Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen "WeProtect Küresel Zirvesi 2024" kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, sosyal ağ sağlayıcılarının çocuklar için ayrıştırılmış hizmet sunma yükümlülüğü taşıdığını belirterek, dijital dünyada çocukları koruma adına alınması gereken önlemler hakkında konuştu.

ÇOCUKLARA ÖZGÜ HİZMET SUNMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Tunç, zirvede yaptığı konuşmada, teknolojik gelişmelerin dijital dünyayı yaşamın ayrılmaz bir parçası haline getirdiğine dikkat çekerek, çocukların bu dünyaya erken yaşlardan itibaren dahil olduğunu söyledi. Dijital dünyanın sunduğu fırsatların yanı sıra beraberinde ciddi riskler taşıdığına da vurgu yaptı. Çocukların internette daha fazla vakit geçirdiğini belirten Tunç, bu durumun onların zararlı içeriklere maruz kalma riskini artırdığını ifade etti.

Tunç, "Sosyal ağ sağlayıcılar, çocuklara özgü ayrıştırılmış hizmet sunma konusunda gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler." diyerek, internetin çocuklar için daha güvenli bir hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

DİJİTAL DÜNYANIN RİSKLERİ VE HUKUKİ DÜZENLEMELER

Bakan Tunç, dijital dünyadaki gelişmelerin çocukları psikolojik ve cinsel zorbalıklar, kötü niyetli kişilerin veri hırsızlıkları gibi tehlikelerle karşı karşıya bıraktığını belirtti. Çocukların, sanal alemde hem fırsatlar hem de tehditler ile karşılaştığını söyleyen Tunç, bu tehditleri engellemek için hukuki düzenlemelerin önemini vurguladı.

Ferdi Tayfur'un vefatının ardından Adana'da anma etkinlikleri başladı Ferdi Tayfur'un vefatının ardından Adana'da anma etkinlikleri başladı

Türkiye'de yürürlükte olan 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a atıfta bulunan Tunç, bu yasanın çocukların korunmasına yönelik özel düzenlemeler getirdiğini belirtti. Yasanın sosyal ağ sağlayıcılarını, çocuklara yönelik zararlı içeriklerle ilgili bilgileri adli mercilere iletmekle yükümlü kıldığını ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde internet trafiğinin daraltılacağını söyledi.

Tunç, ayrıca sosyal ağ sağlayıcılarının, çocukların güvenliğini sağlamak adına ayrıştırılmış hizmetler sunarak, zararlı içeriklerin önüne geçmek zorunda olduğunu ifade etti.

K-8

EĞİTİM BİLİNÇLENDİRME VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ

Tunç, sadece hukuki düzenlemelerin yeterli olmadığını, aynı zamanda dijital dünyadaki tehlikelere karşı toplumsal bilinçlenmenin artırılması gerektiğini belirtti. Etkin eğitim programları, bilinçlendirme faaliyetleri ve uluslararası işbirliği ile bu sürecin desteklenmesi gerektiğini söyledi. Çocukların dijital dünyanın nimetlerinden güvenli bir şekilde yararlanabilmesi için bu tür çalışmaların hayati önem taşıdığını vurgulayan Tunç, toplumun tüm paydaşlarının bu sürece katkı sunması gerektiğini ifade etti.

"ÇOCUKLARI HER TÜRLÜ ŞİDDET VE KÖTÜLÜKTEN KORUMA GÖREVİMİZDİR"

Bakan Tunç, konuşmasında dünya çapında çocukları korumak için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğine de değindi. Gazze’deki savaş ve devam eden krizlerin çocuklar üzerinde yarattığı yıkımı örnek göstererek, insanlık olarak çocukları her türlü şiddet ve kötülükten koruma sorumluluğumuz olduğunu belirtti.

Tunç, "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası her platformda ifade ettiği gibi, Türkiye olarak 'daha adil bir dünya mümkündür' düsturuyla, çocukların, masum insanların ölmediği, şiddetin olmadığı bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: AA