Almanya Başbakanı Olaf Scholz, koalisyon ortaklarından FDP'nin ayrılması sonrası oluşan siyasi krizle ilgili açıklamalarda bulundu. SPD ve Yeşiller ile kurulan üçlü koalisyonun dağılmasını engellemek için yoğun çaba harcadığını belirten Scholz, “FDP’nin ayrılmasıyla koalisyonun dağılmaması için elimden geleni yaptım. Uzlaşma ve işbirliği için sürekli çalıştım; aksi takdirde hükümet uzun süre ayakta kalamazdı, hatta kurulamazdı bile," dedi.

GÜVEN OYLAMASI ARALIK'TA

Scholz, FDP'nin ayrılığının ardından güven oylamasına gidileceğini belirtti ve bu oylamanın Aralık ayında yapılabileceğini açıkladı. Noel öncesine çekilmesi de olası olan bu oylama, hükümetin kaderini belirleyecek.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye geliyor ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye geliyor

GÜVEN OYU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Almanya Anayasası'nın 68’inci maddesine göre, başbakan güvenoyu istediğinde Federal Meclis 48 saat içinde oylama yapmak zorunda. Eğer Scholz bu oylamada güven oyu alamazsa, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e başvurarak meclisin feshedilmesini talep edebilecek. Böyle bir durumda, Almanya 60 gün içinde erken seçime gitmek zorunda kalacak. Scholz’un güvenoyu kazanması halinde ise başbakanlık görevini 28 Eylül'deki seçimlere kadar sürdürebilecek.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ

Scholz'un güven oylamasını kaybetmesi ve yeni bir başbakan seçilmesi durumunda, Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisi sona erecek. Bu süreç, ülkenin siyasi istikrarını koruma adına kritik önem taşıyor. En son 2005 yılında dönemin Başbakanı Gerhard Schröder, erken seçimlerin önünü açmak amacıyla güvenoyu istemiş, çoğunluğu alamayınca Almanya erken seçime gitmişti.

Kaynak: Sözcü