Yağmur Daştan- EGE TELGRAF- Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Ege Telgraf Web TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Politize programında gazeteci Yağmur Daştan’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başkan Batur, dikkatleri çekecek açıklamalarda bulundu. Konak’ta inşaat sisteminin yapısının komple değişeceğini duyuran Batur, izlenecek yol haritasını anlattı. Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 ayrı ili etkileyen depremin ardından yapılan çalışmaları aktaran Başkan Batur, bu depremden herkesin ders alması gerektiğinin altını çizdi. Konak’ta da bu doğrultuda yapılan çalışmaları aktaran Batur, “Odalarımızla; Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik Mühendisleri Odası ile ayrı ayrı toplantılar yaptık. Bundan sonraki süreci bilimsel ve teknik destek alarak sürdüreceğiz. Bilimden uzaklaşmamak lazım. Verilerin çok daha rahat tespit edildiği bir dönemde yaşıyoruz. Eskiden beri elimizdeki en iyi kurumlardan biri de odalarımız. Onların destekleriyle bazı çalışmaları başlatacağız. Eskiden projelerde ‘vize’ sorumluluğu vardı. Bu zorunluluk mevcut hükümet tarafından kaldırıldı. Odaların vizesi, projelerde oda kontrolü yapılması noktasında yeni bir çalışma yürütüyoruz. Yeni kararlar da alacağız. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in başkanlığında bazı radikal kararlar alacağız. Sayın Başkan da bizden öneriler istedi. Özellikle yapı denetim kanununun bir kez daha masaya yatırılmasında yarar var. Zaman içinde kanundaki bazı sıkıntılı noktalar; ki başta bana göre jeoloji ve jeofizik mühendislerinin de yapı denetimde yer alması lazım. Zeminin ne kadar önemli olduğunu bu depremde gördük. Parsel üzerinde yeni bina yapılan alanlarda jeofizik ve jeoloji mühendislerinin denetiminde olmalı. Binanın yapılacağı alana sondaj yapılmıyor, bahçesinden yapılıyor. Bina yapılacak alanda sondaj çalışması yapılmalı” dedi. Konak’ın zemin yapısı hakkında da bilgiler veren Başkan Batur, “Büyükşehir Belediyesi’nin çok değerli bir çalışması var. Bütün kenti jeolojik açıdan tarayan ve özellikle İzmir’in bütün zemin yapısının ortaya çıkaracak bir çalışma gerçekleştiriliyor. Bu çok önemli ve çok değerli bir çalışma; Bayraklı, Bornova ve Konak’ta yürüyor. Yapıların mevcut durumuyla ilgili çalışma Bayraklı’da başladı, Bornova’da devam ediyor. Tahmin ediyorum ki eylül ayında da Konak sınırlarındaki tüm binalar bu şekilde markalanacak. Bina envanterinin ortaya dökülmesi, gerçek verilerin alınması, yapılan çalışmada da zeminden çıkacak gerçek verilerle bundan sonraki yol haritasının çizilmesi de önümüze gelecek. Uzun süredir İzmir’de yapılmayan bir çalışma yapılıyor. Tüm neticelerin 2024 yılının ortalarına doğru tamamlanacağı bekleniyor. Bu verilere göre bundan sonraki yapılaşmanın kat adedi, emsalin tespiti çok doğru olacak” diye konuştu.

“KOSKOCA KONAK’TA SADECE ÜÇ RUHSAT KESTİK”

“Bir yandan da halihazırda deprem riski olan binalar var” vurgusu da yapan Batur, “Denize yakın bölgeler her zaman risk taşıyan bölgeler; Birinci ve İkinci Kordon, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’na cepheli olan bölgeler… Bunu herkes biliyor zaten. Daha çok dolgu üzerine yapılmış 50 ila 60 yıllık binalar. Zaman içinde demirlerin korozyonu ortaya çıkıyor, beton mukavemetini kaybetmiş oluyor. Bunların hepsi sıkıntı. Peki, bunları nasıl dönüştüreceğiz? Bayraklı’da oluşan depremden sonra bazı kararlar alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve bazı ilçe belediyeleri bazı noktalarda ‘K’ bölgesi yani korunacak bölge ilan edildi ve ayrıca parsel bazında yüzde 20 ağır hasarlı binalarda ada bazında da yüzde 30 emsal artışı getirdi. Konak Belediyesi olarak da biz Birinci ve İkinci Kordon ile Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda K bölgesi kararı aldık ve uygulamaya başlandı. Bize ‘Bir bina yenilemek istiyorum, inşaat ruhsatı ver’ denildiğinde yeni yönetmeliklere göre yüzde 40 civarında eksik inşaat veriyoruz. Yönetmelik böyle… Bu yüzden bunu biraz daha cazip hale getirmek ve vatandaşın binasını yenileyebilmesi için bu alanları K bölgesi ilan ettik. İnşaat ruhsatı aldığı tarihteki tüm imar haklarını vatandaşa verdik. Yani mevcudu koruyacaktı. Ama bu yetmedi… Üç sene oldu, koskoca Konak’ta sadece üç ruhsat kestik. Gülünç bir rakam. Demek ki buradaki vatandaş ve inşaat firmaları arasında paylaşım noktasında sıkıntı var. Bazı şeyler vermemiz, emsali artırmamız lazım. Şehir plancıları odası hemen bununla ilgili dava açıyor. Başka türlü nasıl yenileriz, yenilemeyiz. Yerinde dönüşüm ancak böyle olur” dedi.

MİTHATPAŞA İLE İNÖNÜ CADDESİ ARASINDA PLAN ÇALIŞMASI!

Vatandaşa da bu noktada seslenen Batur, “K bölgesinde evini yenilemek isteyenler biraz daha küçük binada oturmayı lütfen kabul edin. Daireniz aynı metrajda olmasın ama güvenli binada oturun. Bu konuda emsalle ilgili zaten bir çalışma yapıyoruz, bazı radikal kararlar da alacağız. Başka türlü dönüşüm mümkün değil. Mesela Mithatpaşa Caddesi ile Hatay İnönü Caddesi arasındaki bölümle ilgili Büyükşehir Belediyesi ile ada bazında çalışma yapıyoruz. Burada yeni bir plan anlayışı geliştirmeye çalışıyoruz. En riskli bölgeler, bu bölgeler! Allah korusun bir deprem olsa en büyük sıkıntıyı yaşayacağımız, sıvılaşma riski olan denize kıyısı olan bölgeler” açıklaması yaptı.

‘GEOTEKNİK MÜHENDİSLERİ DE OLACAK!’

“Sahil kesiminde kentsel dönüşüm yapılsa da oradaki zemin sorunları nasıl çözülecek?” sorusunu da yanıtlayan Batur, şunları aktardı: “Onunla ilgili de kararlar alıyoruz. Bundan sonra gündemimizde olan konu bodrumlu bina yapılması. Bodrumlu bina sistem olarak en sağlam binalardan biri. Bunu kesin şart getiriyoruz. Jeofizik ve jeoloji mühendisi dedik ya bir de arada geoteknik mühendisi olacak. O zemine göre inşaatın nasıl yapılacağını, nasıl bir sistem kullanılacağını tarif eden bilim dalı geoteknik. Artık onlar devreye girecek. Sağlam bina yaptıktan sonra zeminin ortasında bile bina yapılıyor. Buradaki sistemi biz önereceğiz. Asma kat kesinlikle artık yapılmayacak, o sistemi kaldırıyoruz! Asma kat, daha yüksek olan ve depremin burkulma kuvvetiyle en fazla hasar gören yapılardan biri. Onun için bodrumlu, asma katsız, zemine uygun gerekirse her türlü imkanı kullanılabilen kazık sistemi getireceğiz. Konak’ta inşaat yapım sistemini komple değiştireceğiz: 2 artı 2, 4 eder. Yıktığımız binalardan çok daha sağlıklı, dayanıklı ve güvenilir binalar yapma mecburiyetindeyiz. Teknoloji o kadar çok gelişti ki… Yeter ki teknolojiye uygun, projesine uygun binalar yapalım” dedi.

“İMAR AFFI’NDAN EN ÇOK SIKINTI ÇEKEN İLÇELERDEN BİRİ KONAK”

“İmar affı, başımızın belası” diyerek açıklamalarını sürdüren Konak Belediye Başkanı Batur, “24 senedir belediye başkanıyım. 7 ila 8 defa imar affı ya da araya sıkıştırılmış benzer kararlar çıktı” dedi. AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın konuyla ilgili yaptığı “İmar affı ve imar barışını birbirine karıştırmayın” sözlerinin hatırlatılması üzerine ise Batur, “İmar barışı ya da imar affı diyelim, bunlar mühendislik hizmetinden faydalanmayan binaların hem belediyeye hem de kamuya sıkıntısı olan imalatlar. Hiçbir mühendislik hizmeti yok, ‘Bir kat daha üzerine çıkayım’ diyor, iki gün sonra bizim önümüze imar affı belgesiyle geliyor. Konak’ta böyle sorunlarla çok karşılaşıyoruz. Konak’ta bu noktada en fazla sıkıntısı olan ilçelerden bir tanesiyiz. İmar affı kaçak yapıyı özendirme bence, imar barışı da öyle. Bu işi dolandırmaya gerek yok; imar barışı da imar affı da aynı. Vatandaşın kanun dışı yaptığı şeylerin yasal noktaya getirilmesi… Bazen oturma raporu almamış, ruhsatı olmayan binalara hijyen şartlarının doğru işlemesi açısından numaratajla elektrik ve suyu bağlandı bu ülkede. Numarataj verdik, elektrik ve suyu bağlandı. ‘Onun için imar barışı’ denilen bir cümle bu ülkede olmaması, gündeme gelmemesi lazım. Şimdi dönüşümde de sıkıntılar yaşanacak. Tapusu bir kat, üzerine üç kat çıkılmış binaların sahipleri de ikna edilmeye çalışacak. Dönüşümde işimizi zorlaştıran kararlardan biri de bu olacak” ifadelerini kullandı.

‘TESPİT EDERSEK HEMEN TAHLİYE EDECEĞİZ!’

Konak Belediyesi olarak önemli bir uygulamaya başladıklarının da altını çizen Batur, pilot bölge olarak seçtikleri Alsancak’ta işyeri denetimleri yaptıklarını söyledi. Batur, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Deprem bölgesindeki en önemli tespitlerimizden biri de zemin katlardaki kolon kesilmesiydi. Konak’taki tüm yapıların zemin katlarına giriyoruz. Proje elimizde, tek tek bakılıyor. Şimdiye kadar herhangi bir aksaklık görülmedi ama bu görülmeyeceği anlamına da gelmiyor. Vatandaşımız oturdukları binalarda zeminde kolon kesilmesiyle ilgili tereddütleri varsa lütfen bize müracaat etsinler. Biz hemen proje ekibimizi gönderip tespitleri yapacağız. Tespitten sonra da eğer böyle bir durum varsa komple binayı tahliye edeceğiz. Hiç o riske girmeye gerek yok, tahliye edeceğiz. Tahliye raporunu göndereceğiz. Vatandaşımız o kesenden tazminat mı alır, daire mi alır ona biz karışmayız. Bunu takip ediyoruz, takip etmeye de devam edeceğiz.”

‘BEN BOMBOŞ ARAZİDE, TARLADA PLAN YAPMIYORUM Kİ!’

Başkan Batur, daha sonra ilçede devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarındaki son durumu aktardı. “Belediye başkanı olduğumdan beri bas bas bağırıyor; yatıyor, kalıyor kentsel dönüşüm diyoruz” mesajı veren Batur, “Gerçekten yapı envanteri en eski ilçelerden biriyiz. Konak’a baktığınızda her yıl nüfus kaybeden bir ilçe haline geldik. Bu da yapı envanterinden kaynaklanıyor. Eski binalardan kaçış var ve bu binalar yenilenmeli. Bu sırf Gültepe için değil; Yalı bölgesi ve diğer bölgeler de dahil… Gültepe’de göreve başlar başlamaz 300 hektarlık alanı tamamladık ve projemizi bitirdik. Daha sonra bir şehir plancıları odası kazasına uğradı, itirazına uğradı ve mahkeme kararı ile durduruldu. Biz de bir üst mahkemeye itiraz ettik ama burada iki yıl kaybettik. Hem emek açısından hem de o bölgedeki beklenti hem de deprem riski açısından iki sene gitti. Mahkeme süreci neticesinde bir üst mahkemeden yaptığımız planın aynen uygulanması yönünde bir karar çıktı. Yani ne kadar doğru yaptığımızın göstergesi… Artık bundan sonra rica ediyorum, odalarımız da bakanlığımız da büyükşehir de ilçe belediyelerimiz de hep beraber bu kentsel dönüşümü nasıl durduracağımızı değil nasıl hızlandıracağımızı konuşalım. Odalar da bir kamu kurumu. Kentsel dönüşüm ile geçecek bir dakikamız yok. Artık masa başında şurası mı hatalı, açıp bakalım. Şunu anlatamıyoruz: Biz bomboş bir arazide plan çalışması yapmıyoruz. Ben de sosyal donatı alanlarının verilen kriterlere göre olmasını sağlarım ama orada mevcut binalar var. O binaların sahipleri, o binaların sahiplerinin de hakkı hukuku var. Onların hakkını hukukunu yemeden plan yapıyoruz. İlkokul alanı için ‘8 bin metrekare olmalı’ deniliyor, bizde bu alan bin metrekareyi geçmiyor. Biz onun için 8 bin metrekareyi nasıl bulacağız? Ben bomboş arazide, tarlada plan yapmıyorum ki. Oradaki mevcut duruma göre en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bizim Konak Belediyesi’nde de planları yapan şehir plancısı arkadaşlarımız, hem de doktorasını yapmış arkadaşlar, boş arkadaşlar değil. Yıllardır bu kuruma hizmet eden, konuya hakim arkadaşlar. Biz de ufaktan bu işleri biliyoruz. Birbirimizle samimi olarak bu işleri hızlandırma noktasında uzlaşmamız lazım” dedi.

GÜLTEPE UYARISI: VATANDAŞIMIZ SAKİN OLSUN

Uzun süredir devam eden Gültepe’deki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunarak başlayan Batur, şu ifadeleri kullandı: “Gültepe’de Ulubatlı, 26 Ağustos, Yavuz Selim ve çevresindeki alan 5 No’lu bölge. İlk olarak bu yerin planları askıya çıkıyor. Sonra da 4 No’lu bölge çıkacak. Burada da Zeybek, Huzur, Boğaziçi ve çevresi yer alacak. O da tahmin ediyorum, iki ay sonra çıkacak. 5 No’lu yer için tapuda mülkiyetlerle ilgili kontrolü yapılıyor, 4 No’lu bölge de Büyükşehir’de. Oradan encümenden çıkacak, tapuya gidecek ve mülkiyetleri yapılacak. Gerçekten bu çalışma çok önemli. Oradaki vatandaşın hak kaybına uğramaması ve tapuda mutabakat sağlamamız gerekiyor. Biz, o bölgede kentsel dönüşüm yapmaya Konak Belediyesi olarak kararlıyız. Kararımızdan hiç vazgeçmedik. Önümüzde engeller olacak, hiç onlardan yılmayız. Narlıdere’de de böyle oldu. Depremden sonra o bölgedeki vatandaşımız da artık kentsel dönüşüm yapılmasını istiyor. Kentsel dönüşüm dediğinizde vatandaş ‘Bir tanecik evim var, belediye gelip yıkacak bana da bir şey vermeyecek’ diyor, kahvede otururken dolduruyorlar. Daha plan yok bir şey yok. Vatandaşımız sakin olsun, belediye olarak zaten sözleşme olmadan inşaata başlama şansımız yok. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nü Toros’a götürüyoruz. Orada bilgilendirmeler, toplantılar yapacağız. Yüzde 100 ikna ve uzlaşı ila yapılacak bu iş. Kafaları karıştıracak şeyler söylüyorlar, hiç öyle bir şey yok. Sözleşmeleri biz yapıp müteahhitlerle biz konuşacak vatandaşa anahtarını vereceğiz.”

‘EXPO ALANINA GİRDİĞİ İÇİN YENİDEN…’

Gürçeşme planlarıyla ilgili de son durum hakkında bilgiler veren Batur, o bölgedeki planların da bitmek üzere olduğunun müjdesini paylaştı. Konak Belediye Başkanı Batur, “Gürçeşme planları bitmek üzere, orada çok küçük revizyonlar yaptık. Büyükşehir’in bir EXPO alanı kararı var, bir kısmı EXPO alanına girdiği için yeniden revizyon yapıyoruz, yoksa bitmişti. Revizyon çalışması bitince askıya çıkacağız” dedi.

“HİZMET BİNASI İÇİN 18 TEKLİF GELDİ, 15’İ GEÇERLİ”

Konak Belediye Hizmet Binası için de çalışmalar sürüyor. Pazartesi günü tekliflerin alındığını söyleyen Batur, “18 teklif geldi, 15’i geçerli. Bu 15 teklif bu hafta içi değerlendirilecek ve önümüzdeki hafta içinde de ihale bitmiş olacak. Önümüze bir yıl süre koyduk, güzel bir bina olacak, içimize sinecek. Fonksiyonları olacak. Vatandaş geldiğinde ‘Belediye binası’ diyebilecek ve tüm çalışanlarımız da daha verimli çalışabilecek. Yeşil ve akıllı bir bina yapacağız” diye konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİR İLE YAN YANAYIZ, BİNALARIMIZ DA YAN YANA OLUR’

Konak’ın kalbinde kanayan bir yara haline gelen Basmane Çukuru’ndaki son durum kent gündeminde merak edilen konular arasında. “Basmane Çukuru, 1990’lı yıllarından sonra gelen kentin problemi oldu” sözleriyle açıklamalarda bulunan Batur, “Konak’ın kalbi, belediye binamızın karşısı bomboş… Kurbağaların mesken ettiği, otların olduğu çok çirkin görünen bir alan. İzmir depreminden sonra ben bire bir şahidim, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız TMSF’ye bu bölgenin kendilerine tahsisi, bunun karşılığında Büyükşehir’e ait gayrimenkullerle takas yoluna gidilmesi noktasında bazı öneriler sundu. Büyükşehir Belediyesi’nin buraya yapılması, önünün de güzel bir rekreasyon alanı yapılması fikri vardı. Ben de şahidim. Ancak maalesef TMSF’den olumlu bir cevap gelmedi. İnşallah 14 Mayıs’tan sonra bu işler çözülecek. Maalesef bu konuda TMSF’nin samimi davrandığına inanmıyorum. 14 Mayıs’tan sonra Tunç Başkan o işe el koyacaktır. Büyükşehir’in mevcut hizmet binasının yapılması ve önün de çok güzel bir yeşil alan olarak düzenlenmesini çok isterim. Konak Belediyesi’nin yeni binasının yapılmasıyla da yan yana iki belediye olmuş olur, zaten hep yan yanayız. Binalarımız da yan yana olur” açıklamalarında bulundu. Son olarak siyaset gündemini değerlendiren Başkan Batur, “Birinci hedefimiz 13’üncü cumhurbaşkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu Çankaya Köşkü’ne çıkarmak. İkinci hedefimiz de partimizin en üst noktada milletvekili sayısına ulaşması” dedi. Bu hedeflere ulaşmak için tüm il ve ilçe örgütünün canla başla çalıştığının altını çizen Batur, “Çalışmalara başladık. 8 bölgeye bölündük ve bu bölgelerde öbek ve saha çalışmalarımız devam ediyor. Her Perşembe bu ekip bir araya gelecek. Vatandaştan en önemli beklentimiz seçmen listelerini kontrol etmeleri ve oylarını kullanmaları. Konak’ta, İlçe Başkanımız sayın Akın Küçükoğullarından ve örgütümüzle seçime hazırız. Hedefimiz en üst noktada oy almak. Bu ideali gerçekleştirmek için sokak sokak kapı kapı dolaşacağız” ifadelerini kullandı. 23 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi’nde emek verdiğini söyleyen Batur, “24 senedir belediye başkanlığı yapıyoruz hiç iktidarın belediye başkanı olamadık, hep muhalefetin belediye başkanı olduk. Güzel işler yaptık, iyi çalışmalar yaptık. Ya bir de iktidarın belediye başkanı olalım; bakalım bu nasıl bir şeymiş. Onun özlemiyle bekliyoruz. Ülkede bazı şeyler değişecek, değişmeli. Özellikle hukukla, insan özgürlüğüyle, hukukun tecelli etmemesiyle ilgili çok büyük sıkıntılar var. Önce demokrasi ile ilgili bazı kavramların yeniden ele alınması gerekiyor. Ekonomi ile ilgili de çok büyük sıkıntılar var. Millet İttifakı’ndaki tüm siyasi partiler öyle bir odaklanmışlar ki… Yeter ki fırsat verilsin! Yeni bir değişimle, yeni bir bakış açısıyla hem problemler aşılacak hem de Cumhuriyet’in yeni yüzyılında çok daha güzel şeyler olacak” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim