Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Ege Telgraf Web TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Politize programında gazeteci Yağmur Daştan’ın gündeme dair açıklamalarda bulunan Başkan Gümrükçü, “Harmandalı Çöp Tesisi’nin kaldırılması noktasında yeni bir alan bulduklarını ve bu alanın yerinin kısa bir süre sonra açıklanacağını kaydetti. Öte yandan Gümrükçü, “Güzeltepe, Köyiçi ve Dağ Mahallesi için vereceğimiz müjdelerimiz var, buna çok az kaldı” dedi.

“BİR VİZE SİSTEMİ GETİRDİK”

Başkan Gümrükçü, “Pazartesi de meclise gelecek bir konu var orada da şuna bakacağız; Güçlendirme çalışmasını yaptım deyince yaptım olmuyor, bizler artık vize işlemi uygulayacağız. Enjeksiyon yapılırken bizim jeoloji mühendisi arkadaşımız gidip bakacak ve evet uygundur diyecek. Öte yandan müteahhit ve yapı denetim firmasından da yazılı taahhüt alacağız. Yönetmeliği uygun olsa da Çiğli’ye uygun olmayan binalara izin vermeme kararı aldık. İnşallah kurulacak yeni hükümet ile bizim iktidarımız da yeni bir yönetmelik ile her şey daha iyi olacaktır. Biz Çiğli’de karıştırma etüdü ile zemin iyileştirme işlemini kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Başkan Utku Gümrükçü açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“KENTSEL DÖNÜŞÜMDE MÜJDE YAKINDIR”

“Güzeltepe, Şirintepe, Köyiçi, Balatçık Dağ Mahallesi‘nde kentsel dönüşüm gerekiyor. Bizler İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Güzeltepe Kentsel Dönüşüm Projesini beraber yürütüyoruz. 3’te 2 çoğunluğu sağlamak lazım yüzde 60’ları gördük gibi yakında sevindirici bir haber alabiliriz. Köyiçi’nde revizyon imar planı yaptık. Büyükşehir Meclisi’nde Nisan ya da Mayıs ayında gündeme gelebilir. Olumlu, olumsuz yöneylerini Büyükşehir bize söylediği anda bizler bu işi çözüyoruz noktasına geleceğiz. Dağ Mahallesi ile ilgili Kentsel Dönüşüm başvurusunu 2 yıl önce yaptım. Belki yakın zamanda oradan da hayırlı bir haber alacağız. 2023 yılı güzel haberler alacağımız bir yıl olacak demiştim ve öyle de olacak. “

“10 BİN KİŞİYİ EĞİTMEK İSTİYORUZ”

Mahalle Arama ve Kurtarma Ekibi hakkında bilgi veren Başkan Gümrükçü, ilçe de 30 bin binamız var o nedenle de 10 bin kişi lazım risk analizi yaptığımızda, 10 bin kişiye eğitim aldırmamız lazım.  Şu an bin gönüllü oldu eğitim alan ama bizim o sayısı 2, 3 bine ve benim hedefim olan 10 bine çıkarmamız lazım. Sivil toplum örgütlerini de işin içine çekmek istiyoruz. Ne kadar fazla insana eğitim aldırabilirsek kentimiz o kadar çok dirençli bir kent olur. Binaların güçlendirilmesi ya da kentsel dönüşüm akşamdan sabaha olamayacağız için bunu yapmalıyız ve karbon elyafı da Çiğli’ye entegre edersek o kadar iyi olacak.

“HARMANDALI ÇÖP TESİSİ İÇİN YENİ BİR ALANIN MÜJDESİNİ VERECEĞİZ”

Harmandalı İmar Planı noktasındaki eksikliği vardı ve Büyükşehir Belediye Meclisinden geçirdik, sonra plan 2-3 ay önce mahkemede iptal edildi. Şimdi tekrar Büyükşehir Meclisi’ne gitti ve sorun çözülecek. İkincisi bir toprak kayması sorunu var; bu Çiğli’yi de orada mülkiyeti olanı da ve çöp tesisini de ilgilendiriyor. Büyükşehir Belediyesi süreci 2 yıldır gözlüyor, o da bir günde bitecek bir durum değil. Ben orada bir yol önermiştim takas yöntemi ama yol alamadık yani şu an hala kesin sonucun gelmesini bekliyoruz, eğer toprak kayması biterse orada mülkiyeti olan yerler için imar düşünülebilir. Çöp Tesisi’nde de bir yer bulunması lazım ama ne yazık ki hala bir yer bulunamadı. 11 yıldır süresi uzamış bir çöp tesisi var, vahşi depolama vardı ama sağlıklı enerji tesisine dönüştü en azından koku sorunu ve yan etkileri azaldı ama bu kez de toprak kayması sorunu başladı. İzmir’in arıtması da biz de o da belirli dönemlerde kokuyor. Sorunları parça parça azaltmaya çalışıyoruz ama kolay bir süreç değil. Biz Çiğli Kent Konseyi ile beraber sivil toplum örgütlerini, odaları herkesi bir masa etrafında oturtup, konuyu her yönüyle ele aldık. Bu masa da çalışmalarını hala sürdürüyor, tarafların aynı konuyu gündemlerine almalarını sağladık. Ortak bir açıklama yaparak; tesisin kapatılması gerektiğini söyledik. Ama hala başka bir yer bulunamaması nedeniyle çöp tesisi orada duruyor. Yeni yer bulmadığımız sürece orada duruyor. Bir yer bulduk gibi bunu da yakın zamanda duyuracağız. Mevcut tesise çok uzak olmayan ama yerleşime kapalı bir yer. Bunun da yerini yakın zamanda açıklayacağız ama Menderes’ten de bir olumlu haber bekliyoruz. Menderes açılırsa yüzde 70 oranında bize gelen çöp azalacak. Menderes ile beraber Harmandalı’da kapanacak ve bu konuda Bakanlıkla yazışmalar da yapıldı. Menderes’ten olumlu haber geldiğinde Harmandalı kapanacak. Herkesin kabul edebileceği bir yeri de İzmirlilerin gündemine sunacağız.

“KÜÇÜK MENDERES VE BAKIRÇAY’IN TEMSİLİYETİ ÇOK ÖNEMLİ”

Çiğli’den milletvekili istediklerini de belirten Başkan Gümrükçü, İzmir’den sorumlu Muharrem Erkek ve Bülent Tezcan ile bir istişare yaptım. Bölgelerin temsilinin sağlanmasının sandığa ne gibi etkisi olur gibi çeşitli değerlendirmeler yaptık. Talebimizi ilettim. Dosya alan 7-8 arkadaşımız var onlara gerekli bilgileri verdik. Gelecek hafta bir daha gideceğim. Bir komisyon kuruldu ve o komisyon üyeleri ile görüşmeyi düşünüyorum. İttifak ortaklarımız ile de belki ortak bir liste kuracağız o da sanırım haftaya netleşir ve biz de hem genel başkanımıza hem de genel başkan yardımcılarımıza sorarlarsa bir kez daha fikrimizi söyleriz. Bizim Bölgemiz olan Bakırçay’ın ve aynı zamanda Küçük Menderes’in temsili yeti çok önemli. Bu bölgeler tarımsal üretiminin, sanayi üretiminin yüksek olduğu bölgeler. Geçmişten bu yana temsilde adaletsizlik yaşadığını düşünen bölgeler ve buradaki arkadaşların mevcut listelere taşınmasının seçimde de etkili olacağını düşünüyorum ve bunu da genel başkan yardımcılarımıza söyledim.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE ÇİĞLİ’DEN OYUMUZU DAHA DA ARTTIRACAĞIZ”

Bir daha ki dönem Çiğli Belediye Başkanlığı adaylığımı açıklamıştım ve yaptığımız çalışmaların sonuçlanması ve meyvelerinin verilmesi adına önemli. O yüzden bir dönem daha göreve talibim. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de oy hedefimiz de ilçemiz için yüksek orada 70’i geçeriz ve 75’i zorlarız gibime geliyor. Bu işin ben ilk turda sonuçlanacağını düşünlerdenim.