Nihat AK/EGE TELGRAF- Ramazan Bayramı tatilinin ilk 7 gününde 4 bin trafik kazası meydana geldi. Bu kazalarda yaşamını yitirenlerin sayısı 50, yaralananların sayısı ise 6 bin 200’ü buldu. Dönüş yolculuğunda bu sayıların daha da artacağından endişe duyan uzmanlar trafik kurallarına uyulması konusunda uyarıda bulundu. 

‘OCAKLAR SÖNMESİN’

Uzun bayram tatillerinde oluşan yoğun trafiğin sorunları da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Çiğli Şoförler Odası Başkanı İbrahim Bayram, “Karayoluna çıkan yurttaşımızın bir an önce yetişme arzusunda olduğu durumlar var. Vatandaşımız harekete geçmeden önce bir ulaşım planlaması yaparsa, hem kendileri hem de toplumun yararına olur. Yol, araç ve trafik yoğunluğu dikkate alınmadan yola çıkıldığında vatandaş gaza yükleniyor. Aşırı hız yapmak, trafik kazalarının daha ölümcül bir nitelik taşımasına neden oluyor. Hız limitinin üzerine çıkmak, kazalarda yaralanmaların şiddetini de artırıyor. Sürücü alkollü olduğunda refleksleri yavaşlıyor, bununla birlikte kaza yapma riski de artıyor. Trafiğe çıkan sürücü sadece kendisinin değil yolda seyreden diğer yurttaşların da güvenliğinden kendini sorumlu hissetmelidir. Bazıları müzik açabilmek için bazıları telefondan mesajlaşmak için çalışıyor. Telefon ve benzeri aygıtlar, sürücünün dikkatini dağıtabiliyor ve trafik kazalarına neden olabiliyor. Yayalar, yolcular ve kendi güvenlikleri için sürücüler lütfen gerekli dikkati göstersin. Ocaklar sönmesin” dedi. 

‘EHLİYET YETMEZ’

Bilinçli araç kullanmanın önemini vurgulayan İzmir Umum Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, “Gerek profesyonel gerekse amatör sürücüler bilinçli araç kullanmak zorunda. Araba kullanmakla ilgili temel bilgileri bilmeyen, sadece ehliyet almakla araba kullanabileceğini düşünen, pratik yapmaya gerek duymayanların sayısı ne yazık ki arttı. Bilinçsizce araba kullanmak trafikteki tüm araçların ve sürücülerin riske girmesine neden olur. Trafik lambalarını uyulması, gerektiğinde yayalara yol verilmesi, gereksiz sollamaların yapılmaması, fren ve takip mesafesini iyi ayarlamak gibi durumlar kazaları önlemede büyük önem taşır. Trafik kazalarının en büyük sebeplerinden uykusuzluk ve yorgunluk belirtileri varsa yolculuğunuzu erteleyin. Acil değilse telefonla konuşmayın. Trafik levhalarının ne anlama geldiğini bilin ve levhalara göre hareket edin. Trafik kurallarına uymanın sadece sürücünün değil çevremizdeklerin de hayatını koruyacağını unutmamak gerekir” ifadelerini kullandı. 

KAZAYA DAVETİYE

Bakımsız araçlarla yapılan kazaların feci sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Bornova Oto Tamircileri Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Bülent İşçi, “Aracınızın bakım onarım ve periyodik muayenelerini zamanında yaptırılmalıdır. Gece yolculuğuna çıkmadan önce far ayarlarınının kontrol edilmesi gerekir. Sinyal sistemi kontrol edilmeli, kendileri değiştirebilecekse araçlarında yedek sigorta ve ampül bulundurmaları yararlarına olur. Lastikler ve fren sistemi gözden geçirilmelidir. Zamanında bakım ve onarımı yapılmamış araçlar trafik kazalarına adeta davetiye çıkarır. Aracın freni yoksa ‘Bunu idare edeyim, şuraya kadar getireyim’ olmaz. Kaza yaptıktan sonra oluşturulacak tutanaklara da dikkat edilmelidir. Mutlaka kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Eğer kaza maddi hasarlıysa bu tutanak sürücüler tarafından doldurulur. Meydana gelen trafik kazasında yaralanma veya ölüm varsa, bu tutanak jandarma veya trafik polisi ekiplerince doldurulur. Kaza raporu zaman kaybetmeden sigorta şirketine iletilmelidir. Tramer inceleme sonrası kazaya karışan tarafların kusur oranları belirlenir. Kusur oranları ile birlikte kimin veya kurumun ne kadar ödeme yapacağı veya alacağı belirlenir” diye konuştu. 

AĞIR TONAJ YASAĞI

Öte yandan İçişleri Bakanlığı, bayram tatili dönüşünde meydana gelebilecek trafik sıkışıklığını önlemek ve güvenliği sağlamak adına İstanbul ve Ankara’da kamyon, çekici ve tanker cinsi araçların seyahatlerine belirli bir süre kısıtlama getirileceği duyuruldu. İstanbul istikametine olan seyahatlerde kısıtlama, 14 Nisan 2024 Pazar 05.00'ten 15 Nisan 2024 Pazartesi 05.00'e kadar uygulanacak. Ankara istikametine olan seyahatlerde ise kısıtlama, belirtilen tarihler arasında geçerli olacak.
 
Kısıtlama alanları ve yolları:

Meteoroloji'den üç günlük yağış uyarısı! Yarın İzmir'de hava nasıl olacak? Meteoroloji'den üç günlük yağış uyarısı! Yarın İzmir'de hava nasıl olacak?

D-100 Karayolu ve O-3 Otoyolu’nda Kırklareli’nden itibaren, D-110 Karayolu’nda Tekirdağ’dan itibaren, O-4 ve D-750 Karayolu’nda Ankara’dan itibaren, O-7 (Kuzey Marmara) Otoyolu’nda Tekirdağ ve Sakarya’dan itibaren, D-100 Karayolu’nda Amasya Merzifon’dan itibaren, D-160 ve D-750 Karayolu’nda Ankara’dan itibaren, O-5 Otoyolu, D-575 ve D-595 Karayolu’nda Bursa’dan itibaren, D-650 Karayolu’nda Bilecik Bozüyük’den itibaren.

D-300 Karayolu’nda İzmir’nden Afyonkarahisar’a kadar, D-260 Karayolu’nda Afyonkarahisar’dan Eskişehir Sivrihisar’a kadar, D-200 Karayolu’nda Bilecik Bozüyük’ten Ankara’ya kadar arada kalan girişler dahil.

Kaynak: EGE TELGRAF