Korona virüs salgını sürecinin üzerine bir de Ramazan ayının başlamasıyla reyonlarda et fiyatlarında gözle görülür bir artış yaşandı. İzmir Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş bunun nedenini hayvancılıkta artan sorunlara bağladı. Dana karkas etin kilosunun 40 lira olduğunu, fire payı ile kar marjını da ekleyince reyona ancak 60 liraya koyulabildiğini söyleyen Başkan Yücelmiş, “Fiyatlar artıyor, çünkü hayvancılık konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Hayvancılık zaten zor bir süreçten geçiyordu. Var olan sorunların üzerine salgın süreci de eklenince dertlerimiz iki katına çıktı. Üretici elindeki hayvanları bir an önce elinden çıkarmaya çalışıyor, hayvancılığı terk etmek istiyor. Yemin kilosu 50 liradan 100 liranın üzerine çıktı. Girdi maliyetleri korona virüs sürecinden sonra iyice artmış durumda. Bu durumda elbette insanlar da bu işi yapamaz duruma geliyor, hayvanlarımı satayım kurtulayım diyor. İzmir’in dört bir yanından üreticiler arayıp hayvanlarını satmak istediklerini söylüyor bana. Para kazanamadığı bir işi neden sürdürsünler? Devletin belli giderleri süspanse etmesi lazım. Bu insanlar küserse, işi yapamaz duruma gelirse yiyeceğimiz eti kim üretecek?” dedi.

‘DESTEK GEREKİYOR’

Üretimin olmadığı yerde tüketimin artması durumunda sorunların giderek büyüdüğüne dikkati çeken Başkan Yücelmiş, “Bizim en önce üretmemiz gerekiyor. Bunun için de hayvancılığı ve tarımı teşvik etmemiz gerekiyor. Bir an önce desteklerin hayvancılıkla, tarımla uğraşan insanlara ulaştırmak gerekiyor. Tarımda ekim dönemindeyiz. Destek sağlanmazsa bu insanlar ekemez. Dolayısıyla iş işten geçmiş olur, hayvanlara da insanlara da verecek yiyecek bulamayız. Dolayısıyla çok ama çok hızlı bir şekilde desteklerin devreye alınması gerekiyor. Yoksa bu insanlar işi bıraktıktan sonra sadece et bulamayacak duruma gelmeyeceğiz, bir de bir bu kadar daha işsizle karşılaşacağız. Büyük kentlere yığılma daha da artacak böyle giderse” ifadelerini kullandı.

‘İTHAL EDEMEYECEĞİZ’

Gelecek süreç tüm ülkelerde tarım bakanlıklarının daha da öne çıkacağını, insanların virüs sürecinden sonra içe döneceğini aktaran Başkan Ceyhan Yücelmiş “Nüfus artıyor, hastalıklar ortada. Gıdaya olan talep giderek artıyor. Üretmezseniz, dışa bağımlı olursanız zor duruma düşersiniz, bunu bu virüs sürecinde görüyoruz. Çünkü bu süreçten sonra ithalat giderek daha zor hale geleceğe benziyor. Tüm ülkeler için geçerli bu. Arjantin, Uruguay gibi ülkelerden büyük baş hayvan ithal ediyorduk, Ukrayna, Rusya’dan tahıl alıyorduk geçtiğimiz yıllarda. Şimdi tüm ülkeler kendi vatandaşına yeterli gıdayı temin etmekle uğraşıyor. İleriki süreçte satmayacaklar. Bu ülkenin 200 milyon nüfusa bakacak tarım ve hayvancılık potansiyeli var. Bu potansiyeli artık kullanmak zorundayız çünkü ülkeler giderek içe dönüyor. Bir an evvel kendi tarım ve hayvancılık politikamızı netleştirerek adımlar atmaya başlamalıyız” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber