Berna SEVER/EGE TELGRAF- Estetik algılarımızı yeniden şekillendiği günümüzde estetik, botox, dolgu, mezoterapi gibi işlemler de yaygınlaşmaya devam ediyor. Eski toplumsal algıların ve tabuların dışında bugün estetik, özellikle kadınların yaş alma yolculuklarının daha yumuşak geçmesi adına başvurulan ilk yöntemlerden biri. Kulak Burun Boğaz (KBB), Rinoplasti ve Medikal Estetik Uzmanı Op. Dr. Ahmet Berber, Ege Telgraf’ın ‘Seher Onay ile Her Şey Sizin İçin’ programına konuk oldu. Rinoplasti, medikal estetik ve mezotreapi gibi uygulamaları ele alan Op. Dr. Berber, yapılan müdahalelerin ortak amacının ‘bireyin aynadaki görüntüsüyle barışık olması gerektiği’ olduğunu vurguladı. Şu an kendi kliniğinde faaliyet gösteren Berber, kliniğin verdiği hizmetlerle ilgili “Burun estetiği, kepçe kulak estetiği, bişektomi, göz kapağı estetiği, medikal estetik uygulamaları, mezoterapi gibi uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Küçük bakımlarla, daha taze görüntüler elde ediyoruz. Uyku düzeni, kullanılan ilaçlar, beslenme… Hepsi cildimize yansıyor. Kendimizi beslememiz çok önemli. En kaliteli kumaşımız cildimiz ve iyi bakmamız gerek. Bizim amacımız yaşlanmayı kaliteli geçirmek. Aynaya bakan insanın kendisini daha taze hissetmesi ilk hedefimiz” açıklamalarında bulundu.

‘KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARMAK’

Botox gibi medikal uygulamalar hakkında da açıklama yapan Berber, “Botox maddesi, bakteriden elde edilen bir toksin. Ortaya çıkışı belki bir çeşit zehir fakat tıbbi koşullarda hazırlandığında tedavi maksatlı kullanılan bir ilaç. Spazmlı çocuklarda, felçli insanlarda tedavi amaçlı ve kasların yumuşatılması maksadıyla kullanılmış. Hali hazırda kaçak, merdiven altı uygulamalar ve ne olduğu bilinmeyen ilaçlar bu işi tehlikeye sokmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın onaylamadığı ürünlerin kullanıldığı yerlerde tabiri caizse kaş yapalım derken göz çıkarılıyor” dedi. Aynı zamanda Botox konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların da altını çizen Berber, “Botoks ve dolgularda mutlaka hangi ürünün kullanıldığın ve sertifikalarını sormak gerekiyor. Neticede bu sizin yüzünüze uygulanan bir işlem ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olması gerekiyor. Bu durumda karşı tarafın iyi niyeti ve vicdanı da çok önemli. Sosyal medyanın bilgi kirliliğinin yanında aynı zamanda doğru bilgiye de kolay ulaşabilmek mümkün. Karşılıklı güven ile anlaşabilmek çok önemli. Botox ile ilgili hala birçok soru işareti var. Bizler de bazı önlemleri geniş tutarak önerilerde bulunuyoruz. Uygulama sonrası içinde riskleri en aza indirmek adına; uygulanan bölgeye su değdirmemek, çok terlemeye sebebiyet verecek sporlar yapmamak gibi bazı detaylar var” diye konuştu.

‘KOMPLİKASYONLAR DOĞURUYOR’

Son zamanlarda ‘merdiven altı’ olarak adlandırılan ve yasal olmayan koşullarda medikal estetik müdahaleler gerçekleştiren kişilerin artmasına da değinen Berber, “Tıp doktorları haricinde kimsenin bu işlemleri yapmaması gerekiyor. Orijinal molekül olmayan, ilaç olarak tabir edilen maddeler hem etki olarak kısa sürüyor hem de ‘komplikasyon’ dediğimiz kötü sonuçları doğuruyor. Bu işte esas olan ‘ben uygularım’ kısmı değil olası bir problemin de altından kalkabilmek ve işi kurtarabilmek. Bunun için de tecrübe lazım. Yaptığı uygulamanın sonuçlarını iyi de olsa kötü de olsa, yapan kişi karşılamalı. Bunu karşılayabilecek tek kişi de tıp hekimleridir” açıklamalarında bulundu.

‘İLK ADIM: FONKSİYONELLİK’

Son dönemlerde güzellik algılarımızın da değişmesiyle fazlaca tercih edilen yöntemlerden biri olan burun estetiği hakkında da açıklamalarda bulunan Berber, “Burun cerrahisi 1800’lü yıllardan beri yapılan bir işlem. Son dönemlerde değişerek ve gelişerek devam etti. Burun ameliyatları, burnun şeklini değiştirmeden de yapılabiliyor. Bunları yaparken beraberinde burnun dış kısımda olan problemler de düzeltilebilir. Bunun tamamına rinoplasti deniyor. Ameliyat gerektirmeyen durumlarda da dolgularla düzetme işlemleri ile müdahale edebiliyoruz. Yüze daha uygun bir hale getiriyoruz. Bizim ilgi alanımız fonksiyonelliği koruyarak üzerine bir şeyler katıp mevcut durumu güzelleştirmek. Bozuksa problemi düzeltelim ve üzerine güzel bir burun yapalım. Fonksiyonellik ilk adımımız” dedi. Aynı zamanda müdahale sonrası işlem başarılı olsa da bir arayış içinde olan ve memnuniyetsiz sonuçlanan operasyonlara da değinen Berber, “Bu iş biraz da hastayı iyi değerlendirmekle alakalı… Nadiren küçük komplikasyonlarda düzeltmeler yapıyoruz. Çoğunlukla insanları iyi dinleyip iyi anlamak gerekiyor. ‘Siz ne istiyorsunuz ve ben ne verebilirim?’ değerlendirmesi yapmak gerekiyor. Herkesin kendi altın oranı var. Yüz şekli, elmacıklar, alın ve çene ile altın bir oran belirleniyor. Öncelik her zaman nefes almak bununla beraber de yüzünüze en uygun burun düşüncesiyle ameliyata girmek” diye konuştu.

KRONİK HASTALIKLAR

Kronik hastalıklar konusunda da akıllardaki soru işaretlerini cevaplayan Berber, “Kronik hastalıkların işlemlerde sıkıntı yaratabilme potansiyelleri var. Öncesine bazı kontroller sağlanmış olmalı. Örneğin, şeker hastası olan kişinin işlem öncesinde şekerinin dengede olması önemli. Dengesizliklerde bazen iyileşmeler gecikebiliyor fakat denge sağlandığında hastalığı yokmuşçasına iyileşmeleri sabit koşullarda gerçekleşebiliyor. Hastalıkları da dengede tutmayı başarabildiğimiz zaman her işlemi gerçekleştirebiliyoruz. Hastalıklara sahip olunmasına rağmen hayat devam ediyor. İnsanın da zaman zaman morale ihtiyacı var eğer işlem hastanın kullandığı ilaçlarla çelişmiyorsa her işlem yapılabilir” dedi.

‘SUNİLEŞME DEĞİL’

Son olarak medikal estetik müdahalelerin cinsiyet dağılımlarına da değinen ve erkeklerin bu konuda daha önyargılı olmalarına dikkati çeken Berber, “Kendine bakmak kötü bir durum değildir. Sunileşme aracı da değil. Küçük bakımlar her zaman makbuldür. Hepimiz güzel kıyafetler giymeye, saçlarımıza bakmaya veya güzel bir çanta takmaya özeniyoruz fakat cildimize bakmayı uzun zamandır ihmal ediyoruz. Son zamanlarda insanlar bu konuda biraz daha özenli ve bilinçli bir hale geldi. Yaşlanıyoruz fakat kaliteli bir bakım ciltteki yaşlanmayı geciktiriyor. İnsanın kendisinde problem olarak gördüğü bir kusuru içinde bir huzursuzluk yaratıyorsa düzeltme yollarına başvurmalı” diye konuştu.