Türkiye'de sayısı 500 bini aşan ve ümitlerini gün geçtikçe kaybeden atama bekleyen öğretmenler pandemi sürecinin de etkisiyle deyim yerindeyse adeta sıfırı tüketti. Eğitim camiasında gözler 31 Ağustos tarihinde başlayacak yeni eğitim öğretim yılına çevrilirken, Eğitim Sen İzmir 4 No'lu Şube Başkanı Şuayip Vayiç, yeni dönemin pek çok bilinmezle birlikte geldiğini söyledi. Vayiç, mevcut eğitimcilerin belirsizlik nedeniyle iş güvencesi ile ilgili sıkıntılar yaşadığını, atama bekleyen genç öğretmen adaylarını ise zorlu bir sürecin beklediğini vurguladı.

‘UZAKTAN KALICI MI?’

Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde öğretmenleri bekleyen sıkıntılarla ilgili Ege Telgraf'a konuşan Eğitim Sen İzmir 4 No'lu Şube Başkanı Şuayip Vayiç şunları söyledi: "Açıklanan takvime baktığımızda bu sene yüz yüze, yani örgün eğitim olacak gibi gözüküyor. 24 Ağustos tarihinde öğretmenler seminer eğitimlerine çağrıldı. Öğrenciler de 31 Ağustos'ta telafi eğitimlerine başlayacak. Yeni başlayan birinci sınıflar ve beşinci sınıflar da uyum eğitimlerine başlayacak gibi duruyor. Fakat Sağlık Bakanlığı'nın yapacağı açıklama ve Bilim Kurulu'nun son kararı belirleyici unsur olacak. Verilen son bilgiler pandemi sürecinde olduğu gibi yine uzaktan eğitim olacakmış gibi hazırlıklar yapıldığı yönünde. Sistem değişikliği gibi bir şey öngörülüyor diye düşünüyoruz. Aslında böyle bir süreç yaşamasak bile bir niyet varmış gibi duruyor. Yani pandemi olmasa bile böyle bir uzaktan eğitim modelini sisteme yerleştirmek için bir hazırlık varmış. Eğitim camiası olarak bizim gördüğümüz bunun kalıcı olacağı yönünde. Özel sektör şu anda zaten sıkıntılı. Öğretmenleri istediği gibi işten çıkartıp, kendi kurallarını uygulayabiliyorlar. Milli Eğitim'e baktığımızda da bu dönem bir norm güncellemesi sorunu yaşayacağımız ise aşikar. Okul müdürlerinin iyi niyetleri ile birçok arkadaşımız belki yerinde kalacak ama dillendirilmese bile bu dönem pek çok sorunla yüz yüze kalacağız. Son yıllarda zaten kadrolu atama yapılmıyor, sözleşmeli öğretmen alımları artmış durumda. Kadrolu öğretmen atamaları da sözleşmeliye çevrilmek isteniyor. Yeni alım yapılmadan yaşı gelmiş eski öğretmenleri bu süreçte emekliliğe sevk edebilirler. Hiçbir şey net değil. Herkesin kafasında soru işaretleri var."

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ

Eğitim Sen Şube Başkanı Vayiç, uzaktan eğitim modelinin mevcut durumu itibarı ile öğretmenleri olumsuz etkilediğini söyledi ve şöyle devam etti: "Norm kadro açısından öğretmenler zoraki tayin ile karşı karşıya kalabilirler. Yani bulundukları okulda çalışıyor olsalar bile ihtiyaca göre okul okul gezmek zorunda kalabilirler. Eğitimciler bu dönem daha fazla çalışmak zorunda kalabilirler. Şu anda emekliliği istenen öğretmenlerin dilekçeleri alınıyor. Onlar emekli olduktan sonra nasıl bir hamle yapılacak göreceğiz. Duruma göre bir istihdam politikası belirleyeceklerdir. En son Haziran ayında 20 bin öğretmenin ataması yapılmıştı. Onlar da göreve geç başladı. Yeni atamaların ne zaman yapılacağına ilişkin bir açıklama ise hala yok. Öncelikle mevcut durumu ve okulların öğretmen durumunu etkileyecek birtakım düzenlemeler yapılacak. Birçok bilinmezle karşı karşıyayız. Şu anda atama bekleyen öğretmen sayısı 500 bini geçti. Elbette birtakım iyileştirmeler yapılıyor, tedbirler alınıyor. Ama atama bekleyen öğretmenler kesinlikle zorlu bir süreçle karşı karşıya. Yeni atamalar ne zaman yapılacak, ya da pandemiden ötürü yapılacak mı, bu belli değil. Oysaki sistem değişikliği durumunda öğretmen ihtiyacı artacak. İkili sistem dediğimiz, yüzde 50 kapasite uygulaması başlarsa, okullarda iki katı da öğretmene ihtiyaç olacak. " Erman Şentürk / Özel Haber