SAFANUR ÖZTÜRK-EGE TELGRAF-Ani sıcaklık değişimi arıcılığı ve bal üretimini olumsuz etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri, üretimin bir önceki yıla kıyasla yüzde 3 azalma yaşandığını gösteriyor. Uzmanlar, bal üretiminin daha da düşeceğine ve arı popülasyonunda kayıplar meydana geleceğine işaret etti. İzmir Arı Yetiştiriciliği Birliği (İZARIBİR) Başkanı Hüseyin Şengül, bal üretiminin yavaşlamasındaki temel sebebinin kuraklık ve Akdeniz Bölgesi’nde meydana gelen orman yangınları olduğunu belirterek, “Bu yangınların ortaya çıkmasının neticesinde çam balını üreten basra böceklerinde fazla sayıda kayıp meydana geldi. Dolayısıyla bal üretimi oldukça da azaldı” dedi.

Derneklere beyannamede son gün uyarısı Derneklere beyannamede son gün uyarısı

1-163

‘ORAN DÜŞÜYOR’

Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği’nin son 5 senelik tespitine göre 81 ilde yüzde 15 bal kaybı olduğunun altını çizen Şengül, “Ülke olarak dünyanın en büyük bal üretim yeriyiz ama bu oran gittikçe düşüyor. Üretim düştükçe sahtecilik ortaya çıkıyor. Bu konuda arıcılar çok dertli. 80 bin bal üretimi yapılıyorken 120 bin bal tüketimi gözlemleniyor. Bu da demek oluyor ki ortada bir fırsatçılık var. Yaklaşık 40 bin ton sahte bal üretimi olduğunu söyleyebiliriz. Balı, glikozdan üretiyorlar. Tarım Bakanlığı bu kişileri tespit etmeli. Vatandaş, gerçekten arının ürettiği balı mı yiyor? Artık dünyada temiz ve sağlıklı gıda modeli var. İnsanlar organik ürünler arayışı içerisinde. Biz de halkın sağlıklı beslenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KÖTÜ SONUÇLARI OLUR’

Üretici Aslı Özşahin, arı yoğunluğunun ve bal verimliliğinin düşük olduğunu belirterek, “Hava şartları aleyhimize. Dünyanın yüzde 93 çam balı rezervi Türkiye’de olmasına rağmen doğru üretim yapılmadığı için ithal ettiğimiz ballar geri dönüyor. Arıcılar Birliği de bu olaya el atmadığı için kısır bir döngüye girdik. Böyle devam ederse 5 sene sonra arı koloni sayısı düşecek. Neticesinde kötü sonuçlar doğacak. Gerçek arıcılar desteklenmeli. Vatandaş olarak bu durum hakkında iyileştirmeler yapabiliriz. İnsanlar kapısının önündeki çiçekleri ilaçladığı zaman arılar bu ilacın etkisiyle ölüyor. Arıların ölmesi demek bal üretiminin azalması ve hatta durması demek” dedi. Üreticilerin bilinçsiz olmasından kaynaklı arılara doğru bakılmadığının da altını çizen Özşahin, “Ekonomik şartlardan dolayı sağlıklı besleme yapılmıyor. Tarım Bakanlığı’nın olaylar karşısında tedbir alması gerekiyor. Mazottan, şeker fiyatına kadar düzenleme getirilmeli. Devlet bu konuda arıcılara biraz özel inisiyatif sağlamalı. Çünkü arıcılar öksüz kaldı. Bu durum fırsatçılara da yol açtı. Maliyetin fazla olduğunu fark edenler durumdan faydalanıyor. Sonucunda da insanlar ‘gerçek bal’ bulamıyor” açıklamalarında bulundu.

2-73

Kaynak: EGE TELGRAFMuhabir: Safanur Öztürk