İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu'nun (İEKKK) 129. toplantısına ev sahipliği yaptı. Toplantıda İzmir Körfezi ile ilgili yürütülen projeleri ele alan Başkan Tugay, "Bütün dünya dursa da biz durmayacağız. Çalışmalarımıza devam edeceğiz, Körfez’i temizleyeceğiz. Başkaları gelmezse de biz buradayız" dedi.
Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleşen toplantıda, İzmir Planlama Ajansı Başkanı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu, kent planlaması ve İzmir Körfezi ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ayrıca, kurulda oluşturulan çalışma grubunun sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, toplantı yapılmayan iki aylık dönemdeki faaliyetleri ve görev dağılımlarını paylaştı.
"Kirliliğin Nedeni Kolibasili Değil"
Başkan Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik konusuna değinerek, yapılan ölçümlerin yanı sıra kolibasili ölçüm sonuçlarının normal seviyelerde olduğunu açıkladı. Tugay, "Burada bahsedilen sorun, balıkları etkileyen mikrobiyolojik bir olay. Suda yüksek miktarda azot ve fosfor bulunması, alglerin aşırı çoğalmasına ve suyun renginin değişmesine yol açıyor. Bu durum, canlıların yaşamını tehdit eden oksijen tüketimine neden oluyor. Sorunun kaynağı kolibasili değil, Körfez’deki yüksek azot ve fosfor seviyesi" ifadelerini kullandı.
"Akıntının Yavaş Olması Sorun"
Körfez'deki yavaş akıntının temizlenmeyi zorlaştırdığını vurgulayan Tugay, "Kirliliğin giderilmesi için Körfez suyunun içindeki kirleticilerin bir yere taşınması gerekir. Ancak iç Körfez'de akıntı neredeyse yok. Su sığlaştığı için temizlenmesi neredeyse imkansız hale geliyor" dedi. Son iki ölçümde kirliliğin artmadığını belirten Tugay, amonyum değerlerinin düştüğünü ancak bunun alglerin çoğalmasına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
"Geçmişten Gelen Kirlilik Sorunu"
Kirliliğin nedenlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Tugay, arıtma kaynaklı sorunların geçmişten geldiğini ve Körfez’e dökülen 30'dan fazla derenin kirlilik taşıdığını ifade etti. Ayrıca, yük limanına gelen büyük tonajlı gemilerin atık sularının da kirliliğe katkıda bulunduğunu belirtti.
"Kanal Yapma Yetkimiz Yok"
Başkan Tugay, Alsancak Limanı ve tersanelerin kirlenmeye neden olduğunu, bu durumla ilgili önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı. Ancak bu önlemlerin, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetki alanında olduğunu belirtti.
"Büyük Altyapı Projeleri Geliyor"
Büyük altyapı projeleri hakkında bilgi veren Tugay, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nin güçlendirileceğini ve Narlıdere’deki Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin artırılacağını açıkladı. "Bu beş yıl içinde İzmir tarihinin en büyük altyapı çalışmalarını gerçekleştireceğiz" diyen Tugay, kirli su probleminin kısa sürede çözüleceğini belirtti.
"Asla Durmayacağız"
Tugay, her türlü olumsuzluğa karşı mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayarak, "Bütün dünya dursa da biz durmayacağız. Temizlemek için elimizden geleni yapacağız. Başkaları gelmezse de biz buradayız, arkadaşlarıma güveniyorum. Ne olursa olsun, her şey daha iyi olacak" şeklinde konuştu.