Korona virüs yasakları nedeniyle geçtiğimiz ayda kapatılan ve sadece paket servis hizmeti yoluyla çalışmasına izin verilen yeme-içme ve eğlence sektöründeki işletmeler yolun sonuna geldi. Hafta sonu yasakları ve sadece paket servis şartı ile çalışmanın kendilerini büyük gelir kaybına uğrattığını belirten Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği Başkanı Rıfat Erdal, "İzmir'de 1700'e yakın işletme pandemi döneminde iflas edip kapattı. HES kodu ile açılmak zorundayız. Bıçak kemiğe dayanmıştı, artık iliğimizi de kesti" sözleriyle yaşadıkları zorlu süreci özetledi. Esnafın HES kodu ile dükkanlarını açması için son günlerde sıkça gelen taleplerle ilgili Ege Telgraf'a konuşan Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği Başkanı Rıfat Erdal, "Böyle bir talebimiz zaten vardı. Bu bizim son çaremiz. Ayakta durabilenlerimiz sağdan soldan borç alıp günü kurtarmaya çalışıyor. Kafeterya ve restoran gibi işletmeler kapanınca haliyle esnafın da geliri kalmadı. Bu duruma kredilere ve kartlara yüklenildi. Şimdi ödeme dönemi geldi ve elde avuçta para yok. Asgari ödemeler dahi yapılamıyor. Esnafın yüzde 70'i ayakta durabilmek ve krizi aşabilmek adına bu yola başvurmuştu. Ancak aldıkları bu borçları ödeyemediklerinden ötürü bankalar tarafından kara listeye alındılar. İşletmeciler dükkanları yeniden açınca nasıl bankadan kredi alabileceğiz derdine düştü. Canlı müzik yayını yapan bir restoran sahibi arkadaşımız borçlarını ödeyemeyince zor durumda kaldı ve orguna, klavyesine kadar sattı. Esnafın hali bu" dedi.

‘YARDIM BEKLİYORUZ’

Pandemi sürecinde birçok işletmenin kapandığını hatırlatan ve devletin işletmecilere yardım sunması gerektiğinin altını çizen Yalı İşadamları ve İşletmeciler Derneği Başkanı Erdal şunları kaydetti: "HES koduyla açılmayı herkes istiyor. İstemiyoruz deme şansımız zaten yok. AVM'ler zaten HES kodu ile açık durumda. Bize paket servis yapın diyorlar. Bu bize kazandırmıyor ki. Çalıştırdığımız personelin parası bile çıkmıyor. Hiç paket servisi olmadığından tamamen kapalı olanlar var. HES kodu ile açalım ama şöyle de bir sorun var. Biz eskiden tam kapasite çalışırken, yüzde 15 kar ediyorduk. Şimdi yarı kapasite ya da yüzde 30 kapasite ile işletmecilerimizi açınca ne yapacağız? Maske, mesafe, hijyen, ateş ölçerler, girişlerde kontroller, masalar arası mesafeyi sağlık için kabul ettik, yazın bunu zaten uygulamıştık. Biz yazın elde ettiğimiz gelirler ile kiraları ve faturaları dahi ödeyemiyorduk. Sadece bu değil, devletten yardım alamadık. Sunulan yardımların da birçok şartı var ve esnaf bunları sağlayamadığından ötürü yardım alamadı” dedi.

‘TEFECİLER KARDA’

Erdal sözlerini şöyle sürdürdü: “HES koduyla açıldık diyelim, hafta sonları yasaklar var. İnsanlar evden çalışıyor, kısıtlamalar nedeniyle ya da korkudan dışarıya çıkmıyor. İlerleyen süreç birçok bilinmezle dolu. Bu pandemi döneminde gıda sektörü, yeme-içme olayı bitti. Her yer satılık ve kiralık ilanlarıyla, boş dükkanlarla dolu. Kordon'dan Üçkuyular'a kadar bir yürüyünce görülebilir. 50 tane restoran var ise en az 25 tanesi boşaltmış, geri kalanlar da kapalıdır. Bizim borcumuz sadece tedarikçilere ya da ürün aldığımız yerlere değil. Bankalara olan borçlarımız da bizi ciddi anlamda düşündürüyor. Geçen kış yaşadıklarımızdan sonra krediler çektik, ayakta kalmaya çalıştık. Fakat yeniden kapanınca bu borçları ödemek için de para kazanamadık ve mağdur olduk. Şimdi yeniden kredi çekecek duruma geldik ama bu sefer de bankalardan kredi alamayacağız. Tefecilerin eline düşen, fatura borcundan icralık olan birçok işletme sahibi arkadaşımız var." Erman Şentürk / Özel Haber