Teknoloji marketleri, akıllı telefonların uzun dönemli kiralama seçeneğini kullanıcılara sunmaya başladı. Kiralama işlemi kapsamında, kullanıcılar sıfır ve üretici garantisinde akıllı telefonlara sahip olabiliyor. Kiralama süresi genellikle 12, 18 veya 24 ay olarak belirlenirken, telefonların kutuları ilk kez kiralama esnasında açılıyor.

Kiralama öncesinde, tüketicilerin kredi notu ve kimlik bilgileri eksiksiz bir şekilde verilmek zorunda. Kiralama süresi sona erdiğinde, kullanıcılar belirli bir ücret karşılığında cihazı satın alabilecekler; ancak kiralama süresi uzatılabilecek.

"Satın Alma ve Kiralama Bedellerini Karşılaştırın"

Türkiye’nin savaş stratejisinde yeni teknolojik güç: Atlas CCV Türkiye’nin savaş stratejisinde yeni teknolojik güç: Atlas CCV

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Küçük, akıllı telefon kiralama uygulamasının bazı olumsuz yönlere sahip olabileceğini belirtti. Kiralanan telefon için ödenecek bedelin, satın alma bedelinden daha yüksek olabileceğine dikkat çeken Küçük, tüketicilerin kiralama bedeli ile satın alma bedelini karşılaştırmalarını önerdi.

Ayrıca, kiralanmış telefonlarda veri gizliliği konusunda mağduriyetler yaşanabileceğini ifade eden Küçük, kiralanan cihazlarda kişisel bilgilerin güvenliğine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. "Kiralanan telefonlar sonunda satın alınmayacaksa, kişisel bilgiler mutlaka sıfırlanmalı. Aksi halde, bilgiler ilerleyen süreçte tüketiciyi olumsuz etkileyebilir" dedi.

"Yenilenmiş Ürünler İçin Teşvikler Artırılmalı"

Küçük, kiralanmış cihazların kaybolması gibi durumlarda tüketicilere yönelik tazminat ve sigorta kapsamının dikkatlice değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, yenilenmiş cihazların kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Küçük, "Yeni ürünlerle birlikte piyasada eski telefonlar birikiyor ve bu durum ekonomik kayba neden oluyor. Yenilenmiş ürünler için teşviklerin artırılması ve taksit sınırlamalarının gözden geçirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA