Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Çorum Müzesi'nde anlamlı bir program düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende, UNESCO ve Alan Yönetim Uzmanı/Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından konferans verildi ve “Kadim Tarihin Medeniyeti Hititler” isimli karma resim sergisi açıldı. Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin mini konseri ile devam eden etkinlikte, Hitit ritüel metinlerinde adı geçen ve tanrılara sunulan kurban ekmeği olarak bilinen Hitit ekmeği de ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Binlerce yıllık geçmişe sahip bu geleneksel ekmek, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

Torosların 45 yıllık geleneksel lezzeti: Yaban armutlarından yapılan şifalı ekmek Torosların 45 yıllık geleneksel lezzeti: Yaban armutlarından yapılan şifalı ekmek

Çorum Müzesi (1)

"BU MİRAS TÜM İNSANLIĞA AİTTİR"

Etkinlikte konuşan Çorum Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, Çorum’un Anadolu’nun kalbinde yer alan, medeniyetler beşiği bir şehir olduğunu vurguladı. Nayman, “Hititlere başkentlik yapmış bu kadim şehir, Alacahöyük, Hattuşa ve Yazılıkaya ile sadece arkeolojik değil, aynı zamanda kültürel bir hazinedir. Bu miras yalnızca bizim değil, tüm insanlığın ortak değeridir. Turizm ise bu değerleri tanıtmanın, kültürel etkileşimi artırmanın ve barışa katkı sunmanın en güçlü araçlarından biridir” dedi. Nayman ayrıca, Çorum’un sahip olduğu turizm potansiyelinin daha görünür kılınması ve bu zenginliğin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirterek tüm katılımcılara teşekkür etti.

Çorum Müzesi (3)

 “ÇORUM, ARTIK ADINDAN SÖZ ETTİREN BİR ŞEHİR”

Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş da açılış konuşmasında Çorum’un turizmdeki gelişimine dikkat çekti. Bektaş, “Tarihi birikimi, zengin mutfağı, yaşayan mirası ve doğal güzellikleri ile Çorum artık yalnızca geçmişiyle değil, festivalleri, sanatsal etkinlikleri ve bilimsel çalışmalarıyla da öne çıkmaktadır. Bakanlığımıza bağlı 3 müzeye ek olarak belediyemiz tarafından 3 yeni müze daha kazandırılmış, turizm destinasyonlarımız çeşitlendirilmiştir” dedi. Bektaş, ayrıca kazı çalışmalarının 12 aya yayılması ve “Geleceğin Mirası” projesiyle desteklenmesinin, Çorum'un kültürel turizmdeki ivmesini artırdığını belirtti. UNESCO’nun Gastronomi Şehirleri Ağı’na dahil olma hedefini de kamuoyuyla paylaşan Bektaş, “Çorum artık her yönüyle markalaşan bir şehir haline geldi” diye konuştu. 

Kaynak: İHA