Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Diyarbakır'da düzenlenen pamuk hasat töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, “Pamuğa gümrük vergisi koyamıyoruz çünkü Gümrük Birliği Anlaşması gereği pamuk sanayi ürünü olarak kabul ediliyor” dedi.

2023 yılı itibarıyla Türkiye'de pamuk üretiminin 22 ilde yapıldığını ve hasadın devam ettiğini belirten Bayraktar, “Nisan ayı itibarıyla ekimi yapılan pamuk yaklaşık 4,8 milyon dekar alanda yetiştiriliyor. Geçen yıl çiftçilerimiz 2,1 milyon ton kütlü pamuk üretirken, bu yıl Türkiye İstatistik Kurumu'nun tahminlerine göre üretim 2,2 milyon ton seviyesine ulaşacak” ifadelerini kullandı.

Pamuk üretiminin en fazla yapıldığı illeri sıralayan Bayraktar, “Üretimin yaklaşık yüzde 42'si Şanlıurfa, yüzde 14,4'ü Diyarbakır, yüzde 11,6'sı Aydın, yüzde 8,8'i Hatay ve yüzde 5,5'i İzmir tarafından gerçekleştiriliyor. Bu beş il toplam üretimin yüzde 82,2'sini elinde bulunduruyor. Son beş yılda ortalama ekim alanı 4,63 milyon dekar iken, 2023'te bu alan yüzde 16,7 azalarak 4,77 milyon dekara düştü” dedi.

Aile destek ödemesi ne zaman yatacak? |  2024 ocak aile sosyal yardım parası ve uzatılıp uzatılmadığına dair son durum Aile destek ödemesi ne zaman yatacak? | 2024 ocak aile sosyal yardım parası ve uzatılıp uzatılmadığına dair son durum

Bayraktar ayrıca, dünya genelinde 2024/2025 sezonunda 26 milyon 332 bin ton lifli pamuk üretimi beklenirken, Türkiye'nin bu üretimin yaklaşık yüzde 3'ünü gerçekleştirdiğini söyledi. Türkiye, pamuk üretiminde dünya sıralamasında yedinci sırada yer alıyor. 2022'de 886 bin ton lifli pamuk üretilirken, bu rakam 2023'te 700 bin tona geriledi. Aynı dönemde 732,4 bin ton pamuk ithal edildiği ve bu ithalat için 1,6 milyar dolar ödendiği bilgilerini paylaştı.

Bayraktar, pamuk ekim alanlarındaki değişimin çiftçilerin kazancı ile doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, “Gümrük Birliği Anlaşması'nın revize edilmesi gerektiğini ve pamuk tarım ürünü olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, iç piyasada pamuk fiyatlarının dünya fiyatlarıyla kıyaslandığında düşük kaldığını ve bu durumun üreticileri zor durumda bıraktığını dile getirdi. Fiyatların maliyetin altında kalması durumunda çiftçilerin pamuk üretiminden vazgeçebileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA