Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz yapay yer çekimi sistemlerinin ne zaman gerçek hayata geçeceği, uzay araştırmalarının en merak edilen konularından biri olmaya devam ediyor. Einstein’ın ünlü düşünce deneyine göre, yer çekimi ile ivme birbirine eşdeğer. Bu ilkeye dayanarak, bir uzay gemisinin sürekli hızlanması ya da dönmesi, Dünya’daki bir odada hissettiğimiz yer çekimi etkisini taklit edebilir.
Ancak, bu teorik çözüm gerçek dünyada uygulanabilir mi? Uzay aracını sürekli hızlandırmak devasa miktarda yakıt gerektirirken, santrifüj kuvvetiyle yapay yer çekimi oluşturmak da sadece çok büyük ve karmaşık yapılarla mümkün olabilir.

Astronotlar, uzun süre düşük yer çekimi ortamında kaldıklarında sağlık sorunları yaşayabiliyorlar. Chris Hadfield, ağırlıksızlığın vücudu tembelleştirdiğini, kas kaybı ve kemik erimesine neden olduğunu belirtiyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, bu sağlık sorunlarını önlemek için zorlu egzersiz programlarına tabi tutuluyor.

Gerçek "3 cisim problemi": Üç yıldızlı sistem keşfedildi! Gerçek "3 cisim problemi": Üç yıldızlı sistem keşfedildi!

Peki, yapay yer çekimi sistemleri ne zaman gerçek olacak? Bu teknolojinin gelişimi, hem bilimsel hem de mühendislik açısından büyük bir meydan okuma olarak kalıyor. Gelecekteki uzay yolculuklarında bu teknolojinin yer alıp almayacağı ise merakla bekleniyor.

Kaynak: Onedio