Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, işverenlerin İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlarla doğrudan iletişim kurmasını sağlayacak Aday Havuz Sistemi'ni tanıttı. Sistem sayesinde işverenler, İŞKUR'a kayıtlı iş arayanlara mesaj gönderip davet edebilecek, bu sayede eleman ihtiyaçlarını daha hızlı giderebilecekler.
Ankara'da düzenlenen ‘İş Dünyası İstişare Toplantısı’nda konuşan Bakan Işıkhan, bu sistemin işverenlerin iş gücü taleplerini etkin bir şekilde karşılaması amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. Toplantıda İŞKUR ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında 'Nitelikli İş Gücü Yetiştirme' (NİYEP) ve 'Kadın İstihdamı İş Birliği' protokolleri imzalandı. Bu protokoller, iş gücü niteliğinin artırılması ve kadınların işgücüne katılımının teşvik edilmesi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Bakan Işıkhan, Türkiye’nin istihdam verilerine de değinerek, son verilere göre istihdam sayısının 32 milyon 712 bin kişi ile tarihi zirveye ulaştığını ve işsizlik oranının son 15 aydır tek hanelerde kaldığını vurguladı. İŞKUR aracılığıyla işe yerleşen vatandaş sayısının bu yıl bir milyonu geçtiğini belirten Işıkhan, bu başarıyı sürdürebilmek için tüm imkanları seferber edeceklerini ifade etti.
Aday Havuz Sistemi'nin işverenlere sunacağı avantajları anlatan Bakan Işıkhan, "Bu sistemle işverenlerimiz İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlara doğrudan ulaşabilecek, eleman alım süreçlerini hızlandırarak iş gücü piyasasında etkin bir şekilde yer alabilecekler" dedi. Ayrıca, otizmli bireylerin istihdamına yönelik özel projelerin destekleneceğini ve bu bireyleri işe alacak işverenlerin projelerinin destekleneceğini açıkladı.
Bakan Işıkhan, işverenlerin nitelikli iş gücünü kendileri yetiştirmeleri için NİYEP programı ile önemli fırsatlar sunulacağını vurguladı. Bu programda, işverenler çalışanlarının yüzde 50’sine kadar kontenjan kullanarak, teorik ve pratik eğitimler aldırabilecekler. Eğitimler, katılımcıların mesleki yeterliliklerini artırmayı ve iş hayatına hızlı bir şekilde adapte olmalarını sağlamayı hedefliyor.
Kadın istihdamına özel bir vurgu yapan Işıkhan, Türkiye'nin kadınların işgücüne katılım oranını artırmada OECD ülkeleri arasında birinci olduğunu belirtti. 2007-2023 yılları arasında kadınların işgücüne katılımının 12,7 puan arttığını ifade eden Işıkhan, "Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projemiz ve Her Meslekte Kadın Eli Projemizi hayata geçirdik. Bu yıl 485 bin kadını çalışma hayatına kazandırdık" dedi.