Migren, baş ağrısının ötesine geçerek, birçok kişi için yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir nörolojik hastalık olarak biliniyor. Baş ağrısının farklı nedenlerden kaynaklanabileceği düşünüldüğünde, migrenin doğru bir şekilde teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Figen Şensoy, migrenin genellikle gözden kaçan üç belirgin belirtisini paylaşarak, hastaların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Baş ağrısının stresten, yetersiz uykudan veya açlıktan kaynaklanabileceğini belirten Şensoy, migrenin bunlardan çok daha fazlasını içerdiğini açıkladı. Migrenin genellikle başın bir tarafında yoğun şekilde zonklayan ağrılarla başladığını, bunun yanı sıra bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı aşırı duyarlılığın da görülebildiğini söyledi. Şensoy, "Migrenin en belirgin özelliği, baş ağrısının yanında bu tür nörolojik belirtilerin de eşlik etmesidir" dedi.
Şensoy, "Ağrı tek taraflı mı? Zonklayıcı mı? Ayrıca atağa bulantı veya ışığa duyarlılık eşlik ediyor mu? Eğer bu sorulara 'evet' cevabı veriliyorsa, migren şüphesi olan kişilerin bir nöroloji uzmanına başvurması gerekir" dedi. Migren tedavisinde, her hasta için standart bir yöntem olmadığının altını çizen uzman doktor, tedavi sürecinde kişiye özel yaklaşımlar geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Uzm. Dr. Şensoy, bazı migren hastalarının tedavi sırasında ilaçlarla rahatladığını, bazılarının ise koruyucu tedaviye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ayrıca, stres yönetimi, sağlıklı beslenme ve düzenli uyku gibi yaşam tarzı değişikliklerinin de tedavi sürecine büyük katkı sağladığını ifade etti.
Migrenin doğru tedavi ve düzenli takip ile kontrol altına alınabileceğini belirten Şensoy, bu süreçte hastaların şikayetlerini ciddiye alarak uygun tedavi yöntemlerini belirlemek için mutlaka uzman yardımı alması gerektiğinin altını çizdi.
(Sözcü)