İZSU Genel Müdürlüğü, 91. İEF’de yerli ve yabancı misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Başkan Tunç Soyer, fuarın 4. gününde de büyük ilgi gören İZSU standını ziyaret etti. Başkan Soyer’e İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu ve beraberindeki bürokratlar da eşlik etti.

Başkan Tunç Soyer, İZSU standını incelemeye çocuklar için ayrılan alandan başladı. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği köşede yer alan çarkıfelek oyunları, müzik ve boyama etkinlikleri gibi oyunlar aracılığıyla suyun önemini kavramalarına katkıda bulunmayı amaçlayan atölyeler hakkında bilgi alan Soyer, programa katılım gösteren çocuklarla sohbet ederek vakit geçirdi. Çocuklar için özel olarak tasarlanan köşede iklim krizi, suyun önemi, doğru su kullanımı ve su tasarrufu konulu eğlenceli ve eğitici atölyelerin yanı sıra ‘İzmir’in Suyunda Çocukların El İzleri’ adlı projeyle ilgili detayları dinleyen Başkan Soyer, tüm dünyanın karşı karşıya olduğu iklim krizi ve doğadaki suyun korunması konusunda çocuklara farkındalık kazandırmayı amaçlayan bu çalışmaların önemine dikkat çekti.

“Yağmursuyu hasadı ve yenilenebilir enerji projeleri gelecekte büyük fayda sağlayacak”

İZSU Enerji Şube Müdürlüğü ile Ar-Ge ve Strateji Planlama Şube Müdürlüğü iş birliği ile yürütülen “Ters Şemsiye Su ve Enerji Hasadı Sistemi” ve “İnsansız (Dijital) Boru içi Hidroelektrik Santral” projelerini tüm detaylarıyla inceleyen Başkan Soyer,  yağmursuyu hasadı ve yenilenebilir enerji projelerinin gelecekte verimlilik için büyük fayda sağlayacağının altını çizdi. Projelerle ilgili bilgi alan Soyer, “Dirençli kentler yaratma vizyonumuz çerçevesinde kaynaklarımızın verimli kullanılmasına, enerji tüketimini azaltan ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşan projelere çok önem veriyoruz. Bu projeleri geliştirme ve sağlıklı bir şekilde yürütme yolunda İZSU Genel Müdürlüğümüzün rolü çok büyük.” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer stant ziyareti sırasında İZSU’nun atıksu arıtma ve atık suyun geri kazanımı ile ilgili kullandığı yeni teknolojileri de yakından takip ettiğini ve “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda suyun sürdürülebilir kullanımının çok önemli olduğunu ifade etti. Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerinden biri olan Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için projelendirilen geri kazanım ünitesi maketinin detaylarını ve Bayındır Hasköy Atıksu Arıtma Tesisi’nde atık suların geri kazanılarak tarımda kullanılmasını sağlayan ünitenin çalışma sistemini yakından inceleyen Başkan Soyer,  “ Bu projeler sayesinde tarımda su verimliliğini önemli ölçüde artırıyor ve üreticilerin tarımsal sulamada kullandıkları suyu daha düşük ücretle karşılamalarını sağlıyoruz. Tekrar kullanılan suyun kalitesinin uygun şekilde yönetilmesini sağlayan bu çalışmalar, arıtılan atık suyun tarım sektöründeki su talebini karşılaması için etkili bir çözümdür.” diye konuştu. Halkla İlişkiler personelinin doğru su kullanımı ile ilgili hazırladığı anket çalışmasına da destek veren Başkan Soyer, geçmişten günümüze kullanılan su sayaçlarının sergilendiği bölümü de ziyaret ederek alandan ayrıldı.