Balık avı sezonu başladı ama balıkçılar yeni düzenin gereğinden hızlı geldiğini ve korona virüs tedbirleri dışında başka sorunlarla da mücadele ettiklerini dile getirdi. Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy, “Yeni sezonda beyaz ışık avı, atık boşaltma ve korona virüs tedbirleri ile ilgili olarak uzlaşamadığımız konular var. Hızlı gelen tebliğler nedeniyle hazırlıklarımızı tam olarak gerçekleştiremedik. Salgına hazırlıklıyız ama av ile ilgili bazı konular için balıkçıların yeterli alt yapısı yok” diye konuştu.

‘BİR HAFTA KALA’

2020-2021 balıkçılık sezonunun açılmasıyla yasak olan dönemde bazı kural ve konuların çok fazla tartışıldığını belirten Aksoy, “Balıkçılık sezonu hayırlı olsun. Biz sezon yasak döneminde bazı başlıklar çokça tartışıldı. Yeni balıkçılık yasası yayınlandı ve geç kalan tebliğler yayınlandı. Uzun yıllardır Ege’de beyaz ışıkla balık avlanıyor ve tebliğde bize beyaz ışık yasak kuralı geldi. Bu kural sezonun açılmasına 7 gün kala geldi ve Ege Bölgesi balıkçılarını alt üst etti, şoka girdik. Sarı ışığa dönülecek ve beyaz ışık yasak olacak dendi. Bu bizi biraz zorladı. Vekillerimizle, bakanımızla görüştük. Hepsi düşünelim diyor, denemesini yapalım dediler. 10 gün süre aldık sarı ışığa dönmek için. Sarı da avcılık olmuyor belli oldu 2, 3 gündür deniyoruz. Gün ışığı olsun, parlak beyaz değil ama en azından diye bu konuda bir mücadele devam ettiriyoruz” açıklamalarında bulundu.

‘ALT YAPI YOK’

İkinci bir mücadele konusunun ise gemi, özel yatlar ve balıkçı teknelerinin aynı kefeye konduğu ‘atığı boşaltma’ konusu olduğunu söyleyen Aksoy, “48 saatte faaliyetini tamamlamış tekneler pis su ve atıklarını boşaltmak zorundadır. Bunun için elektronik ortama kayıt veren cihazlar var. Bakanlığa bildirdik. Buna balıkçımız hazır ama balıkçı limanları hazır değil. Alt yapı sandallar için yeterli değil. 50 – 100 litrelik depolar var. Büyük teknelerin kendini 15 gün idare edecek tankları var. Bizim Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nde yazımız var. Denizde olan teknelerimize herhangi bir hizmet veremiyoruz. Uğraşımız çok. Ayda bir sefer balıkçı büyük limana gelir pis suyu boşaltır. Yatlar gibi sürekli bunu yapmamız imkansız çünkü balıkçı limanların alt yapısı uygun değil bu nedenle ertelenmeli” ifadelerini kullandı.

‘ORTAK NOKTA’

Geçen balıkçılık sezonunun korona virüs nedeniyle erkenden bitirildiğini belirten Aksoy,“ Geçen sene Şubat ayından beri salgın var. Yasalarımıza göre balıkçılık sezonu Nisan 15 ‘de bitiyor. Geçen sene balıklarımız Mart’ın 20 sinde bitti. Sezonu erken kapattık. Ülkenin doğal besin kaynağı ve faydası saymakla bitmeyen ege sardalyesi bağışıklık sistemi için çok faydalı. İstiyoruz ki vatandaş balık yesin. Ağustos’un 28’inde kilosu 30 lira olan sardalye, üç günde kasası 30 liraya düştü. Yani yüzde 80 bir fiyat düşüşü var. Bu niyetle vatandaşımızı düşünerek bu sene açılışta virüs testleri yaptık ama test bir günlüktü. Yarın korona virüslü biriyle denk gelir, görüşürsün daha sonra pozitif çıkar. Sağlık İl Müdürlüğü yardımcı oldu ama o süre geçti. En çok korktuğumuz olay şimdi giderek artan salgın olayı. İnşallah balıkçılarımıza bulaşmaz. Limanlarda dahil tekneyi terk etmeyelim dedik. İstirahat saatinde bile liman dışında demir üzerinde kalmasınlar. Herkes kendini etrafından korusun uyarısında bulunduk. Öyle bir vakaya rastlanmayacak inşallah. Teması aza indireceğiz, olası riskte tekneyi 14 gün karantinaya alacağız. Halkımız çok balık yiyerek bağışıklık kazanacak. Denizde durmak istiyoruz, denizde korona olmaz. Bu anlamda biraz daha yeni gelen uygulamalar adına zaman ve ortak noktada buluşmak istiyoruz” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber