Pamuk destekleme primine yönelik açıklamalarda bulunan Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Kütlü pamuk primini yüzde 37,5 artırarak kilogram başına 1,1 liraya çıkardık. Ayrıca pamuk üreticilerimize, mazot ve gübre desteğiyle birlikte kilogram başına 1,23 lira destek ödeyeceğiz. Mazot ve gübre destekleri ile prim destekleri içinden en yüksek tutarı pamuk çiftçisine ödedik. Hem üretimi hem verimi daha yukarılara taşırken çiftçimizi de mutlu etme gayretindeyiz. Bugüne kadar üreticimizin yanında olduk, inşallah olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

‘ÜRETİCİ MUTSUZ’

Bakan Pakdemirli’nin bu açıklamasından sonra Ege Bölgesi 2020/2021 yılı pamuk rekolte tahminini değerlendiren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak “2019-2020 sezonunda Türkiye lif pamuk üretimi 814 bin ton olarak gerçekleşmişti. Üretimimizin 1 milyon ton seviyelerine çıkması gerektiğini savunurken ne yazık ki bu sezon daha da gerileyerek 600-650 bin ton seviyelerinde olmasını bekliyoruz. Pamuk üretiminin halen bu seviyeleri koruyabilmesinin en önemli nedeni devletimizin verdiği prim ödemesi desteğidir. Devlet tarafından kütlü pamuğa verilen prim destekleri sürdürülebilir üretim için hayati öneme sahip. Bu destekler, artan girdi maliyetleri ve benzeri ekonomik sorunlarla iç içe olan üreticilerimizin pamuk üretimine devam etmelerindeki en önemli etken. Ancak geçtiğimiz üç yılda maliyetler sürekli artarken prim miktarında bir artış olmaması ve 80 kuruşta sabit kalması üreticiyi olumsuz etkiledi. Bunun etkisini de bu sezonki pamuk ekim alanları ve üretim miktarında net olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘GELECEK YILA...’

Uçak ayrıca “Gübre ve mazot ile toplam destek miktarı kiloda 1,23 lira seviyesine ulaşacak. Öncelikle prim miktarındaki bu artışı sağlayan bakanlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Keşke ülkemizin şartları daha elverişli olsaydı ve talep etmiş olduğumuz 1,5 lira seviyesine ulaşabilmiş olsaydık. Ancak mevcut durumda söz konusu artışı olumlu karşılıyoruz. Piyasadaki mevcut fiyatlar ve prim ile kaybettiğimiz pamuk ekim alanlarının en azından bir miktarını gelecek yıl geri kazanacağımıza inanıyoruz. Stratejik bir ürün olan pamuğun üretiminde sürdürülebilirliği sağlamak için gelecek yıl prim miktarlarının en az enflasyon oranında artırılmasını veya bir bareme bağlanarak bundan sonraki süreçte otomatik olarak belirlenmesini ve ekim döneminde açıklanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

‘PRİM GEÇ KALDI’

Pamuğun ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu, global pazarda mühim bir yer edindiğine değinen Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl, “Verilen desteği seneye göreceğiz. Ertesi sene dikime bakıp çiftçi memnun mu yoksa değil mi anlayacağız. Sanayide kullanılan bir pamuk ürünü bahsettiğimiz. Ülke ekonomisinin en büyük gelir sağlayan ürünlerinden biri. Dünyada ilk 3’te bulunan bir üretici ülkeyiz. İhtiyacımız 1.5 milyon ton pamuk. Bu sene 600 bin ton üretileceğini tahmin ediyorum. Kalanı dışarıdan alacağız. Bu pirimler geç açıklandı biraz daha erken açıklanmalıydı. Bizler primi daha yüksek yani örneğin 1.5 bekliyorduk fakat virüs şartları ve sıkıntıları ortada. Köylümüz kanaatkârdır. Yine de çok önemli bir ürün hak ettiği değeri görmeli. Pamuk ürününün fark edilmesini istiyoruz. Verilen prim desteği biraz geç kaldı. Üretici mutluyken 800 bin tonlara geçen yıllarda ulaşmıştık” açıklamalarında bulundu.

‘PLANLAMA YAPILMALI’

Hava koşullarının ve iklim dengesizliğinin büyük bir kayıp yaşattığını söyleyen Karagöl, “Bu sene hava şartlarına bağlı verim düşüklüğü yaşanıyor. 500 kilolara düştüğümüzü tahmin ediyoruz. Totalde yüzde 30 kaybımız var. Tarımsal düzgün bir planlama yapılmasını temenni ederim. Ülkeye kazandıran ürünler var. Bu ürünlerin desteklenmesi ve iyi programlanması bizi teşvik edecektir. Pamuk ihtiyacımız zaman ile ortaya çıkacak. Bu ay sonu ne kadar pamuk üretildi ortaya çıkar. Eksiği yurt dışından almaya çalışırlar. Oysa ne gerek var. Maliyet hesabını yaptık, kilosu 5 liraya mal oluyor bir çiftçiye. Masraflı bir ürün. Böylesi bir ürün için yeterli çalışmanın ülke ekonomisi açısından öneminin büyük olduğunu düşünüyorum. Daha fazla destek daha fazla politika geliştirilmesi gereken bir alan” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber