Türkiye’nin ilk yerel festivali olma özelliğini taşıyan ve 1937 yılından bu yana aralıksız düzenlenen Uluslararası Bergama Kermesi Kültür ve Sanat Festivali, bu yıl 89. kez kapılarını açtı. 23-29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen festival, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi Bergama’da sanat, kültür ve bilim dolu bir haftaya ev sahipliği yapıyor.
Tarihi Bir Miras, Kültürel Bir Buluşma
Festivalin açılış konuşmasını yapan Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik, bu köklü organizasyonun yalnızca Bergama’nın değil, tüm Türkiye’nin ve dünyanın ortak değeri olduğunu vurguladı. Başkan Çelik, festivalin temelinin, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Bergama ziyareti sırasında dile getirdiği “Bu memlekette bir müze kurun, bir panayır yapın” sözleriyle atıldığını hatırlattı.
Uluslararası Katılım Göz Doldurdu
Bu yılki festivale yurt dışından önemli konuklar da katıldı. Almanya’nın Böblingen, Yunanistan’ın Midilli ve Azerbaycan’ın Şeki şehirlerinden gelen belediye temsilcileri, Bergama Belediyesi’nin misafiri olarak festivalde ağırlandı. Bu buluşmalar, kültürel dostluk köprülerinin güçlenmesine katkı sağladı.
Sanat, Bilim ve Müzik Bir Arada
Festival kapsamında düzenlenen konserlerde bu yıl sahne alan isimler arasında Moğollar, Ece Seçkin, Reynmen, Oğuz Aksaç, Merve Mete ve Alper Köz gibi sevilen sanatçılar yer aldı. Katılımcılar konser alanlarında unutulmaz anlar yaşarken, panellerde ise iklim değişikliği, gıda güvenliği, arkeoloji ve sağlık gibi güncel konular masaya yatırıldı.
Ege Üniversitesi, Pergamon Kazı Başkanlığı ve Bergama Müze Müdürlüğü gibi kurumların iş birliğiyle gerçekleştirilen panellerde, bilim insanları bilgi ve deneyimlerini izleyicilerle paylaştı. Diyabet ve hipertansiyon gibi halk sağlığına dair konuların da ele alındığı etkinliklerde, Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleriyle “Ülkemiz Gündemi” başlıklı siyasi panel de dikkat çekti.
Sergilerle Zenginleşen Festival
Kermes kapsamında açılan sanat sergileri de büyük ilgi gördü. Karakalem çalışmalardan geleneksel gelin başlıklarına, antik oyuncak replikalarından Ege temalı fotoğraflara kadar birçok eser festival ziyaretçilerinin beğenisine sunuldu.
“Kermes Bizimdir, Hepimizindir”
Tüm halkı bu tarihi ve kültürel buluşmaya davet eden Başkan Tanju Çelik, “Bu güzel memleketimize sahip çıkmaya hep birlikte devam edeceğiz. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Bergama’yı gelin birlikte yeniden keşfedelim. Kermes bizimdir, hepimizindir” sözleriyle çağrıda bulundu.
Bülten