istihbarat başkanlarının katıldığı toplantıya katıldı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Bakan Fidan, Suriye'nin Lazkiye bölgesindeki olaylara değindi. Fidan, "Suriye hükümetinin hiçbir provokasyona gelmeden haftalardır sürdüdüğü politikanın, bir provokasyonla rayından çıkarılmaya çalıştığını görüyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Fidan, Suriye'de bulunan Alevi, Hristiyan, Dürzi ve Nusayrilerin provokasyonlardan uzak durmasının kritik önem taşıdığını vurguladı.
BÖLGEDEKİ GÜVENLİK DURUMU
Fidan, bölge ülkeleri ve Türkiye'nin, Suriye'de istikrarı bozucu herhangi bir girişimi desteklemediğini belirterek, sivil halkın can, mal ve kültürel haklarının korunmasının esas olduğunu söyledi.
LAZKİYE'DEKİ OLAYLARIN BOYUTU
Suriye'nin Lazkiye ve çevresinde meydana gelen olaylarda ölü sayısının arttığı bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlem Evi'nden yapılan açıklamaya göre, olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı binin üzerine çıktı. İnsan Hakları Gözlem Evi, ölenlerin 700'den fazlasının yakın mesafeden ateş edilerek öldürülen siviller olduğunu belirtti. Ayrıca, çatışmalarda Esad yanlısı unsurlardan 148, Suriye hükümeti güçlerinden ise 125 kişinin öldüğü bildirildi. Gözlem Evi direktörü Rami Abdulrahman, hayatını kaybeden sivillerin büyük çoğunluğunun Nusayriler olduğunu söyledi.
LAZKİYE'DEKİ ÇATIŞMA NASIL BAŞLADI?
Lazkiye ve çevresindeki olayların Esad rejimi unsurlarının güvenlik güçlerine yönelik súldırısıyla başladığı öne sürülüyor. 6 Mart'ta Lazkiye'nin Ceble ilçesinde düzenlenen súldırıda 11 güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bu olayın ardından Suriye ordusu, Lazkiye ve Tartus'a yüzlerce aracın yer aldığı takviye birlikler sevk etti. Esad rejimi unsurlarının yakalanması için geniş çaplı operasyon başlatıldı.
NTV